onsdag 22 april 2020

Jordens Dag

» Knäppgökar här och där

I Coronavirusets fotspår frodas diverse knäppgökar. Både i det stora och det små. Låt oss börja i det som händer i det små.

Många av er kan inte ha missat Urban Persson i Storfors. För några veckor sedan fick han för sig att han skulle åka till Stockholm i ett försök att bli smittad av Coronaviruset. Han tyckte att det var "en kul grej". Med sig på resan till Stockholm hade han tydligen en läkare som också ville bli smittad i förväg. Han vill tydligen dock inte uppge vem "hon" är. Själv är jag tacksam om jag slipper bli behandlad av en läkare med den totala bristen på omdöme. Men Storfors ligger i Värmland så jag hoppas jag slipper stöta på henne när nere i Skåne.

Nu lyckades tydligen Urban Persson inte bli smittad. Trots att han till och med tydligen försökt genom att slicka på ett rulltrapperäcke. Jag undrar om det var den medföljande läkaren som rekommenderade det förfarandet? Hur som helst så kommenterar Urban Persson det hela så här:

- "Det finns ingen anledning att vara orolig. Det är en hysteri. Det är samma som med klimatet. Det går inte att ändra. Vi kan inte påverka det politiskt."

Coronavirus
Så säger alltså den f.d. Sverigedumokraten, numera Storforsdemokraten. Han var Sverigedumokraternas förstanamn på listan men skapades sedan sitt eget parti. Urban Persson är uppenbarligen en välkänd "profil" i den lokala politiken. Vilket dock inte hindrar honom från att tydligt engagera sig i de stora frågorna också. För inte så länge sedan hade han tydligen kommit fram till att månlandningen 1969 i själva verket inte hade ägt rum utan det var bara "Fake news". Värmlands Folkblad drar vissa paralleller till Donald Trumps agerande. Om Donald Trumps drabbats av storhetsvansinne så har Urban Persson drabbats av Storforsvansinne!

Vilket då omedelbart leder oss in på knäppgökar i det stora, alltså Donald Trump. Det är ju inte så hemskt många veckor sedan som Donald Trump twittrade om hur synd det var om oss svenskar som led under Coronavirusets härjningar. Han hade tydligen fått för sig att Sverige var extra illa drabbade och att detta berodde på att vi i Sverige infört väldigt få inskränkningar i livet. USA skulle ju klara sig eftersom det var ett så framstående land - hävdade alltså Donald Trump. Men sedan nådde viruset över till USA. Och USA blev extra hårt drabbat eftersom man saknar den välfärdsstat som kan hjälpa till att ta stöten.

USA kom att reagera mycket sent trots varningarna från andra håll i världen om vad som var på gång. I dag är väl USA på väg att bli det land som drabbas allra svårast. Det har uppstått en svår politiskt konfrontation om hur samhället ska reagera. Och nu har Donald Trump ställt sig på extremisternas sida som vägrar alla former av inskränkningar. Det är en allians mellan extrema vaccinationsmotståndare, vapenälskare, högerextremister, abortmotståndare, högerkristna och andra extrema grupper som motsätter sig alla former av inskränkningar. Och nu ställer sig alltså Donald Trump sig på deras sida när dom demonstrerar mot demokratiskt styrda delstater som inför begränsningar.

Vad Donald Trump egentligen tycker är det väl ingen som riktigt har förstått. Men knäppgökar allierar han sig med som vanligt. Som komiskt exempel kan vi se att när man införde begränsningar i vilka affärer som skulle få ha öppet i USA så var det bara livsviktiga sådana som skulle ha öppet. Som livsmedel, apotek och vapenaffärer...

Men Coronavirusets härjningar har ju sina positiva effekter. Miljön har blivit mycket bättre sedan utsläppen minskat kraftigt. Från USA rapporteras att mars 2020 var den första månaden på nästan 20 år då det inte inträffat någon skolskjutning.

Läs lite bakgrund:
Storforspolitiker åkte till Stockholm för att få corona. - SVT Värmland
Politiker ville smittas – åkte till Stockholm. - Svenska Dagbladet
Politiker reste till Stockholm för att få corona. - Aftonbladet
Politiker ville smittas – åkte till Stockholm. - Expressen
Politiker med Storforsvansinne. - Värmlands Folkblad ledare
Inga skolskjutningar i mars i USA. - Svenska Dagbladet

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Läkare ville bli coronasmittad – kan bli varnad
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/lakare-ville-bli-coronasmittad-kan-varnas