tisdag 14 december 2010

Bombernas negativa effekter

De negativa effekterna av "självmordsbombaren" Taimour Abdulwahabs dåd har på ett dygn fått Socialdemokraterna att vända helt om med en klackspark och ansluta sig till Högerregeringens FRA-lagar. Man går emot vad partikongressen beslutat, man går emot vad man själva sagt i valrörelsen. Det är inte illa av en ensam man från Tranås att få ett stort parti att totalt byta åsikt på 24 timmar. En mycket intressant fråga är vad vi ska ha ett Socialmoderat politiskt parti till? Positivt är att Morgan Johanssons snabba personliga utspel i frågan fått ganska rejäl intern kritik. Kanske finns det ett litet hopp kvar för Socialdemokratin. Hela partiet håller inte på att halka iväg som ett allmänt röstboskap till Moderaterna som de tre stödpartierna C, Kd och Fp har förvandlats till.

xxxx
Överlyckliga är däremot Sverigedemokraterna. Så lyckliga att SD:s partiledare Jimmie Åkessons privata sekreterare Alexandra Brunell på sin Twitter utbrister i ett "Äntligen". Ni kan läsa mer om Alexandra Brunell på Sven Tycker den 14 november under rubriken "Från partybrud till partibrud". Och hon fortsatte med "vad var det vi sade"?. Och SD-riksdagsledamoten William Petzäll hänger på med "jag hatar att säga det, men vad var det vi sade?"

Jakten på alla som tycker annorlunda, som tycker fel ska nu intensifieras. Och det finns faktiskt många i vårt samhälle som tycker fel. Som har åsikter som inte passar det rådande klimatet. Som inte passar makten. Många av dessa har fel. Dom har totalt fel. Dom må vara islamska extremister, kristna fundamentalister, rasistiska högerextremister, marknadsliberala tokstollar. Eller är kanske bara rent allmänt totalt förvirrade. Men, ett öppet och demokratisk samhälle kräver att faktiskt även den som har fel har rätt att ha fel. Jag skulle vilja citera en vis man som sade: "Jag hatar dina åsikter, men skulle offra livet för din rätt att framföra dom". Men nu ska jakten på islamister intensifieras. Du har inte rätt att ta livet av någon annan. Inte genom terrordåd i någon guds namn. Inte genom att skjuta prick på personer av fel hudfärg. Inte genom att tända eld på lämpliga hus trots att det finns människor i dom.

I går kommenterade jag att tre av våra tio kärnkraftsaggregat mer eller mindre står stilla. Detta trots kärnkraftsindustrins löfte till kärnkraftskramaren Mauderaten Olofsson att alla skulle vara i drift 1 december. Men jag hade fel när jag hävdade att det var Oskarshamn 3 och Ringhals 1 och 4 som mer eller mindre stog stilla. Det visar sig att även en fjärde reaktor, Forsmark 2 krånglar...

För övrigt är stödet för ett svenskt avskaffande av kronan och utförsäljning av den svenska ekonomiska friheten fortfarande lågt. Enligt SCB:s regelbundna undersökning är det dubbelt så många svenskar (58%) som säger Nej till Euron än som säger Ja till Euron (29%). Och det här är en opinion som är stabil sedan länge. Vi kan av detta förstå att det nog kommer att dröja innan någon annan än Folkpartiet aktualiserar en ny folkomröstning i ämnet. Övriga Euroentusiaster inser att risken är alldeles för stor för ett nytt Nej, och då kommer man att tvingas vänta lääänge på en ny folkomröstning. Bättre att vänta och hoppas på bättre tider innan man riskerar att skjuta på inträdet ännu längre. För vi kan vara övertygade att det hela tiden kommer att ligga i planen att vi ska rösta om tills vi svarat rätt - enligt Makten alltså.

Men faktum är att det allt mer seriöst bland ekonomer och kommentatorer börjat spekuleras i att hela Europrojektet havererar. Eller att i varje fall några av medlemsländerna lämnar och återinför egna valutor. Det står allt mer klart att Europrojektet egentligen inte är ett ekonomiskt eller finansiellt projekt. Det är ett rent politiskt projekt.

Åsså har vi ännu en jaktolycka. Utanför ett litet samhälle utanför Stockholm skulle en jägare skjuta ett rådjur, men missade. Istället gick kulan rakt genom ytterväggen på ett hus och in i huset. Det kan finnas skäl att fundera över utbildningen av jägare.

Inga kommentarer: