måndag 5 oktober 2009

Kors i taket!

Ja, kors i taket. Min A-kassa har tydligen i dag nått fram till min ansökan om arbetslöshetsersättning (som kom in till dom den 24 juli). Efter vad jag kan se så ska det vara på gång en utbetalning - nå'n gång. Nå't datum finns ännu inte angett för den utbetalning som finns för de två månader som gått. Min tanke går dels till de stackare som jobbar med det här. Allt för stora balanser är frustrerande att jobba med, och till detta att dom troligen får en utskällning lite då och då av medlemmar som inte inser att dom skäller på fel personer. Min tanke går också till de som är i samma situation som mig, men där A-kassan (som inte kommer) är familjens enda inkomst.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Och ännu mer kors i taket. Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender har gått ut och varit kritisk till hur Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) har infört de Ättestuparegler i sjukförsäkringen som kommer att slänga ut ca 50.000 svenskar från sjukförsäkringen nästa år. Det har utretts för dåligt, genomförts för snabbt, beslutats alldeles för sent och till detta saknas fortfarande mycket att lösa. Adriana Lender är orolig för att en mycket stor del av de 50.000 svenskar som nästa år ska föras över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen faktiskt är på tok för sjuka för att det ska gå att hitta någon passande sysselsättning till dom. Dels innebär den framstressade "reformen" att väldigt många riskerar att bli utan någon ersättning alls under en lång period under överförandet. Och det är mycket stor risk för att en mycket stor del kommer tillbaka till Försäkringskassan igen pga sjukdom efter en kort tid. Och då står dom utan sjukpenning eftersom deras Sjukpenninggrundande Inkomst är 0 kronor. I Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) Ättestupapolitik finns inget angett hur det ska lösas för dom - annat än med försörjningsstöd från kommunen. Hur var det man sade, "Utanförskapet ska öka"? Höjden av utanförskap är väl att hamna utanför alla trygghetsförsäkringar och utlämnas till socialbidrag? Måtte vi få val fort så att Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) själv kan få hamna i utanförskap!

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Och i Bryssel demonstrerar mjölkbönder för att utöka subventionerna till jordbruket. Om jag förstått det hela rätt vill dom att EU ökar subventionerna så att dom kan fortsätta att producera mer mjölk än vad marknaden behöver, och denna mjölk som blir över ska till subventionerat pris exporteras till länder utanför EU så att dessa länders egen mjölkproduktion kan slås ut. För mig är just nu "Bonne" ett skällsord. Jag vill dock påpeka att svenska bönder i allmänhet har lite mer mellan öronen än dessa bidragstiggande "bönner" ute i Europa. Sverige hade i stort sett avskaffat subventionerna åt lantbruket - men se'n gick vi med i EU!

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis är lite syrak på statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg som under flera dagar gått ut i kraftig kritik av Lettland för att man inte i tillräcklig omfattning inför de åtstramningar av ekonomin som IMF kräver. Fredrik och Anders är rädda för att Lettland ska tvingas devalvera, för om det sker behöver Swedbank och SEB nya miljarder för att betala nya förluster i lånekarusellen i de kraschade nyliberala experimentet i Baltikum. Valdis Dombrovskis å andra sidan menar att om man i Lettland går allt för fort fram med sänkta löner och nedläggningar av sjukhus och annat offentlig service kommer detta att skapa så stora sociala problem att krisen blir ännu värre. För Fredrik och Anders har detta ingen betydelse, för dom gäller det att rädda slipsnissarna på de svenska bankerna.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Vår lokala gratistidning, City, berättar i dag om hoten mot den skånska dialekten. Till de som bor i mindre utvecklade delar av Sverige så kan jag påpeka att i Helsingborg är City en gratisutdelad nyhetstidning som delas ut 5 dagar i veckan. City citerar bland annat Robert Aschberg som kallar skånska för "Nordtyska". Själv kan han ju inte heller prata rent utan det är något fult 08-läte som kommer från hans "flabb" (= mun för er andra). Jag upprepar på nytt. Det är viktigt att värna våra dialekter. Det mesta går att lära sig att förstå - om man vill. Dagens ord från den skånska vokabulären blir Grann. Ett ord som enkelt uttryckt betyder vacker.

Slutligen ser jag att danska bilförare löper en betydligt större risk för att råka ut för trafikolycker än t.ex. svenska och norska bilförare. Närmare bestämt ungefär dubbelt så stor risk enligt ETSC, som är en europeisk trafiksäkerhetsorganisation. Huvudorsaken är att dom är mycket sämre på att följa hastighetsgränser och andra trafikregler. Och, skulle jag gissa, har ett par fler öl bakom västen.

2 kommentarer:

fuldrutt™ sa...

Grann betyder vacker i Värmland också... vilket får mig att tvivla på att "grann" är ett dialektalt skånskt ord. Jag skulle tro att "grann" betyder detsamma över större delen av landet, åtminstone den södra delen.

Sven Tycker sa...

Jomenvisst! Visst är det så att många dialektala ord kan omfatta många olika dialekter. Och andra är är mycket lokala. De ord jag tar upp plockar jag dels från mitt eget ordförråd men också från olika listor. Och jag är också lite tveksam till hur specifikt "skånska" en del ord är. Dels därför att dialektala ord ibland sprider sig, och dels som jag sagt redan innan att många ord finns i stora delar av landet i olika dialekter.