söndag 5 december 2010

Wikileaks - igen!

Dagens läckta papper från Wikileaks visar sig faktiskt innehålla information där vi svenskar kan känna att det blev rätt. Det visar sig nämligen att när USA 2006 använde svenska flygplatser för att mellanlanda på för sina mer eller mindre illegala fångtransporter så satte den dåvarande socialdemokratiska regeringen stopp för detta när man upptäckte vad USA höll på med utan att informera andra länder. Insmugglade SÄPO-agenter kunde konstatera att flygen, precis som man misstänkte, användes för att transportera fångar till länder där tortyr var mer accepterat. Och när Sverige började ställa frågor till USA om detta så slutade USA att mellanlanda i Sverige.

I England har tydligen ilskan fortfarande inte lagt sig efter att Fifa-gubbarna bestämt att VM i fotboll 2018 ska arrangeras i Ryssland och inte i England. Något som man i England trodde var självklart. Omröstningen bland Fifa-stofilerna för några dagar sedan slutade i en förnedrande utklassning i omröstningen. Och engelsmännen är övertygade om att enda skälet till förlusten i omröstning stavas med M (som i Mutor). Och det är inte alls omöjligt att detta är förklaringen. Men jag är övertygad om att det finns minst en ytterligare anledning. Och den stava med H (som i Hämnd). Brittiska tidningar har varit flitiga med att avslöja Fifa-stofilernas mutor och frossat i detta. Trodde verkligen engelsmännen att dessa gubbar inte skulle komma ihåg detta när det kom till omröstning?

Qatars flagga
Men jag förvånar mig över att ilskan inte är ännu större över beslutet att förlägga VM 2022 i Qatar! Finns det något fotbollslag i Qatar? Nä, jag ska inte vara elak. Qatar är faktiskt större än Skåne. Inte mycket, men dock större än Skåne. Det stora problemet med Qatars kandidatur var det faktum att alkohol är förbjudet i Qatar som i de flesta muslimska länder. Och hur ska man kunna arrangera en fotbollsfest om man inte får dricka sig full och ha kul? Nu har det löst sig. Qatar har lovat att skapa speciella områden där det blir fritt fram för idrottens alkoholkultur!

Älgjakten är tydligen på gång. Senaste offret var en skidåkare i Småland. Älgjägaren fick in en fullträff. Tyvärr inte bara på en älg utan även en 70-årig skidåkare strök med. Det är bara ännu ett bevis för att det är ytterst ohälsosamt att vistas i naturen när älgjakten pågår. Inte bara för människor utan även för älgar (och andra djur).

Dagen har för övrigt bjudit på snöfall under hela dagen. Vad dagen däremot INTE har bjudit på är någon snöröjning. I varje fall inte av gång- och cykelbanor. Till slut på eftermiddagen blev det ganska jobbigt att ta sig fram. Jag mötte en äldre herre på en Permobil, och det förvånade mig att han alls lyckades ta sig fram. Det är bara att hoppas att han lyckades ta sig ända fram till sitt mål. Det har fallit mer snö i dag än det gjort under hela den tidigare vintern. Och den började ju alldeles för tidigt.

Och när vi nu ändå är inne på vintern så tar vi och fortsätter att kommentera problemen på järnvägarna. Det är inte bara moderna tåg som får problem. Jag såg i bladet att museijärnvägen nere på Österlen hade fått ställa in sitt traditionella jultåg med ånglok. Det går helt enkelt inte att skotta sig fram för all snö.

Till slut så lyssnade jag på SR:s Kaliber. Som hade granskat utvisningarna av irakier till Irak. Även om det var ganska komiskt att höra Utvisningsminister Tobias Billström tala om anständighet och värdigt samtidigt som man får fylla flygplanet med ett 100-tal personer från Migrationsverket och Polisen för att kunna utvisa mindre än 50-talet irakier, så var det mest deprimerande att lyssna. Ofta hade dom handfängsel, fotfängsel, mössor för att förhindra att dom kan spotta och hjälmar på huvudet för att förhindra att dom ska slå sönder fönster eller huvud när dom bankar mot fönster osv. Och en granskning visar att nästan hälften av de som utvisats redan har flytt från Irak igen. Och de flesta av de som är kvar i Irak lever gömda. Anständighet och värdighet är ord som Tobias Billström skulle skämmas för att ta i sin mun. Jag skäms!

Inga kommentarer: