onsdag 15 april 2020

IES

» Jag vill ha mer kommunism!

Nu blev ni förfärade, eller hur? Hur kan han den där Sven Tycker vilja ha mer kommunism när han så ofta skriver om demokrati? Ja, ni behöver inte vara oroliga. Jag ska förklara vad jag menar.

Ämnet för dagen är nämligen den kommersiella börsnoterade skolkoncernen Internationella Engelska Skolan. En elitskola som satsat hårt på att locka till sig de duktiga eleverna och samtidigt kräva specialbehandling i de kommuner där man vill etablerar sig. Till slut resulterar detta i en nätt vinst att dela ut till ägarna.

Vad har detta med kommunism att göra? Jo, grundaren och storägaren Barbara Bergström tyckte att det var kommunism när kraven var som hårdast på att göra begränsningar i möjligheten att plocka ut vinst till ägarna från skattefinansierade friskolor. Barbara Bergström är ursprungligen född i Tyskland som Bärbel Röder men flyttade till USA som ung och blev Barbara Berg. Sedan kom hon till Sverige där hon är gift med SVT-journalisten Hans Bergström. Alltså Barbara Bergström!

När Barbara Bergström blev orolig för att möjligheten att plocka ut stora miljonvinster ur skolkoncernen var hotade så låg det ju nära till hands att hota med kommunistspöket. Att Sverige är det enda landet i hela världen som uppenbarligen inte är kommunistiskt glömde Barbara att berätta. Sverige är nämligen det enda landet i världen där skolor finansierade med skattepengar står fria att plocka ut hur mycket pengar till aktieägarna som möjligt. Och Internationella Engelska Skolan har blivit en bra affär för Barbara Bergström. Största ägare är i dag det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates. Det har blivit en bra affär för dom också. Tyvärr en mindre bra affär för skattebetalarna

Girig
Det har som sagt blivit en god affär. I höstas delade bolaget ut 50 miljoner kronor till ägarna. Pengar som kommer från våra skattepengar. Skolan finansieras med skolpeng. Genom att skickligt skapa en profil som "elitskola" lockar man till sig elever från studievana familjer och kan på så sätt driva skolan "billigt". Den kommunala skolpengen till friskolor är nämligen samma som till de kommunala skolorna. Skolpengen per elev är lika hög. Kan man locka till sig "eliteleverna" och låta de kommunala skolorna ta hand om de elever som kräver extra insatser så ökar automatiskt skolpengen eftersom kostnaden per elev ökar för kommunen. Och så blir det ännu mer pengar till friskolan. Och ännu större möjlighet att få pengar över.

Det har också visat sig att personaltätheten inom friskolor är lägre än i de kommunala skolorna. På så sätt kan man få ytterligare lite slantar över som kan delas ut till ägarna. Betygsinflationen (dvs att det delas ut högre betyg än vad eleverna är värda för att kunna locka till sig fler "elitelever") har statistiken också visat drivs främst från friskolorna.

När Calle Bildts regering införde det svenska Friskolesystemet varnade den internationella organisationen OECD för att systemet skulle öka skolsegregationen. En av OECD:s uppgifter är just att jämföra de olika medlemsländerna för att länder ska kunna lära av varandra. Bildt-ministären tyckte inte om rapporten från OECD så den diariefördes aldrig utan stoppades in längst ner i en byrålåda. Det är först nyligen som den kommit fram.

Vad vi kan konstatera är att OECD hade rätt i sina varningar!

Ett annat sätt som bland annat Internationella Engelska Skolan försöker öka överskottet att dela ut till ägarna är att kräva specialbehandling av kommunerna när man ska etablera sig. Det handlar om undantag från regler om utrymme, extra hyressubventionering och andra former av specialstöd och garantier. T.ex. att garantera hyran om kalkylen inte går ihop osv.

Vi kan konstatera att Internationella Engelska Skolans remarkabla uppträdande har fått både MUF, Moderata Ungdomsförbundet, och Dagens Nyheters ledarredaktion att vilja införa kommunism. Dom vill nämligen begränsa Friskolornas möjligheter till specialbehandling och vinstutdelning. Alltid något!

Läs lite mer:
Politisk strid om Engelska skolans förmåner. - Dagens Nyheter
Friskolejätten gjorde miljonutdelning – nu kräver man hyresrabatt. - Dagens ETC
Behåll friskolorna – men skruva till ersättningen. - Dagens Nyheter ledare
Muf: Statligt regelverk behövs för att friskolor inte ska få subventioner. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: