tisdag 27 oktober 2009

Politik de' e' KUL de'

De politiska opinionsundersökningarna fortsätter att stå som spön i backen. I dag är det Aftonbladets tur att publicera sin undersökning. Enligt denna får de Rödgröna egen majoritet. Socialdemokraterna ökar med en dryg procent till 33,7%, Miljöpartiet ökar en dryg halvprocent till 8,6% (och är nu med bred marginal tredje största parti i landet). Vänsterpartiet tappar en knapp halv procent till 5,7% (men är större än både Centern och Kristdemokraterna). Totalt ökar det Rödgröna blocket med 1,4% till 48%. På den högra planhalvan fortsätter Moderaterna att äta upp sina stödpartier. Partiet ökar med knappt en och en halv procent till 26,6%. Detta medan Folkpartiet tappar två procent till 5,9%, Centern tappar drygt en och en halv procent till 4,6% (Sveriges en gång näst största parti är i dag det 7:e största) och Kristdemokraterna tappar en knapp halv procent till 4,2% (och fortsätter därmed att balansera på spärrgränsen). Sverigedemokraterna ökar med en knapp halv procent till 6%. Totalt tappar Högeralliansen 2,7% till 41,4% medan den totala Högern inklusive Sverigedemokraterna får 47,4%. Övriga partier är helt utan betydelse. Jag blir allt mer övertygad om att Piratpartiet har gjort sitt, upp som en sol och ner som en pannkaka. En intressant delundersökning visar att av SD:s uppgång på senaste tiden kommer ungefär hälften från Moderaterna medan den andra halvan delas mellan övriga Högerpartier och Socialdemokraterna.

Skandal är rubriken på Aftonbladets ledare om Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) nya Ättestupalag i sjukförsäkringen. Och egentligen behöver man inte säga mer än detta och läsa vad jag själv skrivit här tidigare.

Lettlands flagga
Bland de som har riktigt enerverande TV-reklam finns Tele2. Dom vill man helst slänga sig över fjärrkontrollen för att stänga av när den kommer. I Lettland är tydligen Tele2 inte mycket smartare. I helgen rapporterades det om ett meteoritnedslag utanför staden Mazsalaca i Lettland. Brandkåren ryckte ut och hittade ett stort rykande hål med en omkrets på cirka 10 meter. Men när experter kom fram stod det klart att det fanns märken efter att hålet skulle ha grävts med spadar och branden hade skapats med hjälp av smällt metall som hällts i hålet. Och det stod snart klart att det hela var ett korkat reklamjippo från Tele2 i Lettland. Med syfte "att höja letternas självkänsla och låta omvärlden ta del av andra nyheter än bara dystra rapporter om ekonomikrisen". Nu är ju Lettland ett av få länder i världen där det enligt lag är förbjudet att snacka illa om den lettiska ekonomin. Flera personer har dömts till fängelse för detta. Men den lettiska Inrikesministern Linda Murniece tyckte tydligen inte att det hela var särskilt roligt. Nu får istället Tele2 betala motsvarande 30.000 för den utryckning som brandkår, polis, militär och forskare fick göra. Ansvariga borde faktiskt få sitta av några dagar också för att ha skapat dålig publicitet för hela Lettland!

Estlands flagga
FrånFrån grannlandet Estland rapporteras att Swedbank ligger riktigt risigt till. Pensionssparare som blivit lovade att pengarna skulle investeras i säkra investeringar har istället fått sina pengar inlagda i Swedbanks egna högriskfonder. Och det gick naturligtvis käpprätt åt skogen när hela det nyliberala experimentet i Baltikum kraschade.

Ibland är stordrift det mest effektiva. I Skåne har Region Skåne beslutat sig för att slå samman Universitetssjukhusen i Lund och Malmö till en gemensam jätteorganisation, Skånes Universitetssjukhus. Det ska bli effektivare med stordriftsfördelar heter det. Det skall påpekas att personalen i både Lund och Malmö är ytterst kritiska. Men ibland är det tvärtom som gäller. Då är det effektivare med småskalig verksamhet som inte får så stor administrativ påbyggnad. Det är t.ex. ofta argument när man ska privatisera skolor, dagis, vårdcentraler osv. Antagligen är allt effektivare än det andra, bara det passar argumentationen i övrigt.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Fästenål är något som kan vara bra att ha ibland. I stora delar av Sverige heter detta säkerhetsnål, men jag tycker nog att fästenål egentligen är ett bättre uttryck.

Jag ser förresten att Islands tre McDonalds restauranger ska stänga. Det går helt enkelt inte längre att driva dom ekonomiskt. Inte trodde jag att fiaskot för Slipsnisseekonomin på Island skulle sjunka så djupt trots allt.

Inga kommentarer: