söndag 19 april 2020

En diplomats tankar

» Ett intelligent påpekande

Jag läser en lång intervju med diplomaten Hans Blix i Svenska Dagbladets Kulturbilaga. En intervju som innehåller en hel del intelligenta tankar. Hans Blix är folkpartisten som var generaldirektör för FN:s atomenergiorgan IAEA när katastrofen i Tjernobyl inträffade. Han var innan det utrikesminister i Sverige 1978-1979.

I intervjun får han frågan om hur han ställer sig till dagens Liberalerna. Han berättar då att han fortfarande delar partiets grundvärderingar. Men på ett område har han en direkt motsatt åsikt än den som drevs av bland annat den f.d. majoren Jan Björklund. Som för övrigt nu återvänt till det militära livet. Jag citerar Hans Blix i hans mycket intelligenta tankar:

Peace
- "Världen satsar mer än 1.700 miljarder dollar om året – vi talar alltså om dollar – till beredskap för att förhindra militära anfall. Jämför den summan med beredskapen för att möta en pandemi. Nu står vi här med corona och har inte ens tillräckligt med plastförkläden. Miljarders miljarder går till upprustning inför en händelse som är högst osannolik samtidigt som vi inte ens har acceptabla lager av skyddsutrustning vid den lika osannolika händelse som nu blivit verklig."

Ett onekligen mycket intelligent konstaterande. Vi gör på samma sätt i hela världen. Kanoner, stridsflygplan, u-båtar, k-pistar och handgranater är mycket viktigare än att se till att det finns beredskap för pandemier, väderkatastrofer eller andra former av samhällskriser. Det är viktigare att vi kan skjuta ihjäl en inkräktare som kanske möjligen kommer. Inkräktaren har samtidigt satsat sina slantar på att vara beredd på att det är vi som är inkränktaren som ska komma. Gröna uniformer är skickliga på att suga ut pengar från skattebetalarna - runt om i hela världen.

Vintern 2002-2003 var Hans Blix ansvarig för FN:s vapeninspektörer som skulle undersöka om USA och Storbritannien hade rätt när man beskyllde Saddam Husseins Irak för att ha utvecklat massförstörelsevapen. Gruppen redovisade för FN att man inte hittat några tecken på att det fanns några massförstörelsevapen. USA och Storbritannien beslutade sig dock för att strunta i detta och attacken inleddes i mars 2003. Detta trots protester från de flesta länder. Men det fanns också de som stödde invasionen. Bland dessa fanns moderaten Carl Bildt som också tjänade stora summor på kriget. Som väntat hittade man inga massförstörelsevapen som ju USA och Storbritannien hade haft som förevändning för kriget. Istället stod det klart att skälet för invasionen var att få kontroll över den irakiska oljeindustrin. Effekten av invasionen blev istället att vi fick ett totalt instabiliserat Mellanöstern och IS terror kunde växa fram.

En del skulle lyssnat mer på Hans Blix. Många skulle gjort det!

Mer läsning:
Om man lyssnat på oss hade IS inte uppstått. - Hans Blix i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: