onsdag 2 augusti 2023

Det här med koranbränningar

» Inget nytt.

Om ni nu trodde att det här med att elda upp koranen skulle vara något nytt skandinaviskt fenomen så är det faktiskt inte alls så. Det är främst kristna fundamentalister eller högerextremister som tycker att det är en lämplig aktivitet för att få publicitet och reta upp en grupp människor som man tycker illa om.

I allmänhet när det hänt har man mycket snabbt från nationens ledning tagit avstånd och uppmanat till att låta bli med dylika dumheter. Här i Sverige är vi ju i ett lite annorlunda läge. De som utfört koranbränningarna har antingen tillhört ett parti som regeringen är helt beroende av för sin makt eller i varje fall har eldaren haft stöd från detsamma parti. Jag gissar att jag inte behöver berätta att det handlar om Sverigedemokraterna? Det är alltså inte så lätt för Ulf Kristersson att omedelbart ta avstånd som Barack Obama eller David Cameron gjorde. Han måste väga sina ord på våg för att inte reta upp Jimmie Åkessons trupper.

Sedan kan man ju förringa det hela också. Så gör t.ex. Peter Wennblad på ledarsidan i dagens moderatmegafon Svenska Dagbladet. Han gör jämförelser mellan när dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) kritiserade diktaturen i Riyadh, Saudiarabien. Sedan en bloggare dömts till offentlig prygling med tusen piskrapp kritiserade hon kungahusets ”absoluta makt” och karaktäriserade Saudiarabiens rättssystem som ”medeltida”. Den kritiken uppskattade inte Saudiarabien och en "diplomatisk kris" växte fram. Men, som Peter Wennblad påpekar, Margot Wallström hade ju helt rätt.

Sedan gör Peter Wennblad en jämförelse med Richard Jomshofs "hat twittrande" där Peter Wennblad uppenbarligen inte tyckte att Richard Jomshof heller var helt galet ute. Jag undrar om Peter Wennblad läste färdigt "twittret"? Heter det så fortfarande så förresten? Om nu Peter Wennblad läste färdigt hela "twittret" och fortfarande inte tyckte att Richard Jomshof var helt fel ute så får det stå för Peter Wennblad. Han anser själv i ett mejl att han inte jämställer Margot Wallströms och Richard Jomshofs agerande. Ni får själva läsa och bilda er en egen uppfattning.

JAG tycker i varje fall att det är skillnad mellan att kritisera en diktatur och att sprida hat mot en grupp människor. Och att ta avstånd från detta borde inte vara något problem.

Läs:
Här är tidigare koranbränningar. - SVT
Därför kan det vara fel att göra rätt. - Peter Wennblad i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: