söndag 18 oktober 2009

Kyrkopolitikens stjärntrupp

Två av våra ledande rikspolitiker har gått och blivit invalda i kyrkofullmäktige i respektive hemförsamling. Både Thomas Bodström (s) och Carl Bildt (m) har tydligen varit snälla och ställt upp på listan (men långt ner bortom valbar plats) för att agera dragplåster. Nu gick det som det gick, båda fick så många personkryss att dom gick och blev invalda. Det är liksom inte alltid det går som planerat. Thomas Bodström (som är medlem av den kristna sosseföreningen Broderskaparna) har förklarat att när han nu ställt upp på listan så får han också ta plats i Kyrkofullmäktige. Carl Bildt befinner sig i sedvanlig ordning på resa i utlandet och har inte gått att nås för en kommentar. Jag har inte heller hittat något på hans blogg om saken. Antagligen har han inte haft någon kontakt med hemlandet så han vet inte om det än. Av någon (för eder bloggare HELT okänd anledning) är det Thomas Bodström (s) som på tidningarnas ledarsidor, i insändare, i bloggar och i artiklar får kritik för att han ställt upp på listan bara för att agera dragplåster. Om Calle Str... f'låt Bildts agerande nämns det i stort sett inget. Jag kan bara se två anledningar till detta. Antingen handlar det bara om den pågående "Mosa Bodström kampanjen" i media samtidigt som Calle Stropp är en teflonpolitiker. Eller också handlar det om att bara Thomas Bodström kan nås för en kommentar. Medan Calle är utomlands och bara nås via sin blogg.

Som jag berättat tidigare ett antal gånger älskar jag statistik i allmänhet och opinionsundersökningar i synnerhet. Resultaten som presenteras har i allmänhet väldigt liten anknytning till verkligheten, men dom är kul... Sifo och Skop har båda redovisat resultatet av sina oktoberundersökningar. Enligt båda har Socialdemokraterna ökat med en dryg procent och ligger på 35,7% resp 32,9%. Vänsterpartiet har också ökat lite smått enligt båda undersökningarna och ligger på 5,9% resp 5,3%. Miljöpartiet har tappat i varierande grad hos båda och ligger på 7,6% resp 8,9%. På den högra planhalvan har Moderaterna ökat marginellt i en och minskat marginellt i den andra och ligger på 29,2% resp 28,4%. Folkpartiet har tappat omkring en procent i båda och ligger på 6,3% resp 8,9%. Centerpartiet har tappat marginellt eller ligger stilla på 4,6% resp 5,9%. Kristdemokraterna har ökat lite eller minskat lite - det är bara att välja. Ligger på 4,3% resp 5,1%. Och Sverigedemokraterna har ökat omkring en procent och ligger på 4,7% resp 3,6%. Enligt båda undersökningarna har oppositionen gått fram och Högeralliansen tappat. Kul läsning och sysselsättning skapad både på opinionsinstituten och på tidningarnas ledarsidor. För partierna gäller att välja lämplig undersökning som passar bäst.

Skanneloppetuppladdning: Det blev tid för en runda i går på kvällen. Det tråkiga är att det blir mörkt så snabbt, och det är ofrånkomligt så att det är tråkigare att springa i mörkret. Jag skulle kanske försöka ta mig tid på förmiddagen mitt i veckan ett tag. Vi får se vad jag kan åstadkomma. Men, nu var det gårdagens runda det skulle handla om. Så där jättefort kändes det inte som det gick, men det känns att jag har en grundkondis som bär ganska långt. De sex kilometrarna (nästan sex i varje fall) är det inga problem med. Så den ytterligare kilometer som Skanneloppet om ett par veckor är på ska nog inte bli något bekymmer. Tiden i går slutade till slut på 30.30 och det får jag ge godkänt.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: För några dagar sedan presenterade jag ordet pissevär. I dag tänkte jag ta ett väder som i princip beskriver samma väder, men på ett annat sätt. "Gögavär. Uttalas alltså med ett "j" i början och beskriver ett väder som aldrig inträffar (för mig alltså). Gögavär är när det är så kasst väder att det är bäst att stanna inne och ta en kaffegök för att hålla värmen. Och eftersom eder bloggare är så nära nykterist man kan komma utan att vara nykterist så inträffar detta aldrig. Min alkoholkonsumtion inskränker sig till en lättöl om året, i snitt.

Det har i dag snarare varit riktigt trevligt väder. Förmiddagens Lunkenpromenad var riktigt skön. Växlande solsken och ett mycket klart sikt med fantastisk utsikt över slätten och Hallandsås. Tipspromenaden gick väl lite sådär, 8 rätt fick vi ihop på de 10 frågorna. Men det får vara godkänt trots allt. På eftermiddagen tog Kimmy och jag en ny lång härlig solskenspromenad innan jag gav mig tid till lite trädgårdsarbete. Jag får ta en bild från Söderåsen i morgon istället eftersom jag inte har tillgång till digitalkameran för tillfället.

Inga kommentarer: