fredag 17 april 2020

Vårt södra grannland

» Coronabekymmer lösta

I måndags den 13:e tog jag upp ett stort bekymmer som dykt upp i vårt södra grannland Danmark i samband med Coronaviruset. Det är nämligen så att efter krav från Dansk Folkeparti (det är Sverigedumokraternas kompisar i Danmark) så har man i Danmark infört att för att kunna bli dansk medborgare så ska man delta i en lokal festlighet där det ingår att man måste hälsa på borgmästaren med handhälsning. Vägrar man att ta i hand så kan man helt enkelt inte bli dansk medborgare!

Men så kom då Coronaviruset! Vi ska hålla avstånd till andra och absolut inte hälsa genom att skaka hand. Det är inte att tänka på! Det är ohygieniskt. Men då uppstår ju bekymret, för att bli dansk medborgare måste du skaka hand men om du bor i Danmark får du inte ta i hand. Alltså kan man helt enkelt inte bli dansk medborgare längre. Inte för att man inte VILL handhälsa utan för att man inte FÅR handhälsa även om man vill. Från början deklarerade statsminister Mette Frederiksen: - "Vår hållning är väldigt tydlig. Man ska skaka hand för att få danskt medborgarskap." Mette är socialdemokrat, men regeln infördes av den förra borgerliga regeringen. De danska socialdemokraterna utmärker sig dock av att fullt ut ha anammat den främlingsfientliga verklighetsbeskrivning som Dansk Folkeparti varit ledande i att sprida.

Danmark på Medeltiden

Nu har dock statsminister Mette Frederiksen tydligen kommit fram till att det inte är hållbart att skjuta på alla medborgarceremonier i flera månader. - "Jeg tør ikke sige, hvornår vi kommer til at give hinanden hånd igen. Men vi kan ikke lade flere tusinde ansøgere vente på ubestemt tid på at blive statsborgere. De opfylder alle andre krav. Derfor vil vi sætte reglen om håndtryk på pause. Det synes jeg er sund fornuft." Så säger den danska integrationsministern Mattias Tesfaye. Även han socialdemokrat. I Coronatider tvingas man kompromissa med saker, så är det bara. Ibland så kan Sunt Förnuft vara en god idé.

Fast Dansk Folkeparti är djupt upprörda. - "Vi anses att man ska ha kvar handslaget, Det kan ske genom avspritning före och efter." Det skriver partiets integrationspolitiska talesperson Marie Krarup i en kommentar. Det gäller att vara principfasta! Danskar och sprit?

Nu kan danskarna börja ta itu med mindre viktiga frågor, som hur man ska öppna upp skolor och annan verksamhet igen efter nedstängningen.

Lästips:
Danskt handskak slopat krav för medborgarskap. - Aftonbladet
Tesfaye dropper midlertidigt krav om håndtryk for statsborgerskab - Danmarks Radio

Inga kommentarer: