måndag 20 april 2020

Var ska pengarna tas?

» Vad f-n får dom?

Samma Näringsliv som under årens lopp ständigt klagat på skatter och gjort vad man kunnat för att smita undan från att betala några skatter skriker i dag på att Skattebetalarna ska stödja deras verksamhet och rädda deras framtida vinster. Något intresse för att betala in några pengar till Statskassan finns det inte, men när problemen hopar sig passar det bra att kräva att vi Skattebetalare ska rädda verksamheten.

2017 undrade Svenskt Näringslivs mångåriga ordförande Leif Östling:

"Vad fan får jag för pengarna?"

Skattetrixande
Detta sedan det avslöjats att han slussat undan inkomster i form av konsultarvoden och styrelsearvoden till Malta för att slippa skatta för pengarna i Sverige. Han var en av många som avslöjades i den s.k. Paradisläckan för att ha gömt undan pengar i lågskatteländer utomlands för att slippa betala skatter i Sverige på dom. Paradisläckan avslöjade inte bara skattetrixande i Sverige utan i de flesta Västeuropeiska välfärdsstaterna. Resonemanget bland skattetrixarna var att dom inte ville bidra med sina pengar till välfärden i de länder där dom bodde. Dom ville ha pengarna själva för eget lyxliv och egna investeringar för att möjliggöra ännu större inkomster och mer lyxliv.

I dag går Moderatledaren Ulf Kristersson ut och kräver att de svenska Skattebetalarna måste skyffla ännu fler 100-tals miljarder över ett svenskt Näringsliv i kris. Samma Näringsliv som fortsätter att betala ut ohemula arvoden och bonusar till sina ledningar och i många fall inte är intresserade av att stoppa utdelningarna till aktieägarna. Men, Skattebetalarna ska rädda deras investeringar!

Ulf Kristersson var den politiker som gav det här löftet när han som ung moderatspoling valdes in i den svenska Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Ulf Kristerssons löfte
Samma Välfärdsstat tycker han nu ska använda skattepengarna till att rädda privata investeringar! Ulf Kristersson var uppenbart inspirerad av sin idol Margaret Thatcher som 1987 gjorde den här iakttagelsen:

- "There is no such thing as society."

Det är det här Samhället (Society) och Välfärdsstat som nu ska använda under tidigare år inbetalda skattepengar för att rädda det privata Näringslivet. Och även skuldsätta sig under kommande år för att betala ut ytterligare stöd.

Tror ni att dom skäms?

Läs också gärna Tove Lifvendahls ledare i dagens Svenska Dagbladet. Fy skäms Per Bolund som ställer krav på Näringslivet och har mage att framföra någon form av kritik. Näringslivet ska verkligen inte behöva betala några skatter men naturligtvis ska dom ha 100-tals miljarder i hjälp varje månad när det nu blir kris. Men nåde den som ställer några krav på företagsledarna!

Sedan är det så att vi Skattebetalare måste stötta upp de företag och företagare som drabbas hårt av Coronavirusets härjningar och åtgärder som vidtas för att bromsa smittspridning. Vi måste göra detta för att rädda arbetstillfällen och det framtida Välfärdssamhället. Men det finns en gräns. Det kräver att Näringslivet själva ställer upp. Och i fortsättningen kanske slutar gnälla över skatterna till Välfärdssamhället?

Läs lite mer:
Regeringen gör för lite för att rädda företagen. - Ulf Kristersson i Dagens Nyheter
Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag? - Dagens Industri 2017
Per Bolund hade otur. - Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Svenska uppmanas att ha en buffert på några månaders inkomst som reserv om något o´förutsett skulle inträffa. Någon sådan rekommendation finns inte i företagsvärlden. I dag hotas företagen av konkurs om inkomsterna uteblir i en månad. Kanske vore det inte fel om fler företag hade en buffert på några månaders inkomster så att dom skulle överleva en kort tids tvärstopp. Men man har prioriterat att dela ut överskotten till ägarna och företagsledningarna. Och nu ställer man krav på att vi andra ska rädda dom
https://www.etc.se/ledare/det-ar-inte-alls-absurt-att-krava-buffert-av-svenska-foretag