torsdag 8 oktober 2009

Polisskandal

Förra året dog Johan Liljeqvist efter att ha gripits av polis. Den åklagare som utredde dödsfallet lade efter en tid ner utredningen. Det har nu i efterhand först visat sig att han inte ens förhörde alla poliser som var närvarande (vilket han påstod). Och det har nu också framkommit att uppgifter i obduktionsprotokollet som bland annat visade att han slagits med batong hade strukits över och inte framkom varken i åklagarens utredning eller i informationen till Johans föräldrar. Däremot hade det tagits med medicinska uppgifter som var till nackdel för Johan, men som inte hade ett dugg med att han dog att göra. Jag är fullständigt övertygad om att i stort sett alla poliser är seriösa och ärliga yrkesmän. Det är därför mycket allvarligt när åklagarens utredning försöker dölja vad som hänt. Nu ska utredningen göras om, men skadan är redan skedd. Händelser av den här typen är förödande för polisen. Och om vi inte litar på polisen så fungerar inte vårt demokratiska samhälle. Jag litar fortfarande på polisen, men det är kanske dags att göra något åt en överdriven kåranda.

EU oroas över (främst) ungdomars myckna lyssnande på musik via MP3-spelare och liknande i lurar och på mycket hög volym. Risken är mycket stor att väldigt många kommer att drabbas av hörselskador. Det finns funderingar på att införa obligatoriska begränsningar av ljudvolym och lyssningstid på de spelare som säljs. Och faktum är att jag har en mycket stor förståelse för oron. Jag kunde på Aktuellt på TV i går på kvällen höra en ung tjej kaxigt berätta att hon inte alls oroade sig. Hon verkade tycka att det vore mysigt med lite tinnitus resten av livet. Du vet f-n i mig inte vad du pratar om tösabit! Jag har levt med tinnitus sedan barndomen. Troligtvis som ett resultat av ivrigt experimenterande med knallpulver en gång i tiden... Jag vill berätta för dig lilla tös, att det är inte roligt att leva med, i mitt fall, ett ständigt brummande som från en gammal eltransformator i örat. Min tinnitus är inte stark, det är först när det blir tyst som det hörs. Men oroväckande är att det har ökat på senare tid. Det är INTE kul med tinnitus!

Skånetrafiken har ökande problem med förseningar. Och nu har man kommit fram till en lösning på försenade Øresundståg över Øresundsbron. Tåg som är lite försenade ska inte stanna på stationerna i Tårnby och Ørestad utan fortsätter. Om man missar informationen om detta får man alltså se tåget köra förbi där man skulle gå av. Och får alltså åka tillbaka igen med nästa tåg - som kanske också är försenat och kör förbi. Har man riktig otur kan man sitta och åka fram och tillbaka hela dagen och aldrig komma av.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Vi här nere i Skåne som bor lite närmare kontinenten har ännu inte fått någon vinter. Det är fortfarande höst. Men jag har förstått att långt där upp på vidderna norrut har det fallit snö. Och då kan man göra vad jag tänkte presentera som dagens skånska ord: Mula. Det innebär att man tar handen full med snö och gnider in ansiktet med på någon. Lämpligen på någon som man inte tycker om, men som är svagare än en själv. Att mula någon är INTE snällt.

För övrigt har jag fått besked om att min första utbetalning av A-kassa kommer att ske i slutet av nästa vecka. En snabb beräkning säger mig att det då tagit 12 veckor från det att ansökan kom in. Det är INTE en tillfredsställande service!

2 kommentarer:

Peter Tuominen sa...

Apropå "mula" så använde vi det även i Sörmland där jag kommer ifrån från början. Även nu i vuxen ålder så har jag använt ordet, men nästan ingen har vetat vad det betyder. Trodde ett tag att det var en sörmländsk anomali, men tydligen inte. :-)

Sven Tycker sa...

Vad som är dialektord eller inte är ofta en svår avvägning. Men, det är självklart så att många ord som vi i Skåne använder, också används på andra håll.