fredag 17 december 2010

Höger om marsch för 4 miljoner spänn

Aftonbladet berättar i dag att Svenskt Näringsliv satsade 4 miljoner kronor till PR-byrån Prime i syfte att driva den Socialdemokratiska politiken åt höger. Pengarna användes uppenbarligen till att få högersossar med anknytning till lobbyingvärlden till att skriva debattartiklar med rätt innehåll, publicera väl valda opinionsundersökningar med rätt resultat och liknande aktiviteter. Det hela kan ses på ett positivt sätt. Svenskt Näringsliv (som alltså är den svenska företagarvärldens egen "fackförening") ser fortfarande Socialdemokraterna som en viktig politisk kraft - hot. Svenskt Näringslivs kommunikationschef Tove Lifvendahl var en gång i tiden ordförande för MUF och ledamot av Moderaternas partistyrelse. Så det är ju intressant att hon är så starkt intresserad av att driva Socialdemokraterna åt höger. På senare tid har vi fått uppleva det ena högerhoppet efter det andra där Socialdemokrater uppenbarligen gör allt dom kan för att förvandla det Socialdemokratiska partiet till Moderaternas största stödparti / röstboskap.

Men, egentligen är den största skandalen i detta avslöjandet av hur PR- och lobbyingföretag arbetar i det fördolda utan att på något sätt visa vilka uppdragsgivare dom har. I många länder (t.ex. USA) måste lobbyingföretagen vara registrerade och deklarera vilka deras uppdragsgivare är. Regler för detta är självklara för en demokrati. Men i Sverige ska allt ske dolt. Precis som det ska hemlighållas vem eller vilka som finansierar de politiska partierna.

Senaste exemplet på att Socialdemokraterna gör ständiga helomvändningar och förvandlas till Moderaternas största stödparti är att S tydligen är på väg att acceptera Högeralliansens energipolitik med en ny kraftig satsning på kärnkraften. Jag såg Mats Odell (från det tidigare kärnkraftskritiska kristdemokraterna) i Dagens Industri fälla stora glädjetårar åt sossarnas påbörjade helomvändning i frågan.

Varg
Så har det då bestämts att de svenska jägarna ska få fortsätta skjuta ihjäl sina konkurrenter om jakttroféerna. Ytterligare 20 vargar ska i vinter få skjutas ihjäl av skjutgalna varghatare. Jag hörde en ärlig man från en av Sveriges mest inflytelserika lobbyinggrupper, Jägarförbundet, som var ovanligt uppriktig. Han sade som det var, vargen är en konkurrent om jaktbytet och måste därför skjutas ihjäl.

Avståndstagandena till s.k. extrem islamsk terror från muslimska organisationer i Sverige duggar tätt. Och jag hörde på radion någon debattör som tyckte detta var ett självklart krav. Och det är det kanske också. Men jag är tveksam. Men de muslimska organisationerna inser att om dom inte varje gång något sådant händer tar avstånd så kommer stora grupper att tro att dom istället stödjer aktionerna. Samma situation står judiska organisationer i Sverige inför. Den illegala israeliska ockupationen av Palestina och den direkt rasistiska politiken mot palestinierna riskerar att förknippas med judiska organisationer i Sverige om dom inte tar avstånd. Och eftersom dom ju i verkligheten rent allmänt vägrar att ta avstånd, så riskerar dom att uppfattas som att dom stödjer den Israeliska politiken.

Och när vi talar om judars situation i Sverige så såg jag att Simon Wiesenthal Center varnat judar för att resa till Malmö. Om någon borde varnas för att resa till Malmö så är det muslimer eftersom det härjat en prickskytt i stan. Antisemitism är ett problem inom vissa grupper (bland annat i vissa muslimska kretsar). Och alla sådana tendenser förtjänar inget annat än fördömanden. Men, det måste vara tillåtet att få kritisera staten Israels politik utan att kallas antisemit. Det måste få vara tillåtet att kritisera judiska gruppers lobbyarbete i USA för fortsatt stöd från Vita Huset och Pentagon till den israeliska politiken. Detta är INTE antisemitism. Man är inte heller islamofob för att man kritiserar extrem muslimsk terror. Men jag upplever faktiskt fördomar mot muslimer och romer som ett större problem i Sverige än fördomar mot judar.

Inga kommentarer: