torsdag 22 oktober 2009

Socialförsäkring redo för slakt

Under rubriken "Vi rekordsatsar för att få sjukskrivna i arbete" berättar Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) och hennes partikollega (och ordförande i Socialförsäkringsutskottet) Gunnar Axén (m) i en debattartikel i Aftonbladet om hur bra det blir när den nya Ättestupalagen i Sjukförsäkringen får sitt genomslag ordentlig efter årsskiftet. Uppskattningsvis drygt 50.000 svenskar slängs då ut ur sjukförsäkringen och ska istället få jobb som är anpassat till dom. Dom ska alltså ut på en arbetsmarknad där mångdubbelt fler redan är arbetslösa (men fullt friska) och konkurrera om en bråkdel så många lediga jobb. "Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har redan påbörjat arbetet med de reformer som träder i kraft" skriver de båda högerpolitikerna och hävdar att ingen ska bli utan ersättning. Att både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen varnat för att många kommer att trilla mellan stolarna är inget som bekymrar de båda Moderaterna. Dom verkar tro att det är lätt som en plätt att vaska fram arbetsgivare villiga att ta emot alla de som slängs ut. Redan i dag är det svårt att få fram Lönebidragsplatser, Beredskapsjobb osv till de som i dag är i behov av sådana anställningar. Svenska arbetsplatser har helt enkelt så slimmade organisationer att det inte finns plats för den som inte kan ge 110%. Jag vill påminna om att när Försäkringskassan genomförde sin stora omorganisation (= centralisering) så rensades i princip alla anställda med lönebidrag eller olika arbetshandikapp ut. Det fanns helt enkelt inte plats i den nya organisationen för de som inte kunde ge 110%.

Försäkringskassans service har blivit sämre
Och vi fortsätter på temat Försämringskassan, Försäkringskassans problem med servicen fortsätter. I dag berättar Sveriges Radios Ekot om handläggningstiderna för de som begär omprövning av FK:s beslut. Enligt Försäkringskassan ska handläggningstiden vara 6 veckor. I själva verket är den 6 månader. Ekot intervjuar platschefen Patrik Wellén på NFC (Nationellt Försäkringscenter) i Sundsvall som handlägger omprövningar och han berättar att skälen till den långa handläggningen är den omorganisation (i form av centralisering och avpersonifiering - er bloggares kommentar) som genomförts, kombinerat med en våldsam ökning av antalet inkomna omprövningar (pga kraftigt skärpta regler - er bloggares kommentar). Han bedömer att han behöver minst 10 personer till i arbetsgruppen. Men, hans chef, Försäkringsdirektör Kristin Ritter, är en sann representant för den Nya Försäkringskassan. Om verkligheten inte stämmer överens med kartan, så gäller kartan. Hon säger - "...redan skjutit till de resurser som behövs" så där finns inget att hämta.

Major Jan "skoltalibanen" Björklund (fp) har i sann centralistisk anda gått ut med krav på att den svenska skolan ska förstatligas. Och naturligtvis är det bättre med centralisering. Varför ska beslut fattas i Katrineholm, Åstorp eller Pajala om besluten kan fattas i Stockholm? Och med tanke på att Folkpartiklarna är de mest EUforiska, varför ska beslut fattas i Stockholm, Wien eller Prag om besluten kan fattas i Bryssel? Centralisera Mera kommer att bli Folkpartiets nya slogan inför valet.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord från de sydliga nejderna blir Tosig. "Nu blir jag tosig på den här högerregeringen" betyder att jag blir rasande och ilsken på nämnda folkvalda regering. Tosing blir då en som är helt galen.

22 av FN:s 192 medlemsstater har betalt sina avgifter till FN för bland annat fredsbevarande insatser och internationella tribunaler. Ett av de få länderna är Sverige. Men FN väntar fortfarande på omkring 20 miljarder kronor från resterande 170 länder, bland annat världens rikaste stat, USA.

Inga kommentarer: