onsdag 1 december 2010

En korkad ny lag

En stor del av förmiddagen har jag ägnat åt att få information om den nya etableringsreform som träder i kraft i dag. Det handlar alltså om de nya regler för flyktingmottagande som Integrationsminister Erik Ullenhag och hans partikollega Nyamko Sabuni genomdrivit. Han betecknade när han informerade om de nya reglerna att han tyckte det var "Den mest korkade nya lag han upplevt". Och det var inte huvudmålet, dvs att huvudmålet ska vara att det övergripande målet för nya svenskar ska vara att få ett jobb, som han opponerade sig mot. Nej, det handlar om att lagen är dåligt förberedd, dåligt utformad, dåligt genomförd och inte färdigt. Det hela är så utformat att det kommer att bli krångligare, dyrare och längre väntetider utan att man uppnår ett så mycket bättre resultat. Men, det är kanske inte så mycket att förundra sig över när Folkpartiet är inblandade. Nya lagar från det hållet har ju inte direkt gjort sig kända genom att vara väl förberedda och väl genomtänkta. Och som vanligt ställer den myndighet upp som utvecklats till Högerregeringens mest lydiga myndighet, dvs Arbetsförmedlingen under nya generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist. Fast det verkar inte bli så många lotsar (som privatiseringsprojektet inom den här sfären kallas) som man hoppas på.

En annan korkad lag där man från Högeralliansen tydligen är på väg att ändra sig igen handlar om karensdagarna i sjukpenningen för egna företagare. Nyligen införde man, trots våldsamma protester, att egna företagare alltid skulle ha en karens på minst en vecka. Detta infördes för att man skulle kunna infria löftet om att sänka kostnaden. Men nu har man tydligen insett att det inte blev så bra, vilket remissinstanser, företagarnas egna organisationer och oppositionen sagt hela tiden. Det ska tydligen nu ändras sedan det stått klart att man riskerade att förlora en omröstning i Riksdagen.

Jag läser i bladet att hockeyspelaren i Djurgården, Nils Ekman, dömts till rekordböter för ett riktigt fult överfall mot en motspelare där han hugger ganska rejält med klubban. Men, det är uppenbart att "rekordböter" är något relativt. 80.000 i böter och dessutom avstängning i fem matcher. Men eftersom han får behålla lönen (som är 170.000 kronor - i månaden) så är detta som om eder bloggare skulle dömas till 11.000 i böter och inte få jobba några dagar men få behålla lönen. Hade exakt samma sak skett utanför hockeyrinken och istället mitt på gatan hade denna överbetalda hockeyspelare inte kommit lika lindrigt undan. Mindre än en halv månadslön i böter för grov misshandel? Bortskämda och överbetalda hockeydivor är vad det handlar om. Rekordböter? Pyttsan!

Ni såg kanske SVT:s Uppdrag granskning? Dom hade granskat det största ambulansföretaget i Sverige, Falck. Dvs det privata bolag (ägt av ett antal riskkapitalbolag ute efter snabba cash) som lämnat lägst anbud till landstingen för att köra ambulanserna. Personalen verkade dock inte allt för nöjda. Långa arbetsdagar och ofta dåligt fungerande utrustning. Och när fel rapporteras händer inget och rapporteringen tystas ner. Men landstingen har ju fått ett lågt anbud så det måste ju betalas på något sätt.

Slutligen ser jag att ett av de krav de övriga Euroländerna (och tydligen även Sverige) ställer på Irland är att den irländska regeringen ska plundra den irländska nationella pensionsfonden på 10 miljarder Euro för att betala för finansvalparnas och slipsnissarnas fartblindhet. Dvs som vanligt. När dom där uppe klantat sig får dom där nere betala.

Inga kommentarer: