onsdag 29 april 2020

Om en del som borde skämmas

Det debatteras faktiskt annat än Corona just nu. Jag vet att det låter underligt för en del. Men det finns en debatt som inte handlar om Corona.

Fast om jag ska vara ärlig, så det ämne jag tänkte ta upp är faktiskt kopplat till Coronavirusets härjningar. I en debattartikel i Aftonbladet skriver nämligen Maria Malmer Stenergard som är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna:

- "Därför säger vi nej till gymnasieamnestin. Det enda rimliga är att utvisa ungdomarna."

Vad har då detta med Coronavirusets härjningar att göra? Jo, enligt den så kallade Gymnasielagen så fick en stor grupp, främst asylsökande ungdomar med ursprung från Afghanistan, och som egentligen skulle fått avslag på sin asylansökan, men som pga lång handläggning inte hunnit få avslag i rimlig tid få rätt att fullborda sina gymnasiestudier. Om dom sedan inom ett halvår efter detta kunde skaffa egen försörjning så skulle dom få lov att stanna kvar i Sverige.

Men så kommer vi då in på Coronavirusets härjningar. Många hävdar att Coronavirusets härjningar gör att dessa ungdomar när dom nu går ut gymnasiet inte kommer att ha en chans att skaffa jobb. Med en kraftigt ökande arbetslöshet kommer dessa grupper att hamna allra längst ner bland jobbansökningarna på de få jobb som eventuellt kan dyka upp. Många hävdar alltså att det krav som sattes upp i en helt annan situation nu är orimligt att uppfylla. Alltså borde det utfärdas en allmän amnesti för denna gruppen. Till detta hävdas att det kommer att bli rent praktiskt omöjligt att utvisa alla dessa ungdomar. Ungdomar som vi alltså lagt stora summor pengar på att utbilda, men nu vill skicka "hem" till det som anses vara ett av världens farligaste länder.

97% av de dryga 8.000 ungdomar som omfattades av lagen är afghanska medborgare. Hälften av dom hade dock bott i Iran som flyktingar innan dom kom till Sverige. I genomsnitt hade dom bott i Iran under 10 år och många var till och med födda i flyktingläger i Iran. De flesta tillhör folkgruppen hazarer. En folkgrupp som är en minoritet (ca 10%) av befolkningen i Afghanistan. Dom är nästan alla shiamuslimer i motsats till den styrande majoriteten i Afghanistan som är sunnimuslimer. Folkgruppen kommer ursprungligen from Mongoliet. Därav att dom ofta har ett tydligt östasiatiskt utseende. I dag bor ungefär hälften av hazarerna i grannländer som Iran och Pakistan. Dom anses vara förföljda i Afghanistan.

xxxxx

Men, som sagt, Moderaterna vill absolut inte ha någon amnesti. Fast Maria Malmer Stenergard är inte ärlig i sin argumentation. Verkligheten är att Moderaterna och Maria Malmer Stenergard inte vill ha några flyktingar alls i Sverige. Allra minst från Mellanöstern eller andra länder utanför Europa. Hon är helt enkelt inte ärlig. Maria Malmer Stenergard omfattas inte alls av sin gamla partiledare Fredrik Reinfeldts "Öppna er hjärtan, öppna gränser och fri rörlighet". Nä, Maria Malmer Stenergard hör till den gamla stammen som snarast instämmer i Jimmie Åkessons "Vi måste tänka på svenskarna först" med en ovilja att överhuvudtaget ta emot flyktingar i Sverige. Att Sverige under århundraden har varit beroende av invandring i form av arbetskraft eller flyktingar har ingen betydelse. Moderaterna har närmat sig den Sverigedumokratiska synen där Ungerns rasistiska politik är ett föredöme.

Ut med dom!

Det är det som gäller i den Moderata världen som allt mer närmar sig den Sverigedumokratiska samhällsbeskrivningen.

Att vi utvisar ungdomar till Afghanistan handlar om att vi vill sända signaler till andra som eventuellt skulle vilja göra om resan till Sverige. Det är ingen idé. Att utvisa ungdomar till ett av världens farligaste länder, till ett land där en mycket stor del av dessa inte har någon familj eller kontaktnät alls handlar inte alls om humanitet. Det handlar om att markera. Att sända signaler.

Svensk flyktingpolitik är i många stycken en skandal. Jag läser om den kurdiska flyktingen Resul Özdemir som till sin familjs (som bor i Sverige) förvåning helt plötsligt av svenska myndigheter hade smugglats till Turkiet och där visades upp av den turkiska säkerhetspolisen. Tyvärr är svensk flyktingpolitik en skam. Och den görs inte bättre av Moderaterna (eller Sverigedumokraterna).

Läs bakgrund:
Därför säger vi nej till gymnasieamnestin. - Moderaterna på Aftonbladet Debatt
Vi måste tänka på svenskarna först. - Sverigedumokraterna på Aftonbladet Debatt
Familjen kräver svar: Varför utvisades Resul till Turkiet? - Dagens ETC

Inga kommentarer: