måndag 6 december 2010

Ännu mera Wikileaks

Dagens Wikileaksläckor handlar faktiskt om två saker. Den ena kan man skratta åt, den andra blir jag faktiskt gråtfärdig av.

Låt oss börja med det tråkiga. 2008 ville USA skapa ett öppet samarbete med Sverige om utbyte av information när det gällde terrorbekämpningen. Men de medarbetare till Carl Bildt och Beatrice Ask som träffade de amerikanska förhandlarna ville inte konkretisera samarbetet eftersom detta innebar att avtalet måste godkännas av politikerna. Och då skulle frågan komma ut för en allmän diskussion. Och detta ville man absolut inte. Man ville hellre fortsätta det hemliga och oreglerade samarbete och utbyte som redan pågick. För usch om svenska folket fick veta vad som pågick. Då kunde det ju riskeras att politikerna tvingades säga Nej. Men Beatrice Ask vet ingenting...

Carl Bildt
Men, sedan kan man få ett gott skratt också. Utrikesminister Carl Bildt är en "medelstor hund med en stor hunds attityd". Han vill "spela i högsta ligan trots att han inte kommer från något stort land". Han är "kunnig och respekterad men har begränsad politisk skicklighet". Han har aldrig varit bra på att framtäda i TV. Han har en tendens att vilja spela expert. Han ses ofta som "en arrogant adelsman". Han styr Sveriges utrikespolitik efter eget huvud. Och Fredrik Reinfeldt är ofta irriterad över hans sätt att komma med egna uttalanden på sin blogg utan att ha stämt av med statsministern. Egentligen inte mycket nytt, men ganska kul att läsa för Sven Tycker.

Men jag blir allt mer fascinerad över allt skvaller på Vänt i Häcken och Svensk Gamtidningsnivå som sprids från diplomaterna. Tittar man på synonymer till ordet diplomatisk så hittar man smidig, förslagen, taktisk, försiktig, diskret. Och jag trodde faktiskt att Diplomat kom från ordet diplomatisk. Men man kan ju faktiskt inte kalla de amerikanska diplomaternas sladder för smidigt, taktiskt, försiktigt eller diskret. Dom är ju rena sladdermajorna. Jag hoppas verkligen att de rapporter svenska diplomater skickar hem till Utrikesdepartementet i Stockholm håller en högre standard.

Efter att jag lagt ut gårdagens blogg kom jag på att jag glömt att skriva en spydig kommentar till att äntligen hade nu de svenska kärnkraftbolagen fått igång alla kärnkraftverken. Något dom hade lovat Mauderaten Olofsson skulle ha gällt senast från 1 december. Nu var det tur att jag inget skrev igår, för nu står två av de tio verken still igen. Och egentligen är det bara konsumenterna som är ledsna. Elbolagen kan tjäna ännu mer pengar på situationen. Eftersom priset inte sätts efter vad det kostar att producera utan när produktionen har problem trissas priset upp rejält på den kommersiella marknaden. Elbolagen skär helt enkelt guld med tälgknivar genom att priset trissas upp till fantasibelopp på billig vattenkraftsel. Sven Tycker inte det är ett optimalt system där Marknaden styr som den vill.

Och så ser jag, apropå vintern, att medan vi är på väg in i ännu en rekordkall vinter så har Sjöfartsverket hyrt ut Sveriges största isbrytare till forskningsresa till Antarktis. Men det är mer pengar att tjäna på att hyra ut båten än att bryta is. Som sagt, Sven Tycker inte det är en god idé att låta Marknaden styra fritt.

Och så ser jag att hajar fortsätter att sätta skräck i turistparadiset Sharm el Sheikh i Egypten. Undrar om det kan finnas något samband mellan hajattackerna och en liten notis jag såg om att flera dykarrangörer matat hajarna för att dom ska lockas dit. Det är nämligen mer spännande att dyka bland hajarna. Som sagt, Sven Tycker har ibland vissa synpunkter när Marknaden tillåts lägga sig i vad som är naturligt.

Och på tal om naturen så hör jag om den republikanska kongresspolitikern John Shimkus som är på väg att bli den mäktigaste energipolitikern i Representanthuset i USA. Han har hittat en strof i Bibeln som berättar att människan inte kan förstöra jorden. Alltså är riskerna för den globala uppvärmningen bara rent struntprat. I Matteus står det: - "The earth will end only when God declares it to be over. Man will not destroy this world, the world will end only when God declares it is time it be over. Man will not destroy this earth." Och om det nu står i Bibeln att människan inte kan förstöra Jorden, det kan bara Gud. Då är det ju fritt fram att släppa ut vilken skit som helst i naturen. Det fixar Gud, och om han inte fixar det så är det hans vilja att det ska gå åt helvete. Fanatiska Bibelläsare i USA eller fanatiska Koranläsare i Iran eller fanatiska Toraläsare i Israel är alla lika stora hot mot människan. Alla religioner ska hålla sig i sin egen helgedom, det må vara en kyrka, en synagoga, en moské, ett tempel eller vad som helst. Men regionen ska INTE lägga sig i styrandet av länder eller hur människor lever.

Sedan har Sven Tycker en liten undran. Var inte ett av de stora syftena med ROT och RUT att minska svartjobb? Jag började få lite funderingar när jag hör på nyheterna att Skatteverket utreder bedrägerier på hundratals miljoner kronor med ROT-bidrag. Var är Skattebetalarnas Förening med sina protester mot missbruket av en förmån?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Wikileaks så blir det väldigt tydligt varför piratpartiet behövs i Sverige. Svenska politiker har helt enkelt slutat att respektera folket, ordet politikersegration ligger på min tunga.

Sven Tycker sa...

Jag tillåter mig att inte helt tycka lika. Mina sympatier för trefrågepartier som Piratpartiet har inte ökat. Ett parti som inte har en åsikt i mängder av frågor som jag tycker är viktiga är inget seriöst politiskt parti. Påtryckargrupp, Intresseorganisation - Ja!