lördag 10 oktober 2009

Antiklimax

Pakistans flagga
Mehdi Ghezali och det svenska par som tillsammans med deras lilla barn greps i Pakistan för en och en halv månad sedan har nu släppts och är på väg hem till Sverige. Så vitt jag har förstått det återstår det inga brottsmisstankar, och det visumbrott som till slut var det enda dom misstänktes för var tydligen inte tillräckligt grovt för att hålla dom kvar en längre period. Det hela måste ses som ett antiklimax på de grova beskyllningar om terrorism och annat som framfördes i svensk media direkt efter att dom hade gripits. Jag har blivit ännu mer övertygad om att enda skälet till att dom greps var att Mehdi Ghezali suttit inspärrad i två år på Guantánamo. Under den tiden framfördes inga brottsmisstankar och till slut frigavs Mehdi Ghezali utan att det hållits någon rättegång. Jag är helt övertygad om att gruppen greps efter att SÄPO (eller andra säkerhetstjänster) tipsat den Pakistanska polisen om att en f.d. Guantánamofånge befann sig i Pakistan. Och då måste han ju gripas. Jag väntar nu på en ursäkt från alla de ledarskribenter, journalister och andra som omedelbart efter det nya gripandet gick ut med beskyllningar som i princip gick ut på att han säkert var en internationell terrorist redan innan han hamnade på Guantánamo och att han fortsatt den verksamheten. Det finns anledning för kraftig självkritik från svensk media. Och samtidigt ska Mehdi Ghezali fundera lite över sitt omdöme att ens ha funderat på att resa till Pakistan igen.

Det förvånande Nobelpriset till Barack Obama fortsätter att diskuteras. Den amerikanska högern är i chock och hela världens vänster är ytterst förvånade. Det står klart att vad man från den norska Nobelpriskommittén vill belöna är ett arbete för att minska spänningarna i världen. Men jag tror att de flesta är övertygade om att det var ett pris som delats ut allt för snabbt. Man kan inte belöna en inriktning och en målsättning innan man hunnit börja lämna planeringsstadiet. Hur det går se'n vet vi inte. Och som sagt, den amerikanska extremhögern är i chocktillstånd. Det är kanske lite överdrivet att belöna Barack Obama för att han INTE är George W. Bush!

De nya Moderaterna / Moralerna
Två moderata riksdagsledamöter är missnöjda med SVT:s nyhetsbevakning. Jan R Andersson och Peder Wachtmeister tycker att Aktuellt och Rapport är alldeles för stygga mot Fredrik, Anders och dom andra. Statlig TV ska väl inte kritiskt granska den styrande regeringen - den ska hyllas. De båda moderaterna har därför motionerat till Riksdagen om att nyhetsrapporteringen ska granskas fortlöpande så att det blir ett stopp för vänstervridningen. Eftersom den tidigare socialdemokratiska regeringen också tyckte att man granskades lite elakt ibland så sköter nog SVT sitt uppdrag ganska bra. Makten ska granskas, och riksdagsmän har rätt att skriva hur korkade motioner dom vill.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: I dag tänkte jag ta en lek som barn har lekt under alla generationer, Pjätt. I en del mindre utvecklade delar av landet kallas detta för Kull. Pjätt är alltså det rätta namnet.

Kylan börjar bli allt tydligare. På mycket kort tid har det blivit dags att plocka fram de varmare klädesplaggen. Vi här nere, som bor nära Kontinenten, hade inte många plusgrader i morse. Och det ska visst ha varit under 0 på en del håll under natten. Under förmiddagen var det soligt och vackert, men nu på eftermiddagen har det blivit lite tråkigare. Men, det är höst och inget annat att förvänta sig. Jag rev upp pumporna i trädgården och lade på komposten, det som inte blivit något tills nu lär inte heller bli något.

Inga kommentarer: