söndag 12 december 2010

Bomber - och andra risker

Så har då också Sverige fått sin egen självmordsbombare. Men faktum är att jag inte blev det minsta rädd. Möjligen rädd för de reaktioner på händelsen som vi kommer att få. Av det som än så länge framkommit så verkar det hela var mycket amatörmässigt gjort. Det tyder alltså mer på en ensam förvirrad stackare än på ett välplanerat dåd från någon "terrorgrupp" i utlandet. Ska man göra ett terrordåd så skickar man inte ett mejl själv till SÄPO strax före om man vill uppnå det en terrorgrupp vill. Man skickar varningarna till de stora medierna från en "okänd" avsändare. Man spränger inte sin egen bil i luften. Och man använder klart bättre utrustning som fungerar. Det är tragiskt, men av största vikt att man inte skrämmer upp sig själv och andra. Det är fortfarande större risk att drabbas av någon annan förvirrad knäppgök, missbrukare osv. Och ännu farligare är att vistas i trafiken. För att inte tala om att röka eller dricka alkohol. Det är alltså viktigt att vi alla håller vår skräck i schack.

Men, det är olyckligt att det händer. Det ger ny grogrund till alla våra islamofober, och detta skrämmer mig. Det är faktiskt fler som dödats och skadats av "islamhatare" än av "islamister". Det är alltså viktigt att vi bevarar lugnet och inte låter hetsa upp oss.

Och egentligen, det allra värsta, är att den publicitetskåta så kallade konstnären Lars Vilks nu får ännu mer av den publicitet som han hela tiden strävar efter. Han är för mig symbolen för en grupp människor som tror att dom står över lagen och som jag starkt föraktar. Inte så mycket för hans patetiska rondellhund i form av Mohammed utan främst för hans s.k. konstgärning i allmänhet. Jag har alltid sagt att eftersom han anser att han, bara för att han kallar sig konstnär, kan ta sig rätten att göra som han vill i Naturskyddat område (på Kullaberg) så skulle jag kunna hävda den konstnärliga friheten och åka hem och asfaltera hans trädgård - och kalla detta ett konstverk. Lars Vilks är bara en patetisk och publicitetshungrig men usel konstnär. Och det är ytterst beklagligt att han nu får ännu mer av den publicitet som han eftersträvar.

Calle Stropp
Och vi fick också ännu ett exempel på att svensk utrikespolitik sköts av en twittrande och bloggande Calle Str.. f'låt Bildt på sin fritid (han är i tjänst dygnet runt) och kan lägga ut sina tankar (som alltså är Sveriges officiella åsikt) lite när som helst. Av Statsminister Fredrik Reinfeldts kommentar vid sin presskonferens vid lunchtid i dag så var han nog inte riktigt nöjd med Calles sätt att dra förhastade slutsatser och bedriva officiell utrikespolitik via Twitter.

Sedan har vi fått ännu ett exempel på hur orimliga de nya reglerna i sjukförsäkringen är. Aftonbladet berättar om 43-åriga Jan Gustafsson som får dialys 20 timmar i veckan, är rullstolsbunden och nästan blind. Nu är Jan framme vid Ättestupan i sjukförsäkringen och det är Arbetsförmedlingen nästa. Han har varit sjukskriven maximal tid. Och eftersom han om han kan få en ny njure kanske kan bli lite bättre så kan han inte få sjukersättning. Det finns ju en viss chans att han blir lite bättre. Dvs ännu ett bevis för att Högeralliansens nya regler är direkt omänskliga. Man kan inte sätta ett slutdatum på sjukskrivningar och sedan skicka vidare till Arbetsförmedlingen. Och det måste finnas ett mellanting mellan en tidsbegränsad sjukskrivning och sjukersättning för all framtid. GÖR OM - Omedelbart!

För övrigt har det slagit till och blivit rejält kallt i dag efter några dagars töväder. Det är nu vi kan se var man gjort snöröjningen ordentligt (där är det nu rent och fint att gå) och där man slarvat med snöröjning (där är det nu livsfarlig isbana). Om jag förstått det rätt så ska det vara rejält kallt större delen av veckan innan det slår om igen framåt slutet på veckan.

Inga kommentarer: