söndag 19 december 2010

Bidragsfusk vs skattefusk

I Storbritannien har en rörelse dykt upp som protesterar mot skattesmitande. UK Uncut har med väl valda metoder demonstrerat utanför affärer som är inblandade i skattesmitande verksamhet. Bland annat har man genomfört spektakulära aktioner utanför det jättestora klädvaruhuset Topshop på Oxford Street i London. Ägaren heter Philip Green och är ekonomisk rådgivare till Storbritanniens högerregering. Men samtidigt ar han uppmärksammad efter att ha genomfört spektakulär skatteplanering som sänkt hans skatt med upp till 3,2 miljarder kronor på ett enda år. Bland annat genom att skriva varuhuset på hustru och sedan skriva henne i Monaco. Detta samtidigt som han alltså är ekonomisk rådgivare till en högerregering som genomfört de största nedskärningarna i den offentliga sektorn i modern tid. Bland de som drabbas av nedskärningar är det brittiska Skatteverket som ska göra sig av med 13.000 anställda. Detta samtidigt som man räknar med att den brittiska staten går miste om motsvarande 1.320 miljarder kronor pga skattesmitning eller avancerad skatteplanering. En tredjedel av de 100 största börsnoterade företagen betalar inte ett pund i skatt! Den skatt som högerns ekonomiske rådgivare Sir Philip Green smiter från i skatt på ett år skulle räcka till att i två år bekosta den skolidrott som nu ska tas bort i högerns besparingar. Sven Tycker att det är skamligt att högern, både där och här, är mer intresserade av att leta bidragsfuskare än skattesmitare.

På väderfronten fortsätter snön att ställa till bekymmer. Men i dagens nyhetsrapportering har det mest handlat om att flyget står mer eller mindre stilla i stora delar av ett Europa drabbat av snökaos. Men, jag var hemma hos in mamma än kort vända under dagen och hon satt och tittade i sin dagbok från förra året. Och det var faktiskt kallare då vid den här tiden än det är i år. Men jag är trots det rätt trött på snön och kylan. Det är så mycket kläder som ska tas på. Och sedan av igen när man kommer in. Och då gäller det att skynda på, annars drunknar man i svett under alla lager.

Sven Tycker har fått en utmärkelse. Jag har tilldelats Skvitt*s Weekly Cyber Hug Award. Motiveringen är: "Valet faller på en bloggare som i mitt tycke skriver väldigt politiskt korrekt och under alla omständigheter väldigt initierat." Beskedet om utmärkelsen har fått eder bloggare att flyta en decimeter över golvet hela kvällen. Och när jag suttit i soffan med min lilla "vita" dator i knät har jag haft ett så stort leende på läpparna att min älskade hustru har undrat vad jag egentligen har sysslat med under dagen. Men "politiskt korrekt"?

Inga kommentarer: