torsdag 2 april 2020

Stoppa straffbeskattningen

» Världsautismdagen

I dag är det Världsautismdagen. Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som enligt staten motiverar att de som fötts med autism ska straffbeskattas för detta under hela sitt liv. För så är det, den som är autistisk straffbeskattas precis som andra som fötts med någon funktionsnedsättning eller som efter olyckor och sjukdomar inte klarar av att förvärvsarbeta.

Världsautismdagen
Min yngsta son Kimmy, som är 22 år, är autistisk. I hans fall innebär det att han t.ex. inte har något talspråk och han har även i övrigt svårt för att kommunicera. Han har sina egenheter och kan ofta göra saker som man inte begriper varför. Och eftersom han inte pratar kan han inte heller förklara. Något som kan göra honom fruktansvärt frustrerad. Men, vi är också privilegierade. Hur många har en 22-årig son som regelbundet utan någon egentlig anledning kan ge dig en riktigt kärleksfull kram? Han är en hejare på att lägga avancerade pussel och kan samtidigt lyssna på samma musiksnutt om och om igen i en timme.

För Kimmy innebär hans autism att han ju aldrig kan få ett vanligt arbete. Han har istället sysselsättning i Daglig Verksamhet där han trivs bra. Tyvärr har Corona-viruset inneburit att hans Daglig verksamhet har haft stängt den här veckan eftersom personalen blivit sjuka. Kanske inte i Covid-19 utan vanlig förkylning eller influensa. Men det är stängt så vi har fått sysselsätta oss så gott det går. Dvs med utflykter med tåget till olika orter där vi tagit långa promenader. Kimmy älskar att vandra, och går gärna en runda på dryga milen. Så det har vi gjort varje dag den här veckan.

För Kimmy har Coronaviruset också inneburit broms i hans flyttande till ett eget boende. Han har fått en lägenhet på ett LSS-boende och egentligen skulle vi nu nästan varit igång med att möblera hans blivande lägenhet. Men, det råder besöksförbud en tid framåt så då kan vi ju inte springa omkring där med att bära in, sätta samman och möblera. Det får vänta kanske några månader.

Världsautismdagen
Och nu kommer jag till det jag började med. Straffbeskattningen av sjuka och funktionshindrade. Kimmys inkomst varje månad är Aktivitetsersättning. En form av "Förtidspension" för den som inte fyllt 30 år. Beloppet beror på hur gammal man är. För Kimmys ålder gäller att han varje månad får 8.987 kronor. Det är alltså hans månadsinkomst. När han flyttat in på sitt LSS-boende kan han kanske dessutom få Bostadstillägg. På den inkomsten (8987:-) ska man sedan betala skatt. Kimmys skatt blir 1.956 kronor. Han får alltså ut 7.031 kronor varje månad. Skulle Kimmy inte ha haft sin autism utan kunnat jobba som vanligt och kanske bara jobbat deltid och tjänat just 8.987 kronor så skulle han istället ha betalt 1.237 kronor i skatt. Eftersom han är född med autism straffbeskattas han alltså med 719 kronor varje månad eller närmare bestämt 8.628 kronor på ett år. Alltså mer än vad han tjänar per månad efter skatteavdraget. Han betalar drygt 58% högre skatt som straff för sin autism.

De borgerliga partierna som infört denna straffbeskattning kallar naturligtvis inte det hela för Straffbeskattning utan istället för Jobbskatteavdrag. Men det är exakt samma sak! En straffbeskattning av de som av olika anledningar inte kan arbeta i ett vanligt arbete. Funkisskatt kallar en del den här straffbeskattningen. Från början straffbeskattade man ju även ålderspensionärer. Det som kallades Pensionärsskatt. Men detta har man lyckligtvis tills nu mer eller mindre lyckats avskaffa. Däremot vill t.ex. Moderaterna och Kristdemokraterna faktiskt införa ytterligare Jobbskatteavdrag, dvs man vill ytterligare straffbeskatta Kimmy och hans vänner.

Autism
Jag har skrivit till alla de fyra borgerliga partier som infört denna straffbeskattning och frågat dom om dom kan hjälpa mig med hur jag ska förklara för Kimmy varför han ska straffas för att han är född med autism. Jag har skickat ett mejl med denna fråga till alla de fyra partierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, som infört Straffskatten och regelbundet ökat på den. Ett mejl som skickats till den officiella e-postadress som partierna publicerar på sina respektive officiella hemsidor.

Efter att under en månad inte ha fått något svar på min fråga så har jag skickat en påminnelse. När jag fortfarande efter två månader inte har fått något svar från något av de fyra partierna har jag skickat en andra påminnelse. Efter ännu en månad har jag skickat en tredje påminnelse. Det har nu gått ytterligare en månad och 1 (ett) av partierna har lämnat ett mycket kortfattat svar. Ett svar som i princip säger att Jobbskatteavdragen är bra eftersom dom ökar sysselsättningen och man vill införa fler. Övriga tre partier har fortfarande inte ens bemödigat sig om att svara.

Jag gissar att dom inte kan svara eftersom dom skäms. Jag kan inte komma på någon annan förklaring. Skäms ni? Vad tänker ni göra åt saken? Hur som helst litar jag mer på min son Kimmy än på er!

Läs gärna på om Autism. Ni kan lära er mycket om varför inte alla reagerar och uppför sig precis som ni själva.

Läs mer:
Autism - Wikipedia
Autism & Asperger Förbundet - Hemsida

Inga kommentarer: