tisdag 7 april 2020

ALLA måste hjälpas åt

» Vem ska betala?

Inskränkningarna och andra effekter av Coronaviruset går hårt åt många företag. Vissa branscher drabbas värre än andra. Men det är uppenbart att väldigt många har på kort tid fått se hela sin framtid hotad. Det gäller allt från artister och inom idrott t.ex. som gjort tvärstopp. Mitt deltagande i Springtimeloppets 40-års jubileum är inställt. Anmälningsavgiften borta. Restauranger, besöksnäring och taxi för att ta några andra exempel. Vissa företag kommer helt enkelt att tvingas lägga ner när inkomsterna helt plötsligt helt försvunnit medan de fasta utgifterna är kvar. Andra företag kommer att kunna överleva på sparlåga för att sedan ta fart och hämta in förlusterna när verksamheten drar igång igen.

Och naturligtvis måste samhället göra det yttersta för att rädda hela branscher som hotas av snabb sotdöd. Kraven från företag på hjälp från farbror Staten blir allt intensivare. När en del yttrar sig verkar man dock inte förstå vad det handlar om. Det handlar om att man kräver att alla vi andra skattebetalare ska rädda deras försörjning. I ett läge som det här så måste ALLA dra sitt strå till stacken för att rädda för samhället viktiga verksamheter.

Ett sätt som detta sker på är när vi alla skattebetalare tagit på oss kostnader för sjukskrivna personer. När alla skattebetalare gemensamt hjälper företag som behöver permittera personal under en tid tills verksamheten kan dra igång igen. På olika sätt har samhället (dvs alla skattebetalare) ställt upp med olika lösningar för att rädda företag från att tvingas lägga ner.

Men det kräver faktiskt att vi ALLA hjälper till. Hyresvärdar kan inte fortsätta som tidigare med ockerhyror utan får dra sitt strå till stacken. Hyresnedsättningar eller helt slopade hyror för småföretagare, restauranger, affärer osv kan kombineras med att vi alla skattebetalare tar en del av den smäll som hyresvärdarna får. Men ALLA företag får dra sitt strå till stacken. Ett se företag som får stöd från oss andra skattebetalare på miljardbelopp för att deras verksamhet ska räddas samtidigt dela ut miljarder till sina ägare utan någon inskränkning är motbjudande.

Aktieägare, Företagsledningar, Bolagsstyrelser och så vidare kan inte förvänta sig att stå skadeslösa medan vi skattebetalare gemensamt tar hela notan. De fackliga organisationerna har dragit sitt strå till stacken genom att skjuta upp avtalsrörelsen. Att samtidigt se företagsledningar och bolagsstyrelser höja sina ersättningar och betala ut enorma bonusar gör mig vilja göra revolution.

I dag har vi närmat oss en situation där det stora Näringslivets företrädare inom politiken och lobbying bjuder över varandra i hur många hundratals miljarder som vi skattebetalare ska strö ut över företagsvärlden. Moderaterna vill att alla företag under flera månader ska slippa betala arbetsgivaravgifter som exempel. Dvs även företag som nu täljer guld genom att sälja skyddsutrustning osv till ockerpriser.

Naturligtvis måste vi skattebetalare ställa upp för de företag som vi vill ha kvar även efter att Coronavirusets härjningar är över. Men vi måste ALLA ställa upp. Vi kan inte låta företagen stå skadeslösa medan alla skattebetalare står för alla fiolerna.

Vänsterpartiets förslag att de företag där samhället går in med stora pengar för att rädda verksamheten ska betalas genom inflytande är utmärkt. - "Låt staten få ett långsiktigt ägande i företag man räddar." Går andra investerare in med nya friska pengar så blir det på det viset. En bra tanke.

Intressant är frågan hur det ser ut i länder där man dragit ner ännu mer än i Sverige. Verksamheter som förbjudits att fortsätta? Hur som helst är det av vikt att samhället (dvs alla vi skattebetalare) tar ansvar och hjälps åt. Vi måste rädda hotade verksamheter. Men, det kräver också att andra drar sitt strå till stacken. Det kan inte handla om att vi skattebetalare villkorslöst bara strör ut pengar till företagsvärlden. En värld som normalt mest klagar på att skatterna är för höga, att staten lägger sig i, att dom vill klara sig utan statlig inblandning. NU passar våra skattepengar!

Helikopterpengar
Kan en utbetalning av s.k. helikopterpengar när krisen är över vara ett sätt att sätta fart på hjulen med en rivstart? Det har föreslagits att alla svenskar ska få en utbetalning på förslagsvis 10.000 kronor att spendera och på så sätt få extra skjuts på hjulen. Det blir 100 miljarder. Dvs hälften av vad Moderaterna tycker att företagen ska få som generell hjälp genom att slippa betala arbetsgivaravgifter under två månader.

Läs mer:
Så undviker vi att företag går i konkurs i onödan. - Ulf Kristersson
Svenskt Näringsliv ställer sig bakom Moderaternas förslag. - Sveriges Radio
Moderaterna: Staten måste rädda inrikesflyget. - SVT
Stoppade utdelningar slår mot forskning och pension. - Dagens Industri
DN Debatt. Låt staten få ett långsiktigt ägande i företag man räddar. - Jonas Sjöstedt

Inga kommentarer: