torsdag 2 december 2010

Wikileaks avslöjar inget nytt

Dagens stora nyhet är väl Wikileaks fortsatta offentliggörande av amerikanska ambassadörers sladder hem till Vita Huset. I dag kan vi bland annat läsa att Försvarsminister Sten Tolgfors älskar USA. Att den svenska neutraliteten bara är en dimridå till för att lura svenska folket. Att Fredrik Reinfeldt är en ledare som är bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare Göran Persson. Vi får veta att hela omfattningen av det nära säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och USA och NATO inte är särskilt väl känt inom hela regeringskansliet. Vi får veta att Sverige visserligen inte är en Nato-allierad men är i praktiken en "pragmatisk och stark" partner. Och att "Sveriges officiella linje är alliansfrihet i fredstid och neutralitet i händelse av krig". Landets aktiva deltagande i NATO:s Partnerskap för fred och rollen som ledare för Europeiska Unionens 1500 man starka Nordic Battle Group visar dock att den officiella positionen är en osanning. Vidare får vi veta att samarbetet mot terrorism är så hemligt att om president George W Bush vill berömma den svenska statsministern för Sveriges roll bör det ske i enrum. Och att Sverige förpassar neutraliteten till historiens soptunna. Den amerikanska ambassadören har odlat en nära relation till försvarsminister Sten Tolgfors. Och att den gode Sten alltså älskar USA. De läckta dokumenten har alltså inte avslöjat några hemligheter.

Enligt kärnkraftsbolagens löfte till den nya kärnkraftskramaren Maud Olofsson (c) så skulle samtliga svenska kärnkraftsaggregat leverera ström fullt ut från månadsskiftet. Precis som man kunde vänta sig så sket sig det löftet. Ett av aggregaten som skulle dras igång har man inte ens försökt starta. Det andra försökte man starta varefter det automatstoppades på direkten... Kärnkraften är en mycket otillförlitlig energikälla. Där små krånglande saker får stora konsekvenser just genom storskaligheten.

Till och med vägkramaren Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har tydligen insett att de minskade anslagen till Trafikverket för järnvägsunderhållet kanske inte blev så jättebra. I dagarna har nämligen Trafikverket fått tillåtelse att omfördela en halv miljard till järnvägsunderhåll i ett panikartat försök att förhindra att vintern utvecklas till samma kaos som förra vintern.

Enligt en enkätundersökning om vilka "företag" som kunderna har sämst förtroende för hamnar tre företag i det absoluta bottenträsket. Försäkringskassan, Ryanair och SJ. När det gäller SJ är det delvis oförtjänt. SJ får skulden för alla problem med järnvägen. Men de flesta svenskar verkar inte ha insett att mycket av problemen är inte SJ:s fel. Det är Trafikverket som ansvarar för spåren, trafikledningen och informationen. När det gäller Ryanair är jag inte förvånad eftersom detta är hela affärsidén. Sälj billigt men med usel service. Men är det billigt så kan dom ju inte klaga. Och när det gäller Försäkringskassan blir jag deprimerad. Att den verksamhet som jag offrat mer än halva mitt liv åt har kunnat raseras så enormt på så kort tid är inget annat än en skandal.

Slutligen har jag ägnat en stor del av kvällen åt att tillsammans med ett drygt 30-tal kvinnliga arbetskamrater käka julmat och fira en sammanslagning av två kommunala förvaltningar. God mat, hög ljudvolym och många goda skratt.

Inga kommentarer: