fredag 23 oktober 2009

Frigivande med frågetecken

Regeringen har beslutat att frige Biljana Plavsic. Hon dömdes för krigsförbrytelser vid Krigsförbrytartribunalen i Haag. Och dömdes då, 2003, till 11 års fängelse för brott mot mänskligheten. Och det bestämdes att hon skulle avtjäna detta straffet i Sverige. Hon har sedan dess vid flera tillfällen bett om att bli frisläppt men fått avslag. Det har dock nu av regeringen beslutats att hon skall friges. Den motivering jag sett är att hon är vid dålig hälsa och att enligt svensk praxis kan man bli villkorligt frigiven efter 2/3-delar av strafftiden om man skött sig under tiden bakom lås och bom. Och min första tanke var att hon då inte ska behandlas annorlunda än andra. Dvs har det bestämts att hon skall sitta av 11 år, hon har skött sig och det gått 2/3-delar av tiden så är det väl OK. Men, sedan har jag börjat fundera. Vad jag kan se har hon inte suttit av 2/3? Hon dömdes 2003 och då får jag det bara till 6 år. Eller man räknar med den tid hon suttit häktad också? En annan fråga är övervakning efter frigivandet. Hon lär ju lämna Sverige och svenskt rättsväsende har ingen kontroll över henne under resten av sin strafftid. Ett mycket delikat faktum är att vid alla de regeringssammanträden tidigare då hon fått avslag på sin begäran om frigivning har Utrikesminister Carl Bildt (m) inte varit närvarande. Denna gången lyckades han pricka in ett regeringssammanträde när han inte var ute och reste. Och Carl Bildt var en av de som vid rättegången i Haag vittnade till Biljana Plavsics fördel, bland annat med orden - "Hon har visat betydande personligt mod". Kanske var det inte så lämpligt att Calle Str.. f'låt Bildt var närvarande vid regeringssammanträdet eftersom han kanske kan bedömas vara jävig. Socialdemokraten Thomas Bodström har anmält till KU att man ska granska det lämpliga. Flera Folkpartister har också varit mycket kritiska. Och nu sitter jag som självsäker bloggare igen och vet varken in eller ut. Har vi en regel om frigivning efter 2/3-delar så ska den kanske gälla. Men å andra sidan så är hon ju inte dömd i Sverige och omfattas inte av denna regel - egentligen. Om hon hamnat i ett annat land än Sverige, hade dom frigett henne nu? Usch, jag vet inte vad jag tycker!

Under rubriken M straffar de sjuka skriver Vänsterpartiets Lars Ohly i Aftonbladet vad han tycker om Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) och hennes högerkollegors nya Ättestupalag för sjuka. Och han verkar tycka ungefär samma som jag, dvs att detta är en lag som med piska ska få sjuka människor att plötsligt bli friska. Antagligen i den tron att dom i själva verket bara är lata och simulerar. Lars Ohly har också bra förslag på hur man istället borde göra.

Skanneloppetuppladning: Det blev faktiskt en runda i går på kvällen. Det är bara några veckor kvar till Skanneloppet (7 november) så jag får väl bruka lite allvar med uppladdningen. Alltså gav jag mig i går på kvällen ut på en tur på den sedvanliga sexkilometersrundan. Det kändes inte allt för jobbigt, och jag känner ingen oro för att Skanneloppet ska bli allt för påfrestande även om det är ungefär en kilometer längre en min vanliga runda. Däremot gick det väl inte allt för fort, 31.10 på de nästan 6 kilometrarna är ju ingen rekordtid. Jag har brukat ha som mål att jag skall under 30 minuter som regel för att känna mig nöjd. Men jag får väl acceptera att en 57 år gammal gubbe inte springer fortare om jag inte överdriver uppladdningen. Till kommunen vill jag rapportera att lamporna 50 och 69 på elljusspåret nu sedan en tid har varit ur funktion. Det vore kanske dags att fixa till dessa. Slocknar en till vid 50 kommer folk att springa vilse i skogen!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Vi börjar närma oss den årstid då det riskerar att bli Glatt så det får bli dagens skånska ord. I stora delar av landet har jag förstått att glatt endast betyder något som är trevligt och är kopplat till ordet glad. Men här nere innebär det att det är halt. "Det är glatt på vägarna i dag" betyder alltså att man varnar för halka på vägarna.

Jag har tillbringat större delen av dagen i Malmö. Tågresa ner på morgonen (med byte i Ramlösa) tillsammans med Angeli som hade besök på tandregleringen inbokat. Och sedan lite shopping innan färden styrdes hem igen (med byte i Helsingborg denna gången). Och återigen blir jag påmind om det faktum att Söderåsbanan som skulle gett Åstorp direkt tågförbindelse med Malmö fortfarande inte har kommit igång trots att Skånetrafiken beslutat om detta någon gång frös ihjäl. Men Banverket får inte tillräckligt med pengar för att göra den upprustning som krävs om trafiken ska utökas från dagens fåtaliga godståg. Inte ens nu, när Högerregeringen enligt ett debattinlägg av den moderata riksdagsledamoten Margareta Pålsson för någon vecka sedan, har anslagit pengar till alla de järnvägsprojekt som är projekterade så kommer Söderåsbanan att rustas upp för trafiken. Att en ledamot från Åstorp kan ljuga så uppenbart i tidningen är förvånande. Det finns två järnvägslinjer som är aktuella här i Åstorp, Söderåsbanan och Skånebanan. Söderåsbanan är en del av Västkustbanans godsstråk och kommer att få en kraftigt utökad godstrafik när tunneln genom Hallandsås är klar och godstågen kan ta sig fram. I dag är det inte plats på banan som går över åsen, och dessutom går det inte att köra långa tunga godståg på den snirkliga bandelen över åsen. Söderåsbanan ska alltså rustas för godstrafiken men också för återupptagen persontrafik. Men Banverket får inte pengar till detta. Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad) vill också Banverket investera pengar i, men får inga pengar så det räcker. Och så står alltså en riksdagsledamot från Åstorp och säger att Banverket fått vad dom behöver för de projekt som redo. När inget av de projekt som berör hemorten Åstorp fått vad dom behöver utan tvingas skjutas ytterligare på framtiden. Du ljuger Margareta Pålsson (m).

Inga kommentarer: