onsdag 8 april 2020

Vinsten framför allt

» Om att slösa med skattepengar

Även i Coronatider går det att tjäna pengar. Ett exempel på det läser jag i Kvällspesten/Expressen som berättar om Internationella Engelska Skolan. En genomkommersialiserad skolkoncern (störst i Sverige inom grundskolemarknaden) som tjänar mångmiljonbelopp på det svenska Friskolesystemet. Förra året kunde ägarna dela på 50 miljoner som de svenska skattebetalarna villigt bidrog med. De två största ägarna är två riskkapitalbolag registrerade i Luxemburg. Bock Capital är den största. Tredje största ägare är grundaren Barbara Bergström.

Internationella Engelska Skolan har bland annat gjort sig kända för att kräva specialregler för att etablera sig i kommunerna. Nyligen stod det klart att man krävde undantag för reglerna om yta på skolgården för att etablera en skola i Ängelholm. Det blir ju billigare då. Man hänvisade till att det hade man fått undantag för när man etablerade sig i Landskrona. När man etablerade sig i Trelleborg krävde man ett extra hyresbidrag på 4 miljoner kronor varje år förutom skolpengen för att etablera sig - och fick det!

När debatten om att begränsa möjligheten att göra vinst på privatiserade delar av den viktiga välfärden i Sverige var som ivrigast beskyllde ägaren Barbara Bergström de som krävde inskränkningar för att vara kommunister. Vad Barbara Bergström (som för övrigt är gift med SVT-reportern Hans Bergström) då glömmer att berätta är att Sverige är ensamma i hela världen om att tillåta etablerande av kommersiella friskolor som helt finansieras med skattepengar och där det är fritt fram att plocka ut hur stor vinst som helst till ägarna. När Barbara Bergström tycker att det är kommunism att vilja begränsa rätten till vinstuttag så beskyller hon ju hela resten av världen för att vara just kommunister. För där kan hon inte fritt etablera en skola, få den finansierad med skattepengar och sedan plocka ut hur hög vinst som helst i sina egna fickor.

Hur får man då ihop vinster? Vi har sett exempel här ovan. Särbehandling! Friskolorna kräver också andra former av särbehandling för att spara pengar. Man vägrar lämna ut offentliga handlingar. Det är för mycket jobb och det kan ju vara affärshemligheter. För det är ju det som är det viktiga, affärerna. De kommunala skolorna däremot får stå till tjänst. Friskolor har också mindre personal. Kan man spara in på lönerna så blir det ju mer slantar över som kan betalas ut till ägarna. Skolpengen är den samma. Den räknas per elev. Kan man sedan se till att man får "billiga" elever som söker sig till den egna skolan och att man slipper elever med problem så blir det ännu mer pengar över.

Artikeln jag började med handlade om att Engelska skolan passade på att skylla på lärarbrist och har sina håll infört hemundervisning. Grundskolorna ska ju hållas öppna, men kan man spara lite slantar så kan man ju skicka hem eleverna och skylla på att lärarna är sjuka. Andra skolor plockar in vikarier när lärarna är sjuka. Men på det här viset så kan det ju bli ännu några slantar över - som kan betalas ut till ägarna vid nästa aktieutdelning.

Friskolor

Det kan finnas anledning att ännu en gång påminna om det klarsynta konstaterandet från Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa:

- "Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare."

Ett sällsynt klarsynt konstaterande av MUF:aren Benjamin Dousa.

Inga kommentarer: