tisdag 13 oktober 2009

Högeralliansens två olika ansikten

Jag hörde folkpartisten Carl B. Hamilton på radion i dag på morgonen. Det handlade om den lettiska ekonomin. Det nyliberala experimentet i Baltikum (från början ivrigt påhejat av t.ex. just Carl B. Hamilton) har ju kraschat. Och EU, med Sverige i täten, ställer stora krav på Lettland för att ge hjälp. Krav som många drar paralleller till nykolonialism om. För att få hjälp ställer omvärlden krav, som bland annat innebär kraftiga lönesänkningar inom den offentliga sektorn, nedläggning av sjukhus och skolor osv. Men en sak kunde jag inte riktigt förstå. Det krävs att Lettland inför en fastighetsskatt! Men, i högerns propaganda mot fastighetsskatten inför förra valet så var detta ju en fruktansvärt skadlig skatt som Sverige var i stort sett unika med? Varför ska vi då tvinga på Lettland en sådan skitskatt? Nu ska det påpekas att Sverige inte alls är unika med fastighetsskatt. Det finns på många håll, och är en i många fall bra skatt eftersom man har svårt för att smita från den. I USA är fastighetsskatt en betydande inkomstkälla för de lokala myndigheterna. Gissa varför det är så vanligt att bo i "husvagn" i USA? Och i Sverige minskade också motståndet från Högern när man vunnit valet. Och "avskaffandet" av fastighetsskatten visade sig bli en "omföring" av skatten. Där skatten ändrades så att ägare till stora dyra lyxvillor fick kraftiga skattesänkningar men ägare av små, billiga hus på landsbygden fick betala detta. Helt enligt Högerns ideologi - för över resurser från fattig till rik. I Dagens Nyheter läser jag dock att den svenska finansministern Anders Borg (m) är glad över att Lettland ny tydligen gett efter och är villiga att höja fastighetsskatten för stora villor. Tänk om Anders Borg hade haft exakt samma åsikt om den svenska fastighetsskatten... Men det är väl skillnad på letter och svenskar, det är det lätt att förstå.

Vaccinationen mot svininfluensan inleddes i går här i Skåne. Det visades både på lokala nyhetssändningar och i riksmedia hur man började med nålstickandet. Och dessa bilder fick mig att bestämma mig - jag ska inte vaccineras! Det är ju megasprutor, med jättelånga nålar, som sticks in genom halva armen och sedan sprutar man in en halv liter vaccin. Fy fan! Sån't ställer jag inte upp på. Jag kommer ju att dåna i golvet så fort jag ser sprutan och så blir det stopp i "löpande band behandlingen".

Anna Dahlberg på Expressens ledarsida debatterade på radion i dag hur Mehdi Ghezali och de andra "terrorsvenskarna" behandlats i media. Uttrycket "terrorsvenskar" är stulet direkt från Expressen. Men Anna Dahlberg verkade inte alls ha någon kritik att komma med mot mediebehandlingen. Min förhoppning om någon form av ånger eller ursäkt verkar alltså inte infinna sig. Hon verkade inte begripa alls att det fanns kritik mot mediebevakningen. Har dom inga som helst krav för att bli ledarskribent på Expressen? Eller hon kanske inte läser tidningarna?

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Hatta. När du inte kan bestämma dig, när du velar och håller på, då hattar du.

Just nu upplever jag som "icke bilägare" en av mina högtider. Det är en underbar känsla när man ser den ena bilägaren efter den andra stå på bilparkeringen och skrapa is från vindrutan. Sån't slipper jag. Vad jag inte har förstått är varför inte bilägare skaffar ordentliga isskrapor. Nu står dom där varenda år med värdelösa kontokort eller vad dom hittar och skrapar och svär och skrapar och svär. Den verkliga kylan har alltså nått oss här i Åstorp. Men det är en riktigt underbar kall höstdag med solsken från en klar himmel, klar luft och nästan ingen vind.

Inga kommentarer: