lördag 3 oktober 2009

Godkänt i omtentan för Irland

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Nästan redan innan de första röstsiffrorna från den irländska folkomröstningen hade offentliggjorts hade mängder av EUforiska representanter för EU-Makten hunnit uttala sig och gratulera till resultatet. När jag skriver detta ser det mesta ut som om det blir en betryggande seger för Ja-sidan i den irländska folkomröstningen. Om detta är bra eller dåligt har jag svårt för att bedöma, egentligen. Eftersom det i Sverige aldrig blev någon egentlig debatt i frågan är svenskarna mycket dåligt insatta i vad EU:s nya grundlag egentligen innebär. Det som sagts har i princip gått ut på att det är nödvändiga ändringar för att göra det möjligt att fatta beslut med många fler medlemmar. Men inget mer konkret. Och den biten är det väl inget att anmärka på. Men, jag har ju förstått att det enligt fördraget innebär att det ska t.ex. införas en gemensam utrikespolitik (med en egen "utrikesminister") och att detta på sikt ska leda till ett gemensamt militärt försvar och då blir jag tveksam. Detta har det inte sagt ett dugg om i "informationen". Jag tror att det hade varit välgörande med en folkomröstning. Det hade tvingat fram en allsidig information, och gett svenska folket möjlighet att avgöra om det var fördelarna eller nackdelarna som övervägde. Nu har ett litet antal redan tidigare EUforiska Maktmänniskor fattat beslut om att ändra den grundlag som står över den svenska grundlagen. För att ändra den svenska grundlagen krävs en folkomröstning ELLER beslut av två olika riksdagar med val däremellan. Men det är bara att konstatera att den oundvikliga marschen mot ett Europas Förenta Stater går inte att stoppa. Den EUforiska Makten bestämmer och dom har skygglapparna på.

Lettlands flagga
Medan ekonomen Anders Åslund gått ut och varnat Lettland för att devalvera sin valuta ser jag att Anders Borg haft ett hemligt möte med de banker som sitter på pottkanten med usla lån i Lettland. Swedbank har en utlåning på 61 miljarder och SEB en utlåning på 40 miljarder. Lån som kommer att ge stora förluster, allra helst om Lettland tvingas devalvera eller ekonomin går ännu mer i botten än i dag. Den överenskommelse Lettland gjort med IMF för att få lån och slippa devalvera innebär rejäla lönesänkningar för offentliganställda, stängda sjukhus och annan offentlig service samt skattehöjningar. Överenskommelsen fick den förra regeringen att tvingas avgå. Och den nya regeringen är inte lika villig till IMF:s stålbad. En lösning hade varit en devalvering, men då hade man fått avstå från att införa Euron den närmaste tiden. Och det vill man inte riskera, i varje fall Maktens män. Det nyliberala experimentet har kraschlandet och det får nu letten betala. Och snart också de svenska skattebetalarna när Swedbank och SEB tvingas till rejäla kreditförluster.

Som jag sagt ett par gånger nyligen. Den roligaste humorn är den som inte är menat som humor men ändå blir humoristisk. Jag ser att Silvio Berlusconi nominerats till Nobels fredspris! Hohahaha!

Och när vi nu ändå har haft EU uppe, så ser jag att de danska grisböndernas organisation har klagat hos det svenska Konkurrensverket över att svenska kommuner i sin upphandling kräver att danskt fläsk och kött ska vara producerat med samma krav som gäller produktion i Sverige. Men, ser du sådana krav får man inte ställa i EU. Den fria konkurrensen står nämligen över alla andra regler. Och kan nu t.ex. danska grisbönder producera billigare fläsk genom att behandla grisarna som svin så ska dom ha rätt att göra detta. I EU står nämligen den fria konkurrensen och rörligheten över gränserna över allt annat. Amen!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord i vår botanisering i den skånska dialekten blir Nimm. "Min nya lommelur e nimm!. Min nya mobiltelefon är liten, lätt och praktisk.

För övrigt kan vi nu konstatera att hösten har nått oss på riktigt. Det har varit stora regnstället, stövlar och min ytterst praktiska regnhatt på som har gällt. Det kommer en ordentlig skur mellan regnen. Och det har börjat blåsa upp en hel del, man har väl lovat friska vindar under natten. Men, det är inget annat att vänta nu när hösten är här.

Inga kommentarer: