torsdag 9 december 2010

Dagens Wikileaks sladderi

Bland de senaste avslöjandena från Wikileaks är hur Fredrik Reinfeldt tystade Andreas Carlgren. Miljöministern kritiserade inför miljömötet i Köpenhamn USA vid flera tillfällen för att man inte gjorde tillräckligt för miljöarbetet. Till slut fick tydligen Fredrik Reinfeldt nog, och den 3 september fick den amerikanska ambassaden information från en nära medarbetare till statsministern om att Reinfeldt "efter en rad av oförenliga, officiella uttalanden om klimatförändringar ... har låtit upprätta ett språkligt regelverk kring hur man ska prata om USA:s klimatpolitik". Det framgick där att man skulle använda positiva ordalag istället för kritik. Och sedan blev Andreas Carlgren ganska tyst. Men naturligtvis hävdar både miljöministern och statsministern att USA har fått det hela totalt om bakfoten. Precis som allt annat som den amerikanska ambassaden rapporterar hem om så är det totalt fel. Av detta kan vi dra två slutsatser. Antingen ljuger alltid den svenska regeringen om dess kryperi för USA. Eller också är USA:s diplomater kompletta oduglingar som inget begriper. Sven Tycker att vi alla drar våra egna slutsatser.

Och när vi är inne på Wikileaks så ser jag att Visa och MasterCard får beröm från finansvärlden för sina beslut att stoppa pengar till Wikileaks. Och jag förstår att finansvärlden vill få ett stopp på Wikileaks. Nästa avslöjande från dom handlar ju just om finansvärlden. Och låt för guds skull inte deras fifflande och ljug komma till allmänhetens kännedom. Visa och MasterCard går alltså inte bara i den amerikanska regeringens ledband, man agerar av egen självbevarelsedrift.

Vi kan också se att efterverkningarna av boken Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken fortsätter. Bland det senaste är uppgifter om att de vänner till Knugen som deltog i hans festande på illegala krogar har anlitat mindre väl valda torpeder (som Milan Sevo och Daniel Webb) för att tysta en av källorna, Mille Markovic, från att sprida de bilder som han hävdar att han har. Markovic hävdar att han har smygtagna bilder som han tänker lägga ut på nätet för att tjäna en hacka på. Men Knugens vänner är uppenbarligen rädda för att även dom ska synas bilderna och vill helst köpa ut Markovic. Den spännande fortsättningen följer på berättelsen om Knugen och hans vänners festande med "kaffeflickor" på mindre väl valda platser.

Förresten så har Högeralliansen åkt på sitt första nederlag. De "ansvarslösa besparingar" på det rekorddyra Regeringskansliet som den Rödgröna oppositionen föreslagit har nu gått igenom sedan Sverigedemokraterna röstat med oppositionen. Det är naturligtvis ytterst ansvarslöst att göra besparingar inom Fredrik Reinfeldts egen administration när det går att göra ytterligare neddragningar av anslagen till andra myndigheter som Djurskyddsmyndigheten, Försäkringskassan, Trafikverket osv eller varför inte på sjukvård, barnomsorg, skolan och åldringsvården. Det är verkligen ansvarslöst att istället göra besparingar på Regeringskansliet.

Enligt statistiken har antalet arbetslösa som hamnat i den s.k. slasken (dvs i Fas 3 inom jobb- och utvecklingsgarantin) fördubblats det sista året. När du har halkat ända hit ner till botten så har du nått slutänden. Det är här man jobbar heltid helt gratis hos olika arbetsgivare mot en betalning som ofta är försörjningsstöd eller minimalt aktivitetsstöd från Försäkringskassan. För att arbetsgivarna ska vara villiga att ta emot denna slask får dom till och med betalt med 5.000 kronor för att hålla dig sysselsatt. I dag finns 24.000 arbetslösa svenskar i slasken, och siffran förväntas fortsätta att öka de kommande åren. Arbetsförmedlingen tycker att systemet fungerar jättebra. Å andra sidan tycker dom att allt som Högeralliansen hittar på fungerar jättebra.

2003 fick entreprenören Johan Mihkelson Ringqvist överta den kommunala skidbacken från Lidingö kommun mot att han fick lov att även bygga en golfbana, Ekholmsnäs golf. Snart var golfbanan byggd och skidbacken nedlagd. I somras ville Ekholmsnäs golf förlänga golfbanan och fick därför tillåtelse att ta ner 10 träd på den kommunala marken. När det var färdigt hade 3.000 kvadratmeter skog skövlats. När det Tekniska kontoret protesterade tog Lidingö kommuns stadsledningskontor över ärendet. Tekniska kontoret lät en landskapsarkitekt värdera värdet på den förstörda skogen - 5 miljoner kronor. Statsledningskontoret lät göra en annan värdering - 145.000 kronor. Gissa var den moderatledda kommunen hamnar till slut? Det moderata kommunalrådet Paul Lindquist kritiseras också för att ha hjälpt klubben med tilläggsanslag, investeringsbidrag och dispens från strandskyddet. Men det är väl inget att bråka om. Golfen behöver ju verkligen samhällets stöd...

Antalet ekobrott fortsätter att öka enligt Ekobrottsmyndigheten. Årets slutsiffra förväntas innebära en ökning med ytterligare 5% till en ny rekordnivå. Det handlar alltså om ännu fler skattefifflare, ännu mer svartjobb, ännu mer bedrägerier.

Slutligen ett citat angående tågkaoset: "Upphandlingssystemet borde skrotas. Allt utbyggnad och underhåll borde ske av personal anställda på Trafikverket, så att man får en helhetssyn och ett förvaltande av kunnande och yrkesskicklighet." Jag skulle vilja tillägga att hela avregleringen borde skrotas så att det verkligen blir en helhetssyn.

Inga kommentarer: