onsdag 7 oktober 2009

Har privatiseringstalibanerna gått in i väggen?

Privatiseringen av de svenska Apoteken går inte direkt som på räls. För att det skulle bli intressant för de stora internationella kedjorna att etablera sig i Sverige har det bestämts att läkemedelspriserna får lov att stiga kraftigt. I dag är läkemedel billiga i Sverige i en internationell jämförelse. Privatiseringen kommer att innebära kraftigt höjda kostnader, det ingår i privatiseringsförutsättningarna. Flera av de tilltänkta köparna av nuvarande Apotek, norska Life och finska Tamro för att ta några exempel, har i dagarna meddelat att dom hoppar av. Tidigare har även andra tilltänkta köpare hoppat av. Dom är rädda för konkurrensen från Apoteket AB och från friare försäljning av receptfria mediciner i andra affärer. På radion i dag hör jag att även många små entreprenörer som tänkt starta upp nya Apotek har blivit tveksamma. En anledning där är dyra kostnader för de IT-system som krävs. Än så länge är bara ett godkänt, det som utarbetats av Apoteket AB. Och tydligen anser de nya som vill etablera sig att Apoteket AB ska subventionera deras nya konkurrenters IT-kostnader istället för att ta ut de kostnader man haft för utveckling. Det verkar som om många trott att det är ungefär samma sak att starta ett Apotek som att starta en liten presentbutik. Apoteksprivatiseringen är på väg att utvecklas till ett fiasko!

Jag ser att "Sven-Olle Centern" slagit till igen. De båda centerriksdagsmännen Lennart Pettersson och Staffan Danielsson har skrivit en motion om att förbjuda heltäckande burka på offentliga platser. Det har av rapporteringen i media inte framgått om man samtidigt vill förbjuda motorcykelhjälmar, att ha halsduken uppdragen över ansiktet när det är svinkallt, nunnedräkter osv osv samtidigt. Det måste vara Svin-Olle syndromet som gett sig till känna. Jag för min del tycker folk ska ha rätt att klä sig precis som dom vill. Vill någon spöka ut sig i nå't som bara visar ögonen - OK för mig. Vill någon gå klädd i helsvart pyjamas och ringar i näsan - OK för mig. Vill någon gå klädd i genomskinlig klänning - OK för mig. Däremot ställer jag upp på att det i vissa yrken är helt rätt att ställa krav på hur man är klädd. Vissa jobb kräver någon from av uniform t.ex. I andra yrken kan det finns krav på klädsel av hygienskäl, eller av säkerhetsskäl. Och väljer man att klä ut sig på ett sätt som inte passar in i dessa krav eller på annat sätt försvårar i arbetet så får man acceptera att man inte kan jobba i det yrket. Men på offentlig plats kan jag inte se varför man inte ska få vara klädd hur man vill - eller oklädd om man nu vill göra bort sig på det sättet istället. Vi lever i en demokrati, och då ska ingen tvingas till en viss klädsel. Varken att ha något speciellt klädesplagg, eller att inte ha något speciellt klädesplagg. Och därmed basta!

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Min lista på presenterade skånska ord är nu uppe i 100. Som ni ser är skånskan ett mångsidigt språk / dialekt. Dagens ord blir något som jag har tänkt sysselsätta mig lite med i dag i trädgården, Luka. Av någon obegriplig anledning så växer alltid det som inte ska växa bättre än det som ska växa. Och det är då man tvingas luka. Det handlar om att rensa ogräs.

Jag noterar slutligen att Expressen vinner priset för Månadens löpsedel. "Händiga män får mer sex"! Jag vet inte om man syftar på att dom jobbar med egen hand så att säga. Eller det kanske är nå't Paul Anka syndrom. Det heter ju FÅR sex, inte HAR sex. Och Palle är tydligen mycket händig eftersom han FÅR en trevlig avsugning av Anna på morgonen istället för väckarklockan. Eller har det kanske något med att händiga män har lättare för att locka till sig sexhungriga partners?

Inga kommentarer: