tisdag 7 december 2010

Klasskillnaderna ökar - i klasserna

Jan Björklund
Svenska skolelever fortsätter att halka efter i internationella jämförelser. Från toppositioner för några år sedan har det varit ständigt fallande positioner på listan sedan Major Jan "skoltalibanen" Björklund fick ta över. Från topposition till placering i mitten. Allra tydligast är hur klyftorna i den svenska skolan växer. Skillnaden mellan de "duktiga" och de med problem ökar kraftigt. Och skulden till denna utveckling är forskarna i stort sett eniga om, det är det fria skolvalet och friskolereformen som skapar problemen med ökade skillnader. Det fria skolvalet och friskolorna har inte inneburit att de "duktiga" presterar bättre. Men, det har inneburit att elever med problem presterar ännu sämre. Och anledningen till det är att tidigare "lyfte" de duktiga eleverna hela klassen. Men i dag väljer många av de duktiga bort mindre populära skolor. Dom presterar inte bättre bara för att dom går på en "fin" skola. Men, deras gamla klasskamrater presterar sämre när dom inte lyfts av sina duktiga klasskamrater. Heja Jan Björklund! Men han skyller naturligtvis allt på sossarnas flumskola. Det kommer han att göra år 2025 också. Det var under flumskolans tid som vi låg i topp kanske vi ska påpeka.

Allt fler verkar inse att det måste till ännu en fast förbindelse över Öresund mellan Skåne och Danmark. Det börjar bli trångt på Öresundsbron. Det troligaste är att det handlar om någon form av tunnel som byggs mellan Helsingborg och Snekkersten utanför Helsingør. Men för att skjuta upp den tidpunkt då det är fullt på bron så kommer biljettpriserna att höjas rejält på tågbiljetterna över Sundet. Med hjälp av Sverigedemokraten Tony Wiklander drev Högeralliansen i Trafikutskottet igenom en chockhöjning av avgiften för att köra tåg på Öresundsbron. Återigen ska man behöva skämmas för åstorparen Tony Wiklander.

Palestinas flagga
Jag läser att för några dagar sedan erkände Brasilien staten Palestina som en självständig stat inom de av FN 1967 fastställda gränserna och med Jerusalem som huvudstad. Några dagar senare följde Argentina efter med samma erkännande. Och även Uruguay har deklarerat att ett erkännande kommer efter nyår. När erkänner Sverige den palestinska staten? Eller vi ska fortsätta att stödja den israeliska ockupationen och annekteringen? Det gick snabbt att erkänna Kosovo!

Enligt en undersökning av de 26 OECD-länderna har Sverige en av de allra sämsta A-kassorna i Västeuropa. 4 av 5 har en inkomst över taket. Och så pratar dom om Sverige som ett "bidragssamhälle" och att det måste löna sig mer att arbeta så arbetslösa måste dessutom straffbeskattas. Skäms dom inte?

Högeralliansens metod för att skapa jobb heter Jobbcoacher. Privata företagare som ska tjäna en bra slant på att "coacha" arbetslösa till jobb, och Högerns lydiga marionett Arbetsförmedlingen hänger på. Totalt har systemet med Jobbcoacher kostat ungefär 1 miljard kronor. Och enligt Högerregeringen har 20.000 arbetslösa fått jobb genom jobbcoacher. Det innebär ett snitt på 50.000 kronor per jobb. Hur många av dessa 20.000 som hade fått jobb UTAN en jobbcoach framgår inte. Utvärderingar visar att de som jobbcoacherna lyckas hjälpa är de som redan innan hade lätt för att få jobb. Jobbcoacher är helt enkelt bara ett sätt för Högerregeringen att privatisera Arbetsförmedlingen och Marknadsanpassa jobbsökandet. Och, som sagt, Arbetsförmedlingen under deras nya GD moderatmarionetten Angeles Bermudez-Svankvist hänger på.

Slutligen går det inte annat än att skratta åt Wikileaks senast avslöjade diplomatsladder. Enligt detta är det Filippa som bestämmer hemma hos familjen Reinfeldt! Och om det nu är så? Vad har det bland diplomatinformation att göra? Jag förstår att man från USA är villiga att göra vad som helst för att få stopp på Wikileaks avslöjande av det amerikanska diplomatsladdrandet. Det senaste är att företag som PayPal och Visa ställer upp som Vita Husets marionetter och stoppar de ekonomiska kontakterna med Wikileaks. Kan man inte komma åt läckorna på andra sätt får dom tydligen använda ekonomin.

Inga kommentarer: