tisdag 21 december 2010

Chockhöjning stoppad

Med hjälp av Sverigedemokraterna röstade Riksdagen i dag Nej till att chockhöja priserna för tågen över Öresundsbron. Med röstsiffrorna 160-159 stoppades chockhöjningen. Nyligen röstade Sverigedemokraten Tony Wiklander från Åstorp i Trafikutskottet Ja till höjningen. Men han fick tydligen bakläxa av sina partikamrater. Någonstans hörde jag att de skånska riksdagsledamöterna inte fick delta i omröstningen. Kan det verkligen vara riktigt? Innebär det att stockholmarna inte får delta när beslut ska fattas om Förbifart Stockholm?

I ett annat Riksdagsbeslut har Högeralliansen röstat Nej till att ändra de horribla reglerna i Sjukförsäkringen. I juni 2008 när det ursprungliga beslutet fattades ställde sig de borgerliga ledamöterna upp och applåderade åt att flera 10.000-tals sjuka människor skulle slängas ut från sjukförsäkringen. Jag undrar hur de som slängts ut över Ättestupan känner sig om dom får se bilder på högerns ledamöter applådera åt att dom skulle slängas ut ur sjukförsäkringen?

Det är väl inte många som missat den danske hälsoministern Bertel Haarders utbrott när han fick frågor om varför man skurit ner anslagen till fetmaoperationer. Och man hade så bråttom med beslutet att man inte ens kunde invänta yttrandena från berörda parter. När TV:s reporter började ställa frågor blev han riktigt sur och använda yttranden som "pissa mig i örat", "rövhål" och "ditt dumma svin" mot reportern. Kan ni tänka er hans svenska partikollega, skoltalibanen Jan Björklund, använda sådana yttranden till en reporter från SVT? Han hade nog verkligen fått svårt att skylla det hela på sossarnas flumskola i varje fall.

Upphetsningen över Taimour Abdulwahabs misslyckade terrordåd börjar äntligen lägga sig - och väl är det. Visserligen dyker det fortfarande upp lite "bombexperter" eller "terroristexperter" som uttalar sig i media med någon ny teori om varför det var flera inblandade, varför han gjorde det just nu, hur han kunnat få så extrema åsikter eller helt enkelt bara vem som hjälpte honom med hans bomber. Så det är kanske dags att koncentrera oss på mer allvarliga risker i vårt samhälle. Malmöskytten Peter Mangs är nu misstänkt för ytterligare ett par mord och ännu fler mordförsök. Misstankarna handlar alltså om att han mördat minst 3 personer och försökt mörda ett 10-tal personer. Alla utom en av utländsk härkomst. Det kan också påpekas att under de senaste 10 åren har högerextremister i Sverige begått minst 14 mord av politiska eller rasistiska skäl. Det kan finnas anledning att fundera över risker innan vi hetsar upp oss. Under den här tiden har mångdubbelt fler människor dött pga sitt spritbruk, drogbruk, rökning, passiv rökning, trafik, felaktig kost eller vad vi nu kan komma på.

Jag såg SVT:s Debatt som debatterade vad våldtäkt egentligen är. Detta med anledning av misstankarna mot Julian Assange och den internationella efterlysningen av honom. Det var faktiskt en intressant debatt. En förklaring till den internationella upprördheten handlar nog om vad man kallar för våldtäkt. Att ha samlag med sprucken kondom är nog inget som går under begreppet våldtäkt i så många länder. Debatten i Debatt var intressant. Jag för min del undrar faktiskt om en helt vanlig okänd person hade blivit internationellt efterlyst för ett brott som i de flesta länder möjligen hade kallas för sexuellt ofredande eller motsvarande. Jag är övertygad om att Julian Assange behandlas annorlunda just eftersom han är Julian Assange. Men det gäller nog också de som är helt övertygade om att han garanterat är oskyldig. Det hade dom inte trott om han varit en helt vanlig okänd person!

Slutligen har jag på jobbet käkat en god julmacka till lunch med trevlig sångunderhållning av våra kommunala förmågor Mats P (fd Torsson mm) och Hans-Ove (fd Oskar Typing mm). Trevligt!

Inga kommentarer: