tisdag 28 april 2020

Friskolor

» På tiden

Så har då utredaren Björn Åstrand lämnat sitt förslag på en mer likvärdig skola, som det heter. Det handlar om att råda bot på en del av de problem som Friskolereformen och skolvalet gett med bland annat en kraftigt ökad segregering av skolan. Segregeringen i den svenska skolan ökar mer än i något annat land. Systemet i dag är uppbyggt för att skapa kommersiellt lönsamma elitskolor för barn till studievana och högutbildade föräldrar medan elever med problem koncentreras i några enstaka kommunala skolor. Skolor som får problem med undervisningsresultat och ekonomi.

Naturligtvis tar det fyr i helvetet hos Friskolornas Riksförbund, hos Moderaterna och hos Sverigedumokraterna. Dom vill ju naturligtvis inte avskaffa den genväg till goda aktieutdelningar som dagens system innebär.

Utredningen föreslår bland annat att skolor som har fler ansökningar än platser inte ska få fördela dessa efter kötid. Något som naturligtvis Friskolorna protesterar ivrigt mot. Det innebär ju att man inte kan garantera att man bara får elever från familjer med hög utbildning, goda rutiner osv. Om man tvingas att i så fall kvotera in elever även från andra mindre fina områden (som sökt till skolan) så riskerar ju det fina överskottet till aktieägarna att minska.

Skötsam skolelev
Utredningen föreslår också att den extra kostnad som kommunerna har eftersom dom är skyldiga att ge skolplats till ALLA elever inte ska räknas in i den skolpeng som friskolorna får. Skulle en friskola lägga ner eller liknande så är kommunen skyldig att ställa upp. Flyttar någon till kommunen så är också kommunen skyldiga att ordna skolplats. En beredskap som kostar. Det finns andra kostnader som kommunala skolor också har som friskolorna slipper. Men ökar kommunen pengamängden till sina egna skolor för att kompensera för olika saker så stiger automatiskt skolpengen till friskolorna också.

Men självklart är alltså Friskolorna missbelåtna. Eller ska vi säga upprört kritiska. Så här säger ett antal VD:ar för kommersiella friskolekoncerner som känner risk för att överskottet ska minska till aktieägarna:

- "Det är med förvåning vi tar del av förslagen i Björn Åstrands utredning. Förslagen går ut på att begränsa elevernas valfrihet, bygga ut en omfattande skolbyråkrati, straffa friskolor och premiera dåligt fungerande skolor."

Jag tycker att det är talande att det är VD:ar som uttalar sig. Inte rektorer!

Begränsa elevernas valfrihet! Utredningen föreslår att skolvalet ska vara obligatoriskt. Dvs alla elever (föräldrar...) måste göra ett aktivt val. Skulle fler välja en viss skola än det finns platser så ska platserna inte fördelas efter vem som var snabbast utan syskon ska till exempel ha förtur. Boende nära till skolan ska ha företräde osv. Alltså ett utmärkt förslag.
Omfattande skolbyråkrati! Kan jag inte se, men skolorna får mindre rätt att göra som dom vill för att maximera överskottet.
Straffa friskolor! Nä, men inte längre överkompensera kommersiella friskolor.
Premiera dåligt fungerande skolor! Nä, inte alls. Men kompensera skolor som har många elever med problem. Och detta utan att man samtidigt automatiskt ger ännu mer pengar till kommersiella vinstmaximerande friskolor.

Någon dag innan utredningen presenterades offentliggjorde tre forskare en undersökning dom gjort. Man hade skickat ut fingerade brev till 2.000 svenska skolor och frågat efter information om plats i den obligatoriska förskoleklassen. I en del brev berättades att barnet hade ADHD, i andra brev att barnet hade diabetes och i ännu andra brev skrev man inget alls om några problem. När det gällde kommunala skolor var skillnaden i respons inte så stor. 47% av barnen utan diagnos var välkomna till besök, 46% av barnen med diabetes var välkomna och 43% av barnen med ADHD var välkomna. Dvs ingen större skillnad, utan inom felmarginalen. När det gällde friskolor däremot var det skillnad. 53% av barnen utan diagnos var välkomna på besök, 42% av barnen med diabetes var välkomna och bara 33% av barnen med ADHD var välkomna på besök.

Redan här gallrar alltså de kommersiella vinstmaximerande friskolorna bort elever som riskerar att kosta extra. Dom kan man överlåta till de kommunala skolorna eftersom dom riskerar att äventyra vinsten att dela ut till ägarna. Det visar med tydlighet hur Friskolesystemet fungerar. Vinstmaximerande friskolor vill ha elever som inte har problem utan kommer från familjer med hög utbildning och god studievana. Resten kan kommunerna ta hand om. Ökar deras kostnader pga detta är det bara bra, för då ökar skolpengen till friskolorna automatiskt.

En som reagerat negativt på utredningen är Sverigedumokraternas Patrick Reslow som är gruppledare för Sverigedumokraterna i Utbildningsutskottet. Han har noga läst på om Friskolornas egna invändningar och vidarebefordrar dessa.

Klickar det igenkännande när namnet Patrick Reslow nämns? Förra mandatperioden satt Patrick Reslow i Riksdagen för Moderaterna men mot slutet av mandatperioden presenterade en stolt Jimmie Åkesson att Patrick Reslow hoppat över till Sverigedumokraterna och nu skulle ställa upp för Sverigedumokraterna i valet 2018. Från Moderaterna konstaterades det syrligt att Patrick Reslow uppenbarligen förstått att han inte skulle nomineras av Moderaterna för omval så det var därför han hoppade över till SD.

På hösten 2018 avslöjade Aftonbladet som ett led i deras granskning av Riksdagsledamöternas kvitton hur Patrick Reslow bokat med sig familjen på lyxhotell, både i Sverige och i utlandet, på skattebetalarnas bekostnad utan att berätta att familjen var med. Något man är skyldig att göra eftersom skattebetalarna inte betalar familjens kostnader. Det var många sköna tusenlappar som vi skattebetalare fick betala till Patrick Reslow, men som han inte hade rätt till. Det gick också till åklagaren för utredning om bedrägeri.

Fast det är inget underligt med sverigedumokrater som har problem med rättsväsendet och moralen. I samband med valet 2018 gjorde bakgrundskontrollföretaget Verifiera en undersökning av partiernas kandidater i lokala, regionala och riksdagsval. Det visade sig då att mer än var 20:e SD-kandidat (7%) hade stått åtalad för brott under de senaste 10 åren. Det var mer än dubbelt så många som för det parti som låg på andra plats.

Tidningsläsare
Lita aldrig på en sverigedumokrat!

Kanske ska vi påminna om MUF:s ordförande Benjamin Dousas klarsynta konstaterande:

- "Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare."

Vill du läsa ännu mer?
Tillbaka till framtiden i skolutredningens förslag. - Emma Leijnse i Helsingborgs Dagblad
Platser till populära skolor kan kvoteras. - Helsingborgs Dagblad
Segregation i skolan ministerns svåraste fråga. - Emma Leijnse i Helsingborgs Dagblad
Utredare: Kötid ska inte ge förtur vid skolval. - Helsingborgs Dagblad
Alla ska kunna välja en skola som är tillräckligt bra. - Ledare Helsingborgs Dagblad
Utredare vill avskaffa friskolors köer. - Dagens Samhälle
Förslagen ger mer pengar till dåliga skolor. - Friskolorna oroas
Skolor ratar barn med adhd och diabetes. - Debattartikel Svenska Dagbladet
Vi gör inte dåliga skolor bättre genom att göra bra skolor sämre. - Patrick Reslow Sverigedumokraterna
Efter Aftonbladets avslöjande – förundersökning mot SD-topp. - Aftonbladet
SD toppar lista över andel åtalade kandidater - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: