onsdag 15 december 2010

Centralisera mera

Region Skåne
Jag ser att det högerstyrda Region Skåne nu gjort om beslutet om att slå ihop sjukhusen i Lund och Malmö till en enda stor koloss. Beslut om sammanslagningen har redan gjorts en gång, men då hade man så bråttom med att driva igenom beslutet att ett inlämnat överklagande resulterade i att beslutet ogiltigförklarades. Och fortfarande har man bråttom, beslutet i går var så brådis att högerstyret inte kunde invänta den revisionsrapport om sammanslagningen som ska presenteras i morgon. Högerstyret i Region Skåne (som består av fem högerpartier, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, har bråttom. Dom vill nog inte hamna i en situation där sammanslagningen diskuteras ännu mer. I praktiken har den nämligen redan genomförts. Något som enligt läkarorganisationer kostat flera patienter livet.

I ett annat beslut från Regions Skånes regionfullmäktige protesterar man enigt mot den chockhöjning av trafikavgifterna på Öresundsbron som drivits igenom av Högerregeringen med stöd av Sverigedemokraterna. Det ska påpekas att beslutet ännu så länge bara tagits i Trafikutskottet där vår lokala Sverigedemokrat Tony Wiklander röstade för Högerregeringen. Tydligen har han fått bakläxa av sina partikamrater i Riksdagen och det är möjligt att beslutet i Riksdagen blir annorlunda.

Den svenska elintensiva industrin har problem. De extremt höga priserna på elen har tvingat flera företag att stoppa produktionen. Men kärnkraftskramaren Mauderaten Olofsson begriper tydligen inte ett dugg. Enligt henne beror de höga elpriserna uteslutande på att elkonsumtionen är extra hög och att vattennivån i vattenmagasinen är låg. Att upp till 40% av kärnkraftsproduktionen står still har ingen betydelse för elpriset. Hur har kärnkraftslobbyn gjort för att lyckas få Centerpartiet att på så kort tid förvandlas från ett avvecklingsparti till ett kärnkraftskramande parti?

Hela kärnkraftslobbyn förtjänar egentligen en eloge för en mycket skickligt genomförd kampanj. Sedan folkomröstningen för 30 år sedan, 1980, har man mycket skickligt genom passivt motstånd lyckats härda ut och undvika den avveckling som folkomröstningen beslutade. Genom enorma investeringar har man lyckats förlänga livslängden på de aggregat som är kvar i avvaktan på att det en dag skulle finnas en politisk majoritet att kasta det folkomröstningsbeslutet, som man aldrig accepterat, i papperskorgen. Genom att investera mer pengar i en utvidgning av kärnkraften än på att skapa alternativ energiproduktion är vi i dag i princip mer beroende av kärnkraften än vi var innan Barsebäcks två små aggregat stängdes. I år kom så vändpunkten för kärnkraftslobbyn. Även Mauderaten Olofsson hade köpts över och så var saken klar. Nu slipper man den alternativa produktionen och kan inrikta sig på att bygga nya mycket större aggregat för att ersätta de uttjänta gamla aggregat som är i drift i dag och som ständigt krånglar.

Inga kommentarer: