torsdag 16 december 2010

Självgoda norrbaggar?

Wikileaks avslöjanden om amerikanska diplomaters skitsladder hem till Vita Huset fortsätter. I Norge berättas att den förre amerikanska Osloambassadören Benson K. Whitney, berättat att norrmännen var självgoda typer som inte gillar arbete och inte tål kritik. Dom tror faktiskt till och med att det är något positivt att vara norrman. Och den typen av skitsnack ska alltså komma från en amerikan. En amerikan? Om det är några som tror att dom äger världen och är störst, bäst och vackrast så är det väl just amerikaner. Jag blir allt mer förundrad över kvaliteten på de rapporter som de amerikanska diplomaterna skickar hem. Är det pga den usla kvaliteten som USA har så svårt att förstå resten av världen och så ofta trampar i klaveret? Beror den låga kvaliteten på det amerikanska systemet där ambassadörer ofta utnämns av presidenten som ett hedersuppdrag som tack för hjälpen i valrörelsen?

Taimour Abdulwahabs korkade självmord fortsätter att locka fram rasister och islamofober från sina skrymslen. Expressens Ulf Nilsson skriver om hur "pursvenskar" (vad det nu är) som håller på att avskaffa sig själva. Och Aftonbladet i dag är fylld av artiklar och rubriker som verkligen lockar fram myter och skrämselpropaganda som gör mig mörkrädd. Av rubrikerna kan man tror att världen håller på att gå under på grund av en liten grupp islamska extremisters sinnesförvirring och hjärntvätt. Vad är det som händer i Sverige? Har Sverigedemokraterna tagit över rubriksättandet?

Regeringen beslutar i dag om att införa regler med en förhandsprövning av alla nya tjänster från SR, SVT och UR. Syftet med Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths (m) klåfingrighet är att skydda de kommersiella radio- och TV-kanalerna. Public Service ska inte fritt få införa nya tjänster, som att visa programmen på Internet osv om detta riskerar att ta bort en förtjänstmöjlighet för de kommersiella bolagen. Det är uppenbart att den moderata ministern ser som sin huvudsakliga uppgift att skydda kommersiella aktörers möjlighet att tjäna en hacka framför att ge de svenska skattebetalarna en så bra service som möjligt för sina "licenspengar". Det kan påpekas att det hela bottnar i EU-regler. Det är alltså som vanligt Jätten Glufs Glufs som är framme och lägger sig den svenska lagstiftningen.

En annan dumhet från Högerregeringen är deras projekt att avskaffa Systembolaget bakvägen. På väg är ett förslag om att godkänna gårdsförsäljning av alkohol. I den allmänna lobbykampanjen för systemet så har det handlat om att små tillverkare av vin och öl ute på landsbygden ska ha rätt att erbjuda kunder på besök rätt att köpa en flaska lokalt vin, öl, cider eller liknande. Men i verkligheten handlar det om rätten att sälja alkohol fritt. Det som säljs behöver inte vara lokalt producerat, det kan lika väl vara en importerad whiskey eller andra produkter från de stora spritproducenterna. Det är inte så konstigt att lobbyverksamheten varit intensiv. Syftet är helt enkelt att bakvägen avskaffa Systemmonopolet. Ett system som gör att Sverige i en internationell jämförelse har en mycket låg alkoholkonsumtion och mycket färre alkoholskador. Men om detta ställs mot chansen för kommersiella aktörer att tjäna en hacka - då är sådana principer inget värda. Det ska påpekas att EU-reglerna med den "fria" införseln försämrat de svenska siffrorna.

Jag hörde förresten att man hittat mängder med förmodad dopningsutrustning på hotellet i Östersund sedan skidskyttarna flyttat ut. Skidskytte verkar vara en idrott som nästan befinner sig på samma nivå som proffscyklingen... Detta är ju inte första dopningsskandalen inom skidskyttet.

Rejäl vinter blev det i dag. Det har blåst och snöat i stort sett hela dagen. Först framåt sextiden när jag slutade jobbet slutade blåsten. Men snöandet fortsatte...

Slutligen kan jag notera att Skånetrafiken misslyckats rejält med planeringen av tågtrafiken (eller om det nu är Trafikverket?) Den nya tidtabellen som infördes från denna veckan innebar bland annat att man drog in ett av tågen varje timme mellan Åstorp - Helsingborg. Återstår gör ett tåg Åstorp - Helsingborg och ett Kristianstad - Åstorp - Helsingborg varje timme. Något som ju i och för sig är acceptabelt. Skälet till indragningen var att det var så trångt på spåren att minsta försening fick så stora efterverkningar. Trafikverket ska nu förbättra mötesmöjligheterna - nå'n gång när pengarna räcker. Problemet är att nu är tågen ännu mer försenade. Tågen från Kristianstad är sedan den nya tidtabellen mer eller mindre kontinuerligt rejält försenade - även när vädret har varit hyfsat. Dessutom tvingas jag ta tillbaka mitt beröm för att allt flera nya Pågatåg ersatt de gamla uttjänta tågsätten. Från den nya tidtabellen har alla nya Pågatåg som levererats satts in i trafiken nere runt Malmö i Citytunneln... Hurra för Skånetrafiken! I morgon ska jag till Klippan igen efter jobbet. Jag får verkligen hoppas att det fungerar bättre då än i måndags (se Sven Tycker i måndags för vad som hände då). Upprepas problemen ansvarar jag inte för följderna.

Inga kommentarer: