lördag 4 april 2020

Om vissa faror

» Om Globalisering

Bland annat både Liberalerna och Moderaterna har framfört sin oro för att onda utländska företag ska passa på att köpa upp vitala svenska företag i Corona-krisens fotspår. Det är naturligtvis främst att kinesiska företag ska ta över viktiga företag som Ulf Kristersson och dom andra oroar sig för. Huruvida oron också gäller upphandlingar och andra former av outsourcing av viktiga funktioner framgår egentligen inte. Vi har ju skandalen med Transportstyrelsens upphandling i färskt minne. Där hamnade ju vital information i det hemska utlandet. Jag förstår moderaternas och liberalernas oro. Det är hemskt när dom där hemska utlänningar tar över. Som Volvo och ABB och Scania och en massa andra verksamheter.

Hela vår värld
Det som inte framgår är hur man ska göra med svenska företag som etablerar sig i utlandet. Ska det också stoppas? Jag kan ju tänka mig reaktionen i Kina om Sverige vägrar kinesiska företag att etablera sig i Sverige. Då kanske Kina stoppar H&M och IKEA från att etablera sig mer i Kina.

En intressant fråga är om det bara är kineser vi ska vara rädda för. Vi har ju Donald Trumps eskapader i färskt minne. Viljan att köpa Grönland kan vi nog avföra som ett dåligt skämt. Men Donald gjorde ju klart att han tyckte att USA skulle köpa in sig i Ericsson (och Nokia) för att säkra tillgång till deras teknik. Och det är ju inte så många dagar sedan det avslöjades att Donald Trump tyckt att USA skulle köpa upp en tysk tillverkare av vaccin för att sedan se till att det aktuella företaget sedan bara levererade vaccin till USA. Vi kan ju alltså inte tillåta att USA köper upp svenska företag heller.

Annars är det ju så att det väl nästan är svenska företag som etablerar sig i utlandet som är vanligare än att svenska företag säljs ut. Nyligen såg vi att svenska Mölnlycke fick problem. Dom har tydligen bland annat en fabrik i Tjeckien som tillverkar i dag mycket eftertraktad skyddsutrustning. En leverans från fabriken i Tjeckien till beställare i Spanien och Italien stoppas på vägen i Frankrike. Dom vägrar att skicka varorna vidare till Italien och Spanien utan behåller de eftertraktade varorna i Frankrike.

Håll med om att EU fungerar bra! Och att Globalisering är något jättebra!

Vi ska nog fortsätta att fundera över vad som får säljas ut. Men vi ska nog ha i åtanke att det fungerar på samma sätt åt andra hållet.

Inga kommentarer: