tisdag 21 april 2020

Vi måste ALLA hjälpas åt

» Kravmaskiner i Bidragssamhället

Jag tänkte fortsätta lite på samma tema som i går. Dvs ett näringsliv som nu kräver att skattebetalarna ska rädda dom från Coronakrisen. Ett näringsliv som för bara ett halvår sedan förtvivlat kämpade för att Staten inte skulle lägga sig i deras affärer. Ett näringsliv som lade ner stora resurser på att lobba för att dom inte skulle behöva bidra med skattepengar till samhället. Ett näringsliv som varit frikostiga med att dela ut sitt överskott till aktieägarna istället för att samla reservkapital i ladorna. Som frikostigt delat ut bonusar till ledningen hellre än att höja lönerna till sina anställda. I dag passar det att be skattebetalarna om hjälp med pengar. Det bistånd som redan utlovats räcker inte på långa vägar tycker dom.

Ekonomerna har rekommenderat vanliga svenskar att dom borde sparat ihop en buffert som motsvarar ett par månaders utgifter. Allt för att vi ska klara oss om pengarna plötsligt uteblir några månader. Samma råd har helt uppenbart inte framförts till svenska företag. Många företag har uppenbarligen ingen buffert som klarar dom under några månader utan inkomster. Man har istället satsat på att öka ägarnas och ledningens förmögenheter. Sverige har under senare år sett en enorm ökning av förmögenhetsklyftorna där de som redan hade har kunnat utöka sin förmögenhet med rekordfart. Samtidigt som skattesystemet gynnat just dessa grupper på vanliga arbetares bekostnad. Inkomster på arbete har beskattats högre än stora arbetsfria inkomster från kapital.

Men nu ska alltså alla vi skattebetalare rädda företagen. I Dagens Industri skriver 15 ledamöter i Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse och beklagar sig över att "Regeringen gör för lite". En av de 15 är Sveriges dyraste minister någonsin, den gamla centerledaren och Näringsministern Maud Olofsson. Jag har inte sett något tidigare debattinlägg från samma 15 ledamöter i Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse som krävt en starkare Stat med mer muskler. Jag såg förresten att Maud Olofsson ställde upp för några dagar sedan i TV och lät sig intervjuas. Det var mer än vad Konstitutionsutskottet lyckades med när dom ville prata med henne om Vattenfalls affärer och skapandet av Postnord. Då vägrade hon att komma!

I en annan debattartikel gläds Carina Centrén som är regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne över att de svenska statsfinanserna är i så gott skick. Nu kan man verkligen strö pengar över Näringslivet tycker hon. Jag har inte tidigare sett någon debattartikel från Carina Centrén där hon krävt att Staten ska ta in mer skattepengar så att de svenska statsfinanserna blir bättre. Inga av dessa företrädare för Svenskt Näringsliv framför några krav på företagen att behålla kapital i företagen istället för att betala ut utdelningar till aktieägarna eller bonusar till företagsledningarna. Nä, det är bara krav på att skattebetalarna ska ge bidrag utan motkrav. En rejäl utökning av Bidragssamhället.

Sedan kan man hitta inlägg i Coronaspåren som främst kan avfärdas som komiska. Kajsa Dovstad krävde nyligen: "Dra in föräldraledigheten för vårdens lattemammor"! Lattemammorna kan fortsätta lalla runt. Om inte på caféer, så hemma; baka bullar och mysa framför tv:n skriver Kajsa Dovstad och tycker att den svenska Föräldraförsäkringen är på tok för generös. Mammorna går där hemma och lallar runt och njuter av ledigheten istället för att jobba. Vilket ju är direkt stötande. Det var Kajsa Dovstad som för en tid sedan fick ett "Jimmie moment" när hon upptäckte vad invandraraffärerna sålde för konstigheter istället för köttbullar. Jag såg också att hon undrade varför särbehandlas samer positivt i Sverige? Uppriktigt sagt så tror jag inte att jag tar Kajsa Dovstads synpunkter på allvar.

Det ska påpekas att problemet och diskussionen är inte speciellt svenska. Jag ser att Richard Branson pantsätter sin paradisö i Västindien i ett försök att rädda sitt flygbolag Virgin. Jag kom ju i kontakt med Richard Branson och Virgin långt innan han skapade ett flygbolag. Ursprungligen var det ju Virgin Records och jag har gott om härliga LP-plattor med skönt reggaegung i mina samlingar som är utgivna av Virgin Records. Men sedan har förmögenheten vuxit, Richard Branson har blivit Sir Richard Branson och nu har han alltså problem med sina flygbolag. Han är uppenbart kritisk till att skattebetalarna inte vill hjälpa honom att rädda sina flygbolag. Men som någon påpekade, han har inte betalt några skatter de senaste 14 åren eftersom han skrivit sig på sin paradisö i skatteparadiset brittiska Jungfruöarna. Men som sagt, när problemen dyker upp så ska ju vi andra hjälpa till. Även om man själv inte velat betala in något tidigare.

Jag vill återigen påpeka att vi alla skattebetalare är tvungna att stötta upp företag och näringsidkare som får stora problem pga Coronaviruset och dess härjningar. Vi måste ALLA ställa upp för att rädda arbetstillfällen, för att rädda samhällsservice och för att rädda vår framtid. Men det innebär att just ALLA måste ställa upp. I Sverige har samhället stängts ner mycket mindre än i många andra länder. Det innebär att många näringsidkare faktiskt bör kunna överleva bättre än i många andra länder. Men, det är många som fått problem, stora problem. Och det är samhällets uppgift att se till att det går att fungera även efter Coronavirusets härjningar. Men vi vill inte höra gnäll från de som får stöd när samhället vill ha tillbaka.

Att läsa:
Regeringen gör för lite. - Svenskt Näringsliv i Dagens Industri
Två saker behöver ske för att bromsa det fall som många företag nu upplever. - Svenskt Näringsliv Skåne i Helsingborgs Dagblad
Pantsätter paradisö för att rädda flygbolag. - Privata Affärer
Dra in föräldraledigheten för vårdens lattemammor. - Kajsa Dovstad i Expressen
Alla vårdföretag blir statliga med V-politik. - Tobias Nässén (M) i Svenska Dagbladet
Det är inte alls absurt att kräva buffert av svenska företag. - Dagens ETC

Inga kommentarer: