torsdag 9 april 2020

Så slår han till igen

» Denna Trump

Jag ser att USA:s allvetande president har haft synpunkter på Coronaläget i Sverige.

- "Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande."

Så uttryckte sig Donald Trump. Det handlar naturligtvis om hur mycket tvångsåtgärder som införts i olika länder. Í Sverige har ju politikerna lyssnat ganska noga på experterna och inte, av kanske populistiska skäl, slagit till med stora släggan. Om vi jämför med andra länder så har vi i Sverige fått behålla många rättigheter medan man i många andra länder stängt ner samhället totalt.

Vilket som är effektivast får vi kanske aldrig veta eftersom det är så många andra omständigheter som påverkar hur utfallet blir. Länder befinner sig i olika tid av spridning, vi lever olika redan innan och rena tillfälligheter påverkar hur det går. Sverige har än så länge lite fler dödsfall än våra grannländer (vi är också störst). Men det är i Stockholm som man drabbats värst. Så är till exempel Coronaläget i Skåne (där inskränkningarna varit få) än så länge mycket bättre än i København på andra sidan Sundet där man släckt ner samhället i stort sett helt.

Donald Trump
Donald Trump verkar tro att situationen i Sverige är exceptionell. Antagligen kan han inte skilja mellan Sverige och Spanien eller Italien. Människor dör pga Coronaviruset i Sverige. Siffran just nu är väl ca 700 döda. Då ska man ha i åtanke att en normal dag så dör det ungefär 250 människor i Sverige. Pga sjukdomar, i olyckor, av ålderdom osv. De som under den här tiden avlidit pga Coronaviruset påverkar alltså inte totalsiffran över antalet döda märkbart. Det är 90.000 varje år som avlider av olika anledningar.

I USA dör flera tusen om dagen pga Coronaviruset. Från början bagatelliserade Donald Trump hotet och USA hade en mycket lång startsträcka innan han insåg att det var allvar. Lägg till detta att den amerikanska välfärdsstaten är i uselt skick för stora grupper. Jag såg statistik över antalet läkare per 100.000 innevånare. Sverige ligger i den jämförelsen faktiskt ganska högt. Det finns dubbelt så många läkare i Sverige jämfört med USA till exempel.

Om man lider, så är det i t.ex. New York. Inte i Sverige.

Donald Trump snackar som vanligt i nattmössan!

Vem som gjort rätt eller fel tror jag faktiskt aldrig att vi får veta. Kanske är det så att vilka åtgärder som införts i olika länder inte har någon större påverkan på sjukdomsutvecklingen. Det är så många andra faktorer som påverkar att vilka åtgärder som införts inte påverkar i märkbar omfattning. Däremot kanske vilka tvångsåtgärder som införts kraftigt påverkar ländernas ekonomier.

Kort sagt, det finns nog inget facit!

Inga kommentarer: