måndag 13 december 2010

Kärnkraftens kaos

Nej till kärnkraft
Så var det dags för nästa kärnkraftsaggregat att lägga av. Ringhals 4 har fått in saltvatten i kylsystemet så den producerar i princip ingen ström längre. Sedan länge har alla försök att få igång Ringhals 1 misslyckats. Och Oskarshamn 3 som man också lovat skulle vara igång till 1 december kommer inte att komma igång ordentligt förrän till sommaren. Den renovering som gjorts blev misslyckad och måste till stora delar göras om och det blir inte klart förrän till sommaren. Kärnkraft är en känslig, farlig och otillförlitlig energikälla. Sven Tycker att det är dags att på allvar planera för en slutlig avveckling istället för att fortsätta planera för fortsatt beroende.

Annars är det den tragiska självmordsbombarens "terrorattentat" som fortsätter att dominera nyhetsrapporteringen. Det kunde gått riktigt illa är det stående temat. och det kunde det kanske gått. Men, lyckligtvis är de förvirrade individer som är villiga att ta till den här typen av aktioner väldigt få och uppenbarligen mycket dåligt organiserade. Nu innebär det inte att man ska negligera faran. Man kan ALLTID råka ut för hemskheter. Det kan vara, som i det här fallet, en förvirrad muslimsk extremist. Det kan vara en sinnesförvirrad medlem i en skytteklubb som ger sig ut och skjuter prick på människor som lasermannen eller mannen i Malmö. Det kan också vara en "gryningspyroman" som får för sig att tända eld på det hus där du bor. Det finns många risker i samhället. De flesta har vi lärt oss att leva med, som trafikolyckor. Andra blundar vi för helt och hållet som att röka, dricka alkohol eller äta på tok för mycket. Vi måste lära oss att leva med skiten. Men vi måste också vara realistiska i våra riskbedömningar. Det innebär att vi inte får låta oss förändra våra liv pga terrorhot eller liknande. DÅ har denna lilla spillra av människor vunnit en delseger.

En som verkligen har vunnit en delseger är Lars Vilks som fått ny publicitet. Är det ingen som kan uppfinna ett filter som man kan koppla till TV:n så man slipper se denna publicitetskåta så kallade konstnär!

Jojokort
Jag är järnvägsälskare. Jag är lite av kollektivtrafikfreak. Men, det finns tillfällen då till och med en fanatiker som er bloggare nästan tappar tron. Jag skulle göra en liten kort tur till Klippan på eftermiddagen för att hämta min son Kimmy på fritids. Innan jag lämnar jobbet och går till järnvägsstationen kollade jag så att tåget gått i tid från Helsingborg. Och det gjorde det. Till Åstorp anlände det någon minut sent, men jag kom iväg utan problem på den 10 minuter lång tågresan. Och vi kom till Kärreberga! Där blev tåget stående. I fem minuter. I tio minuter. I en kvart. I en halvtimme. I en timme. Sedan kom beskedet, vi skulle köra tillbaka till Åstorp och få åka buss istället! Jag gillar att åka tåg, men jag tycker inte om när en resa som ska ta tio minuter efter ungefär en och en halv timme inte har resulterat i något annat än att stå stilla och titta på naturen på gångavstånd (nästan i varje fall) från där jag bor. Nåja, det får bli fribiljetter i kompensation från Skånetrafiken och en chokladkartong som tack till Kimmys assistent som körde hem Kimmy istället. Tydligen hade ett annat tåg gått sönder och blivit stående i Kvidinge.

Sedan hörde jag på TV:n att dom hade diskuterat just problemen i järnvägstrafiken i Riksdagen i dag. Och hörde då Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (m) uttala sig som om det egentligen inte är något större problem. De flesta tåg är ju faktiskt i tid. Den damen verkar vara precis lika inkompetent som hennes föregångare. Det är dags för en rejäl satsning på järnvägsinfrastrukturen NU om inte förtroendet för järnvägsresande helt ska raderas ut. Sven Tycker det är dags NU för en rejäl satsning.

Inga kommentarer: