torsdag 1 oktober 2009

Hyckleri på högsta nivå

Irans flagga
För första gången på mer än 30 år har representanter för USA och Iran suttit öga mot öga och förhandlat. Detta har skett i Genève i samband med överläggningar om Irans kärnenergiprogram (och eventuella kärnvapenprogram). Det är de sex stormakterna USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland som förhandlar med Iran om att få genomföra inspektioner så att Iran inte är på väg att skaffa kärnvapen. Iran förnekar detta men vill inte heller tillåta inspektioner i den omfattning som övriga stater kräver. Vilket gör att man misstänker att man från Teherans sida har något att dölja. Men, egentligen är diskussionerna och kraven inget annat än hyckleri. Fem av de sex stater som ställer krav på Iran att inte skaffa kärnvapen har själva egna kärnvapen och verkar inte allt för villiga att göra sig av med dessa. Och samtidigt finns det en annan stat i området (Israel) som Iran anser sig vara hotade av och som enligt de flesta bedömare också har kärnvapen. Men de sex stater som ställer stora krav på Iran ställer inte motsvarande krav på Israel. Och det är inget annat än hyckleri på högsta nivå. En av de stater som har högst svansföring är Frankrike. Jag har dock inte sett några utfästelser från Frankrikes president Nicolas Paul Stéphane Sárközy de Nagy-Bócsa att Frankrike ska skrota sina kärnvapen. Jag tycker man ska ställa krav på Iran att tillåta fullständiga inspektioner och kräva bindande löften om att inte utveckla kärnvapen. Men, jag tycker samma krav ska ställas på Israel (och andra stater som t.ex. Nordkorea). Och nuvarande kärnvapenmakter ska göra allvar av sina löften att skrota de kärnvapen man har. Ett problem för USA är att man allt mer, även officiellt, erkänner att man är oroliga för att de underrättelseuppgifter man har som tyder på ett iranskt kärnvapenprogram är lika otillförlitliga som de rapporter som hävdade att Irak hade massförstörelsevapen och som ju var argumentet för invasionen av Irak. Uppgifterna visade sig ju vara helt grundlösa. Och misstankarna finns att både uppgifterna om Irak då och nu om Iran är planterade av Israels säkerhetstjänst.

Jag kan helt enkelt inte låta bli, men Anna Anka är så underbar att skriva om eftersom man inte ens behöver göra något annat än att citera för att få till underbar ironi och satir. I dag berättar Aftonbladet att den goda Ankan sagt upp sitt svenska medborgarskap i samband med att hon nyligen blev amerikansk medborgare. - "De amerikanska värderingarna stämmer bättre överens med mina egna" motiverar hon sitt beslut att inte behålla dubbla medborgarskap. Jag tror inte ens en majoritet av amerikanerna ställer upp på de urtidsenliga åsikterna på familj och samlevnad som framförts av Ankan. Jag för min del känner mig som man förolämpad av hennes syn på män och kvinnor.

Jag kan inte undanhålla er alla en insändare i dagens Helsingborgs Dagblad av signaturen "En av många i Bjuv som blivit utsatt av Anna (Åberg) Ankas bitchiga attityd". Hon skriver bland annat: - "Jag är två år yngre än Anna Anka. När jag började i sjuan och hon i nian, fick jag och mina vänner lära känna henne. Antingen vi ville eller ej! Precis som nu var hon en lika stor bitch då! Hon och hennes bästis såg ner på allt och alla och trodde de var bättre än oss. Så nog är hon sig lik alltid, inte mycket till skådespeleri där inte." Stanna i USA är mitt personliga råd!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dags för det dagliga inslaget från Skåne, dagens skånska ord. Schatte. Den lista där jag just nu plockade ordet översätter det till mesig. Men jag skulle vilja lägga till att det handlar om en person som är just mesig eller feg. "Vad är du för en schatte?" blir alltså "vad är du för en mesig eller feg typ?"

Visst är höjden av humor när man kan gapskratta åt saker som inte är menat att vara humor men som blir humor ändå. Se gärna parallellen till Anna Anka. Bland det mest humoristiska som finns att lyssna på är när den s.k. vinexperten Karsten Thurfjell i SR P1:s Menyprogram pratar viner. Det är så löjligt att man kan ta det för satir om man inte visste att det är menat som fullt seriöst. Hahaha!

Inga kommentarer: