lördag 4 december 2010

De nya socialmoderaterna

Mona Sahlin
Jag hörde delar av Mona Sahlins "avskedstal" på radio och TV. Och i det lät det ungefär som om hon tänkte begära inträde i Moderaterna istället. Att straffbeskatta den som blivit sjuk, förlorat sitt arbete, blivit gammal eller fött barn var nu tydligen egentligen en ganska god idé. Att beskatta efter bärkraft är däremot inte någon bra idé. Istället bör den som har det väl förspänt premieras med lägre skatt. Den som blir arbetslös får bara vara detta en kort period. Skulle arbetsmarknaden vara ointresserad av dig så ut med dig - försörjningsstöd nästa. A-kassan skulle tidsbegränsas, men det var inget tal om att garantera ett jobb efter detta "ett litet tag". Det ska alltså inte bara finnas en Ättestupa i sjukförsäkringen utan även i arbetslöshetsförsäkringen. Det positiva för mig är att det innebär att Socialtjänsten lär få anställa fler Socialsekreterare för att jobba med en ökad mängd försörjningsstöd så det kanske blir en fast tjänst över till mig också. Om denna nya egoistiska socialdemokrati är det NYA Socialdemokratiska partiet så bådar det illa. Vänsterpartiet - here I come!

De nya Pågatågen
I dag invigdes Citytunneln i Malmö. Bra för Malmö och för de som ska pendla till København. Men jag har börjat bli lite trött på alla kampanjer om hur mycket snabbare det blir med att åka tåg i Skåne, hur mycket bättre förbindelserna bli. Skånetrafiken är duktiga på att göra reklam om förbättringarna. Men jag har inte sett en rad bland allt skryt som berättar att det finns dom som får det sämre. Bland annat dras ett tåg i timmen in mellan Åstorp - Helsingborg. Vardagarnas tre tåg i timmen på morgon/förmiddag och eftermiddag förvandlas till två tåg i timmen. Och det snabbare tåget tar nu längre tid till Helsingborg eftersom det nu ska stanna vid alla stationer eftersom ett tåg ju dras in. Det är alltså möjligt att det blir bättre för många, men det blir sämre för en del. Det ska påpekas att skälet till indragningarna är att det helt enkelt inte finns plats på spåren för alla tåg. Allt beror alltså på bristande investeringar från Trafikverket. Jag får hoppas att det blir större tåg, annars blir det rejält trångt på tågen vid vissa tillfällen. Det gäller att vi verkligen får se gott om nya lite större Pågatåg i trafik, eller dubbla gamla tåg.

Husmark Pehrsson
Efter att ha sjunkit under 10 år i sträck har nu sjukskrivningarna börjat öka igen. Skälet till ökningen är att f.d. Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) Ättestupa i sjukförsäkringen slängde ut mängder av sjuka människor ur sjukförsäkringssystemet och in till Högeralliansens lydiga marionett Arbetsförmedlingen. Men eftersom dom ju faktiskt var sjuka och inte arbetslösa så kunde Arbetsförmedlingen inte göra något för dom och därför återvänder dom nu till Försäkringskassan och sjukförsäkringen på löpande band. Det ska påpekas att det nu i efterhand har visat sig att de värsta delarna av den nya sjukförsäkringen inte var Husmark Pehrssons idé (hon fick trots detta sparken) utan det var Anders Borgs krav (han fick sitta kvar).

Danmarks flagga
Till och med i Danmark finns det lite anständighet kvar. Den danska Dansk Folkepartipolitikern Jesper Langballe har dömts för rasism och får 5000 danska kronor i böter. I en bloggdebatt kommenterade han påståendet "muslimer våldtar sina döttrar" med att säga att sanningen i stället är att dom nöjer sig med att slå ihjäl döttrarna! Ett inlägg som fick hans partiledare Pia Kjærsgaard att tycka att inlägget var "käckt". En majoritet av danskarna verkar också tycka att de nya skärpta invandringsregler som det halvrasistiska Dansk Folkeparti fått den danska Högerregeringen att införa har gått för långt. De nya reglerna som införts av Moderaternas och Folkpartiets danska vänner innebar att av de 374 ansökningar om uppehållstillstånd som lämnats in sedan reglerna infördes så har 5 (fem) godtagits.

Och så talar dom om att bygga en andra fast förbindelse mellan Skåne och Danmark? Jag tycker vi river den bro som finns istället!

Inga kommentarer: