måndag 27 december 2010

Onödigt röstboskap

Det var länge sedan jag kommenterade alla de partipolitiska väljarundersökningar som fortsätter att dränka oss. Deras värde så snart efter ett val är ganska så begränsat. Men ibland kan man få ett rejält skratt och inte låta bli att kommentera. I Skops senaste undersökningar fortsätter (precis som i stort sett i alla de andra väljarundersökningarna) Moderaterna att kannibalisera på sina röstboskap i Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Detta samtidigt som Socialdemokratin flytande fritt utan varken segel eller roder tappar stöd. Enligt Skops senaste undersökning hamnar både Centern och Kristdemokraterna under spärren på 4 procent och skulle alltså åkt ut ur Riksdagen. Och jag förstår väljarna. Vad finns det för mening med att rösta på ett litet meningslöst parti som bara fungerar som röstboskap till ett stort framgångsrikt parti. Jag har inte trott det tidigare, men börjar faktiskt tro att Fredrik Reinfeldts ytterst skickligt uppbyggda PR-fasad kan innebära en stadigvarande förändring av det svenska partiväsendet där Kristdemokraterna och Centerpartiet snart inte finns kvar. Jag tror att det kommer att överleva i varje fall ett ytterligare borgerligt parti för borgerliga sympatisörer som är missnöjda med Moderaterna. Men någon mening med tre små röstboskap som snart står helt utan egen profil finns inte.

När verkligheten blir uppenbar inser ibland även högerpolitiker att det finns en verklighet som står över de borgerliga teorierna. Jag ser att den gamla moderata toppmannen Ulf Adelsohn som ju numera är ordförande för SJ har insett att den totala avregleringen och uppdelningen av gamla SJ inte var det allra bästa beslut som fattats. - "Det gamla SJ är uppdelat i åtta delar, nio till och med kan man säga, då blir det väldigt svårt och tungt" säger han i en intervju med SR:s Ekot. Och han inser att det inte alls var så smart precis som jag skrev den 23 december. Men ansvarig minister, hans partikamrat Catharina Elmsäter-Svärd, begriper ingenting. Men det är å andra sidan inget att förvånas över. Hon har på kort tid visat att hon inte har förstått ett dugg. Hon tycker ju att allt fungerar jättebra (se Sven Tycker dagen efter den 24 december). Ack ja! Sven Tycker att Catharina återvänder till sitt hotell.

För övrigt ser jag att Fredrik Reinfeldt vill sänka skatterna ytterligare. Sven Tycker har ett tips till Fredrik. Om det nu finns en slant över i budgeten så finns det gott om hål att stoppa dom slantarna i.

Och sedan ser jag att EU vill införa hårdare begränsningar och regleringar av företagens bonusutbetalningar. Finansinspektionen föreslår att gränsen för att reglerna ska omfatta de aktuella bonusarna ska sättas vid en halv miljon kronor. Bara de som får bonusar (förutom rejäla löner) som motsvarar den lön som många andra får jobba i flera år för att komma upp i ska alltså omfattas. Det finns helt uppenbart ingen brist på resurser i vårt samhälle. Men, vem som disponerar dom och hur dom används, där finns det anledning att fundera en del.

Slutligen noterar jag att det under natten och morgonen kom mer nysnö här än vad det kommit sammanlagt under hela den vinter som varit än så länge. JAG ÄR TRÖTT PÅ VINTERN!

Inga kommentarer: