lördag 18 december 2010

Censur på Internet

Apples Ipad är senaste nytt bland alla prylälskare. Och alla våra tidningar är jättesnabba med att lansera sina egna applikationer till denna. Tidningarna ser nämligen fram emot att vi ska läsa deras nyheter på nätet på detta sättet istället för via traditionellt Internet. Där har vi nämligen vant oss vid att saker och ting är gratis, men via Ipad och deras egna små program där hoppas man vänja oss vid att istället betala för tidningen. Men här börjar det också dyka upp censur. Apple accepterar inte vilka applikationer som helst. Flera tidningar har fått "Nej Tack" för sina appar. Ofta pga för mycket naken hud i tidningen. Innebär Ipad det fria Internets död? Ett företag censurerar vad som får spridas. Vi har också exempel på att Facebook plockat bort olämpliga bilder (enligt deras moral alltså). Det har bland annat handlat om att nyblivna mammor helt plötsligt upptäckt att bilder på när dom ammar sina barn bara tagits bort - censur. På YouTube censureras innehållet. USA precis som diktaturer som Kina gör allt för att begränsa tillgången till Wikileaks. Jag accepterar när det görs inskränkningar mot olagligheter, mot lurendrejerier. Men när censuren beror på olämpliga åsikter, på moraliska värderingar osv blir jag orolig. Och det förvånar mig att massmedia accepterar att skriva på avtal med Apple som begränsar vad dom får sprida. Censuren sprider sig. Hade man lagt ner lika mycket jobb på att få stopp på all Spam som dränker nätet hade jag blivit glad.

Och en del amerikanska moraliska värderingar är ju faktiskt mest komiska. Stoppa ammande kvinnor? Har ni tittat på Americas Funniest Home Videos på TV någon gång? Bilder på spädbarn censureras genom att täcka över nakna rumpor på tvååringar eller snoppen på ettåringar. Skrattretande!

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU? I torsdags var jag orolig för det kommande förslaget om det som kallas gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Men, troligtvis kommer det inte att gå igenom. Utredarens uppdrag var att lägga fram ett förslag som skulle göra det möjligt för lokala producenter på landet att även få sälja sina produkter till besökare. Det kan handla om små vinproducenter, små ölbryggerier eller liknande. Och detta är nog ett förslag som de flesta kunde acceptera. Men, utredaren har kommit fram till att detta kommer inte EU att acceptera. Det innebär ju en diskriminering av utländska producenter. Alltså måste även dessa lokala försäljare få sälja importerade produkter. Och får dom svenska producenterna starta affärer så måste även utländska producenter få starta affärer. Och det är där man till slut hamnade i förslaget. Och om Permod eller Smirnoff osv ska ha rätt att starta upp sina egna affärer har vi snart avskaffat det svenska alkoholmonopolet. Mitt tips är att utredningen slängs i papperskorgen där den hör hemma. Det svenska EU-medlemskapet har nämligen inneburit att det inte längre är den svenska Riksdagen som bestämmer vilka lagar som ska gälla i Sverige. Det gör EU.

Skandalen med hur PR-Byrån Prime på Svenskt Näringslivs uppdrag anställt socialdemokrater för att driva Socialdemokraterna åt höger växer. Läser du ett debattinlägg från en socialdemokrat måste man numera ställa sig frågan om det är debattörens egna åsikter eller om han fått betalt av Svenskt Näringsliv för att skriva. Det finns tydligen många löss att sopa bort från den röda fanan! Min övertygelse om att det är dags att slutligt såga av mina kopplingar till S blir allt mer klar. Det har blivit allt mer Socialmoderaterna över partiet. Skäms Niklas Nordström, skäms Carl Melin, skäms Ilija Batljan. Skäms återigen!

För övrigt ser jag att det bolag som lämnade lägst anbud när Skånetrafiken begärde in anbud på att köra Øresundstågen, DSBFirst, nu ska byta namn. Det nya namnet blir DSBLast. Arriva, som är det bolag som kör Pågatågen i Skåne väntas följa efter och byta namn till NoArriva. Hur mycket som ligger bakom ryktet om att Skånetrafiken ska börja hyra ut dressiner till de som vill vara säkra på att komma hem vet jag däremot inte.

För övrigt så har ni väl alla observerat att SÄPO väldigt gärna vill kontrollera vår e-post och liknande i jakten på internationella terrorister. Fast jag begriper inte hur dom ska hinna med det när dom inte ens hinner läsa sin egen e-post.

Slutligen svär jag just nu över allt vad datorer och teknik handlar om. Uppenbart är att mitt modem till det mobila bredbandet har lagt av. Och det är detta som är min huvudsakliga Internetförbindelse. Blir detta upplagt i dag så har jag lyckats komma ut på Internet via en liten 9" Asusdator med Linux installerat som kopplar upp sig via en grannes öppna nätverk.. Hoppas det fungerar att via FTP föra över texten till Sven Tycker...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet som vanligt. Vill dock tillägga att den statliga censuren nu spritt sig från Internet till radio och TV då regeringen nu vill att public serviceprogram måste "godkännas" innan de får sändas. Själv blir jag ständigt förvånad över att mitt förtroende för politiker ständigt lyckas nå en ny bottennivå.

Ha det bra och hoppas att du får en fin jul!

Sven Tycker sa...

Nu var det väl, om jag fattade det rätt, inte SÅ illa. Utan det handlar väl om att SVT osv inte får starta upp nya verksamheter och service utan regeringens godkännande, Webb-TV, TV i Ipad och gud vet vad som kan hända. Risken finns ju att SVT gör det bättre än de kommersiella aktörerna och tar deras kommersiella marknad från dom.