fredag 3 april 2020

Rekommendationer för alla?

» Aurora vs Corona

Snart är det meningen att de svenska generalerna ska genomföra en rejäl lekstuga. Till en kostnad av mer än en halv miljard kronor är det meningen att Sverige här nere i Skåne/Blekinge ska genomföra den svenska militärens största och dyraste militärövning någonsin. Coron... f'låt Aurora 20 ska genomföras under perioden 11 maj - 4 juni. Då ska 25.000 militärer (varav 3.000 från andra länder) leka krig och träna på att slå tillbaka den lede Fi i form av den ryska björnen.

Non Violence
Fast militären börjar få lite problem. Problem som heter Corona! Det har ju beslutats att förbjuda alla folksamlingar på mer än 50 personer. Hur ska militären lösa det med 25.000 ihopsamlade militärer för att leka samtidigt? Man uppmanas att hålla avstånd till andra. Hur ska man lyckas med det om vuxna karlar (och en del kvinnor) ska leka tillsammans under en månad? Länder har mer eller mindre stängt alla gränser för resor. Hur ska dom där 3.000 utländska lekkamraterna kunna ta sig till Sverige ens? Eller är det så att militärer pga sina gröna uniformer är immuna mot Coronavirus och att därför gäller inte samma regler för dom som för alla andra? De gröna uniformerna förhindrar kanske effektivt smittspridningen!

Faktum är att jag faktiskt tror att generalerna kommer att tvingas bita i det hemska fruktansvärda äpplet och avstyra övningen. Nästan all annan verksamhet ställs in eller bromsas, så det kommer troligtvis även att komma att gälla generalernas lekstuga. Redan har flera länder som Kanada och Tyskland meddelat att dom hoppar över. Dom har viktigare saker att sysselsätta sig med. Flera andra länder bantar sina insatser. Som sagt, jag tror att snart skickar de svenska generalerna ut ett anslag med texten: CANCELLED due to CORONA!

Om du vill läsa mer:
AURORA 20. - Försvarsmakten
Vanliga frågor om övningen AURORA 20. - Försvarsmakten
Avhopp från militärövning på grund av viruset. - Aftonbladet
Militären planerar försvarsövning med 25 000 deltagare. - SVT Skåne
Varför ska 25 000 leka krig under pandemin? - Kvinnoförbundet för fred och frihet
Ställ in försvarsövning för att hejda smittan. - Dagens Nyheter Åsikt

Inga kommentarer: