söndag 4 oktober 2009

Gåslevern i halsen

Det är mycket val just nu. Nyligen återvaldes den Rödgröna regeringen i vårt västra grannland, Norge. Kort därefter lyckades Angela Merkel bilda en ren Högerregering tillsammans med FDP i Tyskland. Samtidigt vann Vänstern valet i Portugal. Och i dag är det val i Grekland, och mycket tyder på att det blir maktskifte och Vänsterpartiet PASOK under ledning av Giorgios Papandreou som vinner. Och om mindre än ett år är det val i Sverige, ett val som än så länge är en mycket öppen affär. Men innan dess är det val i Storbritannien, ett val som riskerar att få hela den EUforiska Makteliten att sätta gåslevern i halsen. Konservativa partiets David Cameron har lovat att riva Storbritanniens godkännande av Lissabonfördraget om han vinner valet och istället utlysa en folkomröstning i frågan. Enligt opinionsundersökningarna leder de Konservativa rejält, och en folkomröstning hade troligtvis slutat i ett Nej! Detta ligger också bakom den brådska man har i Bryssel med att få Tjeckiens president Vaclav Klaus att skriva på fördraget. Han vägrar än så länge med motiveringen att fördraget strider mot Tjeckiens grundlag. För Brysselbyråkraterna och den EUforiska Makteliten gäller det att ha fått allt på plats INNAN valet i Storbritannien så att det inte går att ändra. För David Cameron gäller det att få den tjeckiska byråkratin att ta tid på sig. Och under tiden sitter Fredrik Reinfeldt och alla de andra EUforiska brysselkålen och biter på naglarna.

USA:s flagga
Jag ser förresten att det årligen skjuts ihjäl drygt 3.000 barn och ungdomar i USA. Ett av de senaste offren var en tvååring som hittade ett osäkrat halvautomatiskt vapen i hemmet och lekte med det! Den amerikanska vapenlobbyn har många liv på sitt samvete.

Enligt beräkningar från USA är risken för att man krockar 23 gånger så hög om man samtidigt fibblar med SMS på telefonen som man kör bil. Att hålla på med mobiltelefonen rent allmänt eller programmera GPS ökar också risken mångfalt. I USA dör flera tusen bilförare varje år sedan dom krockat eller kört av vägen medan dom håller på med mobiltelefon, GPS eller motsvarande. Av någon helt obegriplig anledning är det fullt tillåtet i Sverige att sysselsätta sig med aktiviteter medan man kör bil som innebär att man har minst en hand upptagen med annat än att styra bilen (dvs hålla i en mobiltelefon) och dessutom kanske ögonen på något annat (mobiltelefonen igen). Någon som begriper?

I Fjollträsk börjar man få lite panik eftersom risken just nu är mycket stor att både Hammarby och Djurgården åker ur Allsvenskan i fotboll. Men att räkna, det kan man inte bland 08:or. Stefan Alfelt som skriver krönikor i Aftonbladets Sportbladet kan i varje fall inte räkna. Under rubriken "Allsvenskan fungerar inte med bara ett Stockholmslag" försöker han få det till att det vore en katastrof för svensk fotboll om både Djurgården och Hammarby åker ut. För oss utanför 08-muren vore det ganska skönt eftersom de värsta vandalerna skulle vara bortplockade. Men jag kan inte få ihop Stefans matte. Jag får 1 + 1 till 2, inte 1. AIK + Brommapojkarna är väl fortfarande kvar i allsvenskan och det får jag till två. Eller är det jag som totalt missförstått det hela och att Bromma inte ligger i Stockholm?

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från den skånska landsändan får bli Lynt. Ett ord som betyder att ha det mysigt eller trevligt. Använd din dialekt, var stolt över den och lyssna och lär dig att förstå andra dialekter. Det är i allmänhet inte svårt - om man verkligen vill.

Och apropå Skåne, så vet ni väl att lastbilen Scania betyder just Skåne. Scania är det latinska (och engelska) namnet på Skåne. En gång i tiden hette det Scania-Vabis som var en sammanslagning av företaget Scania från Malmö (som startade 1900 med att tillverka cyklar) och Vabis - Vagnaktiebolaget i Södertälje (som startade redan 1891). Så Scanias lastbilsfabrik i Södertälje tillverkar alltså lastbilar som heter Skåne!

Inga kommentarer: