söndag 26 april 2020

Promenadens dag

» Coronaspekulationer

Alla spekulerar om Coronavirusets härjningar och vem som gör vad och vem som gör rätt eller fel. Ledarskribenter, experter, kulturpersonligheter, allmänheten, nättroll och några grupper som jag inte kan identifiera spekulerar och funderar och sprider sina renläriga idéer. Alla verkar tro att just dom vet sanningen om hur viruset uppkommit, varför det sprids som det gör och varför vi i Sverige gör alldeles fel.

Naturligtvis så överdriver jag när jag skriver "Alla"! Det finns faktiskt de som struntar i vilket, som inte bryr sig om att spekulera. Det är dels en 68-årig gammal same i Lappland som tycker att det finns viktigare saker att fundera över. Det är en 97-årig f.d. metallarbetare i Småland som ändå inte tycker att han vet bäst. Det är även en 21-årig nyfödd hippie som är så omgiven av haschdimmor att han inte vet vad han ska spekulera om. Antagligen finns det ytterligare några som jag missat och som inte spekulerar om Coronaviruset. Men alla vi andra...

Sedan finns det dom som är odödliga. Som struntar i vilka råd eller regler som finns. Bara dom får göra som dom vill så struntar dom i det hela. I bladet läser jag om de ansvarsfulla svenskarna på Cypern som firade födelsedag. Gänget är anställda av ett svenskt kundtjänstföretag på Cypern, dom är ett 50-tal. På Cypern gäller de hårda reglerna. Utegångsförbud och nedstängt. Men är man svensk på Cypern så ska man tydligen festa. Så varje helg är det en blöt fest hos någon av "arbetskamraterna". I helgen blev det tydligen lite för bra. Ett 40-tal hade samlats för en uppenbarligen blöt och högljudd födelsedagsfest - i en tvårummare. Polisen kom på besök! Det slutade i böter på €300. Fast en av deltagarna lyckades tydligen undvika Euroböter genom att springa från platsen. Ska vi som svenskar känna oss stolta? Tyvärr verkade det som om de inblandade främst tyckte att dom var jätteballa!

Hur som helst så tänkte jag faktiskt själv visa att i slutändan så är det faktiskt just JAG som vet bäst. Jag tänker inte vidarebefordra några av den Höga Allsmäktige Herr Donald Trumps beryktade idéer som desinfekteringsmedel för invärtes bruk. Det kan han få testa på sig själv först! Men jag tänkte komma med den väl genomtänkta teorin om att det svenska förfarandet trots allt nog är det rätta. Jag tycker mig känna att den bättre vetande omvärlden på senare tid har börjat omvärdera de svenska åtgärderna. Det kommer allt fler exempel på att man tvingas lätta på restriktionerna på många håll. Det fungerar helt enkelt inte att stänga ner hela samhället. Det är inte en framkomlig väg. Viruset finns där, det försvinner inte. Man måste helt enkelt bara se till att verkningarna inte blir för svåra för medborgarna och ekonomin. Så småningom har tillräckligt många blivit immuna, viruset har förändrats, vi har fått tillgång till vaccin och så vidare. Men tills dess gäller det att överleva på bästa sätt. Och se till att så mycket som möjligt har överlevt och snabbt kan komma igång igen.

Vi håller på med ett evigt siffertrixande där vi jämför siffror över döda och smittade som om det är det som är sanningen. Verkligheten är ju den att siffrorna inte är jämförbara. Vi räknar på olika sätt i olika länder. Vilka som räknas som döda pga Coronaviruset räknas fram på olika sätt. Hur många som är smittade är beroende på hur många som testats. Att göra masstester med metoder som har en stor felmarginal och som tar flera dagar innan man får svar är ganska meningslöst. Det kan till och med göra mer skada än nytta. Men jag tror faktiskt att när allt är över och vi gör jämförelser mellan olika länder och områden så ska vi se att det ser ungefär ut på samma sätt helt oberoende av vilka åtgärder som politikerna genomfört. De skillnader som finns beror då nog mer på olika tillfälligheter eller på hur vi bor. Däremot kommer troligtvis t.ex. Sveriges ekonomi att befinna sig i ett bättre skick än länder som totalstängt och tagit död på mängder av näringar. Alltså tror jag att Sverige gör rätt!

Gamling
Men, vi har på ett område misslyckats totalt. Det handlar om att ha förhindrat att få in smittan på äldreboenden. Där borde faktiskt Sverige ha kunnat klara detta på ett bättre sätt. Här i Åstorp stängde man ganska snabbt boendena för besök. Det är länge sedan jag fick hälsa på min 99-åriga mamma. Jag var dit dagligen annars. Om inte annat så fick hon gårdagens tidning att läsa samtidigt som jag hjälpte henne med småsaker. Nu får jag varje dag lägga tidningen eller om jag löst ut mediciner t.ex. och liknande inköp i brevlådan medan hon får hänga en kasse på ytterdörren med saker jag ska ha av henne, som räkningar som ska betalas eller vad det nu kan vara. Vi får nöja oss med ett eller två telefonsamtal om dagen. Likaså har inflyttningen för min autistiska son som fått plats på ett LSS-boende fått skjutas fram. Dom har också besöksförbud på boendet. Även om jag sett tveksamheter om det är lagenligt att besluta om det. Hur som helst kan vi ju inte springa omkring där och möblera om det råder besöksförbud. Det får alltså vänta några månader. Men har vi väntat några år så är några månader inget bekymmer.

Men, vi har i Sverige misslyckats med att förhindra att smittan kommit in på äldreboenden. Något som borde ha varit det allra viktigaste. Som jag förstått det så har vi inte fått några sådana problem i Åstorp än så länge. Men på många andra håll! Vad beror då detta på? Jan Guillou påpekar att Sverige är det klart mest privatiserade landet i Norden när det gäller äldreboenden och hemtjänst. På många håll i landet råder ingen valfrihet, det är kommersiella företag med så hög vinst som möjligt som mål som dominerar. För att få så hög vinst som möjligt måste man spara in på kostnaderna. Personalkostnaden är den stora kostnaden. Alltså lägre utbildning, inte fasta anställningar och lägre bemanning rent allmänt är det som gäller. Men även kommunerna har skuld. Det har sparats och sparats för att hålla kostnaderna nere. I dag hyllas personalen med applåder och hurrarop. Men när det har gällt har det inte varit satsningar på lönerna, bättre scheman, fasta anställningar och bemanning rent allmänt som prioriterats. Istället finns det flera exempel runt om i landet där nya borgerliga styren slopat gjorda satsningar på personalen som tidigare gjorts. Färre fasta anställningar, sämre lönevillkor, slopade extra lönepåslag osv. Allt för att hålla skatten nere. DET har bedömts som viktigare.

Kanske, men jag tvivlar tyvärr, kan vi lära oss av den här skandalen att viktig samhällsservice går inte att lämpa över på börsnoterade företag och kalla det valfrihet. Det är ingen valfrihet när äldreboendet som gamlingarna bor på lämnas över till lägstbjudande vårdkoncern. Det är ingen valfrihet varken för de boende eller personalen. Men det kommer att ske besparingar för att det ska bli pengar över till aktieägarna.

Privatisera mindre! Låt de som har "Bäst service" som mål sköta verksamheten, inte de som har "Högst utdelning" som mål.

Läs mer:
Svenskfest på Cypern coronastoppades. - Aftonbladet
Därför är vi sämst i Norden på att rädda gamla från smittan. - Jan Guillou i Aftonbladet
20 år av nedskärningar har drabbat de äldre hårt. - Arena Idé på DN Debatt

Inga kommentarer: