söndag 12 april 2020

Såpbubblans dag

» Hyckleriets mästarinna

Vem är det jag ger denna utmärkelse till? Kan ni gissa? Låt mig ta ett hycklande citat först från henne:

- "Jag blir bedrövad när jag hör det. Det här är medborgare som jag menar att socialdemokratin har svikit och delar av Sverige som socialdemokratin har glömt i sin strävan efter makten. De får betala priset för att Sverige inte tog höjd för en kraftigt förvärrad situation och inte hade större beredskap för att hantera det här svåra läget tidigare."

Ebba Busch - hycklerskan
Så säger Ebba Busch om hur Sveriges regering hanterat Coronaviruset och utbrotten av Covid-19 bland främst äldre. Vilket ju är ett rent hyckleri. Ebba Busch är faktiskt den största hycklaren vi har inom den svenska politiken. Hon borde skämmas. För min del finns det bara en partiledare vi har som jag tycker sämre om. Att det är Jimmie Åkesson är väl inget att förundras över. Men uppriktigt sagt så är han i varje fall ärligare.

Om vi tar hycklerskans beskyllningar. Det hela handlar alltså om Coronavirusets härjningar och det faktum att det till stor del är äldre som drabbats. Menar verkligen Ebba Busch att socialdemokratin drivit igenom någon speciell politik som drabbar just äldre just för att behålla makten? Vet hon ens vad hon snackar om?

Vi kan diskutera hur hårda inskränkningar i människors liv som Staten ska införa. Sverige har, jämfört med många länder, varit mycket liberala i de här frågorna. Man har litat till stor del på vad olika myndigheter med ansvar inom området har sagt. Mitt intryck är att detta skett i ganska stor politisk enighet med de flesta politiker. Det finns de som tycker att man skulle infört hårdare begränsningar och mindre litat på befolkningens eget omdöme. Men att säga att socialdemokratin gjort på det här viset för att befästa sin strävan efter makt är ju så dumt att jag inte ens trodde att Ebba Busch kunde sjunka så djupt. Annars är det väl snarast så att det är i de länder där politikerna slagit till hårdare än vad experterna tyckt som man kan beskylla politikerna för att av populistiska skäl slå till hårt för att värna sin makt.

Den andra beskyllningen handlar om att socialdemokratin bär ansvar för en bristande beredskap. Det "avskaffande" av beredskapslager och liknande som skett har gjorts i stor politisk enighet. Alla partier har ett lika stort ansvar för att den civila beredskapen är otillräcklig. När man satsar pengar så handlar det om att köpa stridsvagnar, ubåtar, luftvärn, stridsflyg och liknande. Beredskapen har överlåtits till regioner, kommuner osv. Att Ebba Busch skyller just socialdemokratin för detta när det just nu är uppenbart att det är i det Stockholm där hon själv är med och styr som verkligen har visat sig ha bristande beredskap tyder på rent hyckleri från hennes sida.

Det var hennes företrädare som partiledare för Kristdemokraterna, Göran Hägglund, som ansvarade för privatiseringen och avregleringen av Apoteken. Som samtidigt fick avskaffat sina krav på att hålla lager på mediciner. Resultatet ser vi nu. Du är en mästerhycklare Ebba!

Ebba Busch kramar sverigedumokrater
Ingen glömmer väl hennes konstaterande att Sverigedumokraterna inte är rasister. Det säger ganska mycket om hennes moral och slutledningsförmåga.

I en artikel i Kvällspesten (en skånsk version av Expressen) kan vi läsa att antalet döda som en följd av Coronaviruset är dubbelt så högt i Sverige som i Danmark enligt en beräkning som danska TV2 gjort. Den visar också att det är just i Stockholm som siffrorna utmärker sig. Skåne har exempelvis klarat det hela mycket bättre än København på andra sidan Sundet. Överhuvudtaget har hela Sverige (förutom Stockholm) klarat sig bättre än Danmark. Än så länge i varje fall. Det är alltså inte så att det är de liberala reglerna i Sverige, som litat på expertmyndigheter och medborgarna, som har klarat utbrottet sämre än Danmark där man slagit till hårt. Vi har klarat det bättre - än så länge. Däremot har Stockholm utmärkt sig för att ha drabbats mycket svårt. Vilka är det som styr i Region Stockholm Ebba? Jo sedan 14 år är det Moderaterna tillsammans med bland annat ditt eget Kristdemokraterna. Det kan tilläggas att arbetslösheten ökat kraftigare i Danmark jämfört med Sverige.

Det är i Stockholm som "världens dyraste sjukhus" tvingat fram uppsägning av läkare och sjuksköterskor. Ett varsel som moderattoppen Svenonius inte velat mildra även efter att regionerna fått extra pengar. När man ville granska upphandlingen av Nya Karolinska satte Svenonius stopp för detta. Detta berodde dock inte på att hennes make var upphandlingschef. Innan Svenonius fick makten i Stockholm var det Filippa Reinfeldt som styrde och ställde. Hon styrde det till att bli den region i Sverige med mest privatiserad sjukvård - och då också den dyraste sjukvården av alla regionerna. Sedan lämnade hon över till Svenonius och fick jobb på en av vinnarna på privatiseringen, Aleris.

Nyligen blev det klart mitt i allt ståhej om bristande vårdplatser att Region Stockholm ska sälja Bromma sjukhus. Köpare är Vectura, där Filippa Reinfeldt nu jobbar. Den kanske mest kända upphandlingsaffären i Stockholm är när man köpte stödstrumpor från företaget Onemed för 6.000 kronor paret. Nu vill samma företag sälja sjukvårdsmaterial till Socialstyrelsen. Bakom det erbjudandet ligger en viss f.d. KD-ledare vid namn Göran Hägglund.

Du är faktiskt inget annat än en hycklare Ebba Busch. En mästerhycklare!

Läs mer:
Efter corona måste vi ta tag i korruptionen. - Zina Al-Dewany i Aftonbladet
Sveriges andel döda – dubbla Danmarks. - Kvällsposten / Expressen

Inga kommentarer: