lördag 11 december 2010

Yttrandefriheten hotad

En av de verkligt stora lärdomarna av Wikileaks avslöjanden är att yttrandefriheten sitter löst på många håll. Att stora finansiella företag väljer att avgöra vilka åsikter som ska få framföras är allvarligt. När vissa politiker hävdar att Wikileaks avslöjanden är lagbrott väljer företag som PayPal, Visa, MasterCard och schweiziska banker att spärra pengar till Wikileaks. Och detta väljer man att göra innan några formella anklagelser om brott har gjorts, och alltså ännu mindre några domar har fallit. Jag undrar om alla Visa och MasterCards kunder får sin moral granskad på samma sätt. Eller detta är bara ett sätt för företagen att visa att dom är marionetter till Vita Huset och Pentagon? Eller är det så att dom är oroliga över Wikileaks nästa avslöjande. Som ju utlovats att handla om de amerikanska finansföretagen.

Men, yttrandefriheten är hotad på andra håll också. I Helsingborgs Dagblad har vi de senaste dagarna kunna följa avslöjanden från Helsingborgs skolor där en lärare helt klart bestraffats för att ha framfört kritik. Man ska vara lydig mot sin arbetsgivare och hålla tyst med sin kritik.

I Tidningen ETC kan jag läsa om att SJ-anställda är rädda för att uttala sig kritiskt mot SJ. Om dom får vara anonyma kan det komma yttranden som "SJ är ett skitföretag", men att uttala sig officiellt - nej det går inte för sig.

Och det är bara ett par exempel på hur inte bara privata utan även offentliga arbetsgivare, trots den lagstadgade yttrandefriheten, bestraffar den som inte är solidarisk mot sin arbetsgivare. Jag behöver bara gå till mig själv, där jag förstått att min kritik mot Försäkringskassans organisation och olika lagar inom socialförsäkringen gjort det lönlöst för mig att söka ett nytt jobb på Försäkringskassan. Håll tyst och jobba är vad som gäller!

Att jag är kritisk till skattesubventionerna av Höginkomstnära tjänster, det s.k. RUT-avdraget, dvs att rikt folk får sin städning delvis betald av skattebetalarna har ni nog inte missat. Ett av syftena med RUT-avdraget, har det hävdats, är att göra svarta tjänster vita. En forskningsrapport från Anna Gavanas som offentliggjorde för några dagar sedan visade dock att RUT-avdraget inte alls gjort slut på den svarta ekonomin. Hennes rapport visar att de svarta och de vita delarna av hushållstjänsterna lever i symbios med varandra, och att detta inte har förändrats genom RUT-subventionerna. Av Annas rapport framgår också att sexuella trakasserier inte bara är vanligt utan det ingår ofta i förutsättningarna. Tidigare undersökningar har också visat att det till mycket stor andel inte är personer som tidigare jobbade svart som nu fått "vita" anställningar med riktiga arbetsvillkor utan istället är det arbetslösa kvinnor från olika länder i östra Europa som "importerats" för att jobba inom hushållssektorn under ofta mycket dåliga villkor. Och allt detta subventioneras alltså av svenska skattebetalare. 2009 var det 190.000 svenskar som utnyttjade avdraget till en kostnad av nästan 1 miljard. Anna Gavanas är docent vid Institutet för Framtidsstudier och rapporten heter Who cleans the welfare state?

Vickan på smällen?
För övrigt ser jag att spekulationerna om att Vickan är på smällen har satt fart. En liten, mycket liten, kula kunna ses under framträdandet på pingvinmiddagen till Nobels ära. Fast det kunde ju förståss också bero på hur klänningen var sydd eller kanske en för stor påse chips framför TV:n kvällen innan. Det där är spekulationer som vi får vara beredda på under en lång tid framöver.

Slutligen har jag äntligen fått tid över att gå på bio i dag. Det var nog mer än en månad sedan sist. Kevin och jag var och tittade på den nya Harry Potter filmen, Harry Potter och dödsrelikerna. Jag kan erkänna att jag gillar Harry Potter. Jag har alltid gillat att läsa Science Fiction och Fantasy. På film är SF svårt att göra så att det inte bara blir patetiskt och löjligt. Men fantasyfilmer kan vara ordentligt underhållande. Och Sven Tycker att vi med glädje ger Harry Potter och dödsrelikerna del 1 hela fyra trollstavar i betyg.

Förresten börjar Skånetrafiken äntligen få allt fler av de nya Pågatågen i trafik. En hel del av turerna Helsingborg - Åstorp - Kristianstad går nu med de nya tågen. Och man har nu även börjat använda dom på den kortare turen Helsingborg - Åstorp tor. I dag blev det ett nytt tågsätt både in till Helsingborg (Kristianstadståg) och även tillbaka hem (Åstorpståg). Det känns positivt, dom nya tågen är rejält mycket mer bekväma och fräscha att åka i.

Inga kommentarer: