onsdag 14 oktober 2009

Pokerproffs utan ansvar och samvete

Med dagens Aftonbladet fanns en 16 sidor lång bilaga om pokerspelande och spel. Bilagan är en annonsbilaga som ska locka oss att spela bort våra pengar på pokersajter på nätet eller i pokerturneringar. I tidningen finns flera hyllande intervjuer med ett antal s.k. "pokerproffs". Men, på de 16 sidorna lyckas man (av naturliga skäl) inte få med en rad om alla de som spelar bort sina pengar på spel. Alla de som är spelberoende. Alla dessa förlorare som är en förutsättning för att en mindre grupp "proffs" ska kunna lura till sig så mycket att dom kan leva bra på det. Ingenstans på de 16 sidorna finns en rad om att de flesta förlorar sina pengar. Många förlorar mycket pengar, kanske alla pengar. Som socialsekreterare råkar man på en hel del som är klart spelberoende, som har varit spelberoende eller som man med stor sannolikhet misstänker är spelberoende. Något ansvar för dessa tar naturligtvis inte spelsajterna registrerade på Malta, någon Västindisk ö eller på Cypern.

Israel håller 335 palestinier inspärrade utan varken någon rättegång eller någon chans för de inspärrade att få sin sak prövad i domstol. De 335 sitter inspärrade som "administrative detention" enligt en lag från 1945. Det hela har en klar parallell med Guantanamobasen där USA spärrar in människor utan någon form att juridisk möjlighet att få sin sak prövad. Totalt finns 7.150 palestinier inspärrade i Israel. 5.000 har dömts i en domstol, 1560 väntar på en rättegång och 335 hålls alltså "administrativt inspärrade". Och Israel brukar hävda att man är den enda demokratin i Mellanöstern. Den demokratin gäller inte palestinier!

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu har deklarerat att han aldrig kommer att tillåta att israelisk militär personal ställs inför den Internationella domstolen i Haag. Om några dagar kommer FN:s säkerhetsråd att diskutera den s.k. Goldstone-rapporten som anklagar Israel för grova krigsbrott under Gazakriget då man medvetet bombat skolor, sjukhus, vattenanläggningar och använt förbjudna vapen mot civila. Rapporten kritiserar också Hamas för de raketer man skjutit in över Israel.

I gårdagens Helsingborgs Dagblad fanns en debattartikel från Nima Sanandaji och Arvid Malm på Skattekverulanternas Förening (dom kallar sig Skattebetalarnas förening). Att vi kan diskutera hur god samhällsservice vi ska ha kopplat till hur högt skatteuttag vi då ska ha är fullt rimligt. Ju större krav vi ställer på god sjukhusvård till låga priser, bra vägar, bra skolor, många poliser, militärt försvar, fina parker, bra snöröjning, bra socialförsäkringar osv desto mer måste vi ta ut i skatt. Men det jag inte accepterar i Skattekverulanternas argumentation till stöd för Högerns orättvisa skattepolitik är när man talar om att så många försörjs genom bidragssystemet i ett Rödgrönt alternativ. Sjukpenning, pension, arbetslöshetsersättning osv är INTE bidrag. Det är försäkringar precis som villaförsäkring eller bilförsäkring. En del är obligatoriska, andra frivilliga, en del finansieras helt med direkta avgifter, andra mer eller mindre genom avgifter som tas ut via skattesystemet. Men det är INTE bidrag, det är en försäkring. Högerns politik med straffskatt för de som inte kan jobba och ökad utslagning innebär däremot ett ökat bidragssamhälle eftersom allt fler tvingas söka försörjningsstöd (socialbidrag). Skattekverulanterna insinuerar också att just de som bor i fattiga områden i allmänhet jobbar svart och kompletterar sina socialbidrag med detta.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord är Kränga. Kränga kan betyda att något svänger eller gungar. En båt t.ex. kan kränga. Kränga kan också betyda att sälja något. Båda dessa betydelser är väl inget speciellt med Skåne. Men här finns en tredje betydelse, som tydligen är speciell för Skåne. Att kränga kan innebära att äta något, att vräka i sig det.

Dagen har varit riktigt kall. Flera minusgrader på morgonen, och inte särskilt varmt under dagen heller. Lyckligtvis har det varit i stort sett klarblå himmel och hög klar luft så det har trots detta varit riktigt skönt. Efter att först varit hos tant doktorn och plockat ut en "enorm" vaxpropp ur örat har jag tillbringat några timmar slitande i trädgården. Men det var riktigt skönt. Fler sådana dagar kan man gärna önska.

Inga kommentarer: