torsdag 30 april 2020

Vad är seriöst?

» Har vi med det att göra?

Hur mycket av våra politikers privatliv är det befogat att skriva om offentligt? Var går gränsen för att det är acceptabelt och av betydelse till att det bara handlar om att kasta skit på någon i en fråga som egentligen inte har något allmänintresse?

Anledningen till denna undran är att jag uppmärksammats på att extremhögerblaskan Fria Tider uppenbarligen inte längre stödjer Jimmie Åkesson. I en uppenbart snaskig sladderartikel berättar man att anledningen till Louise Erixon separation från Jimmie Åkessons skulle vara att Jimmie Åkesson haft ett antal utomäktenskapliga affärer med andra kvinnor och att Louise Erixon nu tydligen tröttnat på Jimmies eskapader. Exakt vad artikeln innehåller förutom just detta påstående och en påminnelse om Jimmie Åkessons gamla spelmissbruk har jag ingen aning om. Artikeln är låst för ickeprenumeranter och jag skulle inte komma på tanken att betala till pestspridaren. Dessutom har jag ju ingen aning om påståendet ens är sant?

Jomme Åkesson & Luise Erixon
Vi kan också notera att seriös media i Sverige inte har nämnt det hela. Vilket kan tolkas på två sätt. 1/ Uppgiften i Fria Tider har ingen verklighetsförankring. 2/ Man har gjort den seriösa bedömningen att uppgifterna inte hör hemma i en seriös nyhetsförmedling.

Svensk media är i allmänhet väldigt försiktiga med att publicera uppgifter där de aktuella personerna kan identifieras. Man kan skriva allmänt om händelser och liknande. Men man kanske inte ens berättar i vilken kommun den aktuella händelsen har skett just för att det inte ska gå att identifiera de inblandade. Olika myndigheter är ofta väldigt försiktiga med att kommentera uppgifter som det görs påståenden om just eftersom det rör enskilda personer.

Det här är ett sätt att handla på som många kritiserar som fegt. Men, jag tycker faktiskt att det är ganska skönt att man är försiktiga med uppgifter som rör enskilda. Alltså kan vi notera att jag tycker det är bra att seriös media inte rapporterar om Jimmie Åkessons hoppande över skaklarna. Om det är ett korrekt påstående så är det en fråga mellan Jimmie Åkesson och Louise Erixon och möjligtvis deras gemensamma barn. Det är inte en fråga för alla oss andra att gotta oss i. Den dag någon av dom kommenterar frågan offentligt hamnar saken i ett annat läge.

Alltså ska svensk media ha en eloge för att man håller tyst. Jag hoppas det gäller även imorgon... Att pestspridare ute på den rasistiska och fascistiska högerflanken som Fria Tider tydligen tar avstånd från Jimmie Åkesson är dock en intressant iakttagelse. För annars hade man ju inte spridit dyngan! Det ska påpekas att Fria Tider inte har något utgivningsbevis i Sverige och att "tidningen" ägs från Estland.

Fast det är ju en snaskig nyhet att en politiker som så ivrigt betonat familjens betydelse själv har svårt för detta...

Inga kommentarer: