torsdag 29 oktober 2009

Rejäl bakläxa

Försvarets Materielverk (och med detta hela Högeralliansregeringen) har fått en rejäl bakläxa. Länsrätten har nämligen gett överklagande BAE Systems (dvs Hägglunds i Örnsköldsvik) rätt när dom överklagat FMV:s beslut att köpa pansarterrängfordon från finska Patria istället för från svenska Hägglunds. Länsrätten har nu fastslagit att FMV bröt mot lagen om offentlig upphandling när man valde finska Patria trots att man ursprungligen fastslagit att svenska Hägglunds hade ett bättre fordon. Bakgrunden är att Högeralliansregeringen beslutat att det skulle vara slut med det samarbete som varit mellan svensk militär och svenska tillverkare när det gällde att utveckla materiel till Försvaret. Det har handlat om Hägglunds, om Bofors, om Saab osv. Men nu skulle Högerregeringen markera att det var slut, och order utgick att inköp skulle därför ske från finska Patria istället för det fordon som Försvaret utvecklat tillsammans med Hägglunds. Nu får FMV göra om allt, och innan nytt beslut ta hänsyn till ALLA fakta och sedan välja det bästa och fördelaktigaste. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) kan väl sätta sig i skamvrån några dagar!

Perslunds hembygdspark
Det har i dag varit en riktigt underbar höstdag. Under stora delar av dagen har det varit solsken, ingen blåst och temperatur som har legat på någon grad över nollstrecket. Som gjort för härliga promenader alltså. På förmiddagen gjordes ett besök på Kakboden, som är Godbitens Konditoris fabriksförsäljning. En verksamhet som nog gör Åstorparna till landets värsta kakmonster. På vägen dit passerade vi Perslunds hembygdspark för en kort paus på lekplatsen. och då kunde jag naturligtvis inte låta bli lite fotografering. Visst ligger hembygdsgården vackert i höstfärgerna. På eftermiddagen gick promenaden bort till Tingvalla där Åstorps Ryttarförening har sin verksamhet. Och Kimmy ville inspektera den stora anläggning för fyrspannstävlingar som finns där. Det hålls regelbundet stora tävlingar med fyrspann här. Och även om mitt hästintresse ligger kring nollstrecket är det imponerande att titta på. Jag har aldrig suttit på en hästrygg, och tänker inte göra det heller. Det är för högt upp, hästar är alldeles för oberäkneliga och dessutom luktar dom pest. Men Åstorp är rikt på hästar. Och jag har kusiner som i min barndom/ungdom nog försökte lära mig det där med hästar. Men jag var motståndskraftig. Gilla har väl fortfarande hästar och Lasse utbildade sig slutligen till hovslagare innan han hamnade i Kalifornien med egen ridskola. Men jag håller mig borta!
Ryttarföreningens anläggning vid Tingvalla


Hockeylirarna i elitserielaget Leksand fick gå före i kön för influensavaccineringen. Det bedömdes viktigare att tilldela dessa överbetalda, bortskämda idrottsdivor influensavaccin än till sjuka. Och det finns troligtvis en acceptabel förklaring, kanske att just hockeydivor har väldigt lätt för att bli sjuka. "Vi har många astmatiker i truppen med känsliga luftrör. De tacklas och svettas och risken för smitta är stor" berättar lagets klubbläkare Ronny Borelius. Stackars pojkar!

En rektor som heter Gert Åkesson har i en lokal publikation under rubriken "Myndighetssverige" beklagat sig över alla myndigheter som inrättas för alla "uppfunna handikapp och allergier som Asperger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi" och sedan lite andra rena påhitt. Hur han lyckats komma så långt inom skolvärlden att han blivit rektor med den synen på barn med problem är ett mysterium. Men det finns en förklaring, hr Åkesson är rektor i moderatstyrda miljonärsghettot Vellinge i södra Skåne. Och där ingår det i arbetsbeskrivningen att man skall vara kritisk till alla samhällsinsatser som kan kosta skattepengar om dom riktar sig till medborgare som tillhör en svagare grupp än välavlönade eller entreprenörer. Så det är nog där det spökar för den gode rektorn. Folk som har sjukdomar kan kosta skattepengar, och då är det något skumt med det hela. Hade han nämnt Autism i sin uppräkning hade jag åkt ner och strypt honom.

Det har återigen diskuterats mobiltelefoner och skolor. Och nu hörde jag inte debatten helt och hållet, men jag tyckte det lät som om man diskuterade om det skulle vara tillåtet med mobiltelefoner under lektionstid?! Finns det verkligen någon som kan ge ett rimligt argument till att det ska vara tillåtet att ha mobiltelefon igång under lektionstid? Det är väl självklart att under lektionstid i skolan, under sammanträden, på bion osv så är mobilen avstängd. Mobiltelefonen är ett hjälpmedel för att leva livet på ett bra sätt, den är inte målet med livet. Jag börjar tro på ryktet om att man just nu utreder möjligheten att operera in en multimediamobil i vänsterhanden direkt efter födseln. Alla medborgare kallas sedan in på service varje halvår för uppgradering. Allt bekostat av sjukvården.

Apropå Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) och hennes Ättestupapolitik inom sjukförsäkringen så var jag inne och läste lite av debatten på Dagens Medicin och jag vill inte påstå att den svenska läkarkåren är medlem av Försäkringskassans supporterklubb. Det presenterades ett antal exempel på hur absurt Ättestupapolitiken drabbar sjuka människor. Men det tror jag tyvärr inte biter på vår moderata socialförsäkringsminister. Hon är helt övertygad om att de flesta som är sjuka egentligen bara är lata drullar som med en spark i häcken kan fås att ta sig i kragen.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli något som man gör mest hela tiden, Troligtvis det vanligaste näst efter att ligga ner. Sidda. Att sitta kanske de flesta förstår att det är det skånska uttalet av.

Att den verkliga humorn är sanningen har vi fått ännu ett exempel på. Mediaankan Anna Anka har tydligen uttalat sig i amerikansk media och har då bland annat påstått att: 1/ Hon är större i Sverige än vad maken Paul Anka någonsin har varit. 2/ Hennes Hollywoodfruar är den största tittarsuccén i svensk TV någonsin. 3/ Hon har varit Fröken Sverige.

Gör man då en kontroll av dessa uppgifter får man sig alltså ett skrattanfall, och en fundering över vad som finns bakom pannbenet mer än hålrum. 1/ Jag är ingen älskare av Paul Anka, men att fru Anka skulle vara större? Hahaha! 2/ Hollywoodfruars enorma succé? OK, de veckor programmet sändes tillhörde det väl top-10 listan bland de kommersiella kanalerna. Fniss! 3/ Fröken Sverige? Enligt Veckorevyn som arrangerade tävlingen på den tiden så deltog Anna Anka i Fröken Skåne uttagningen - men blev oplacerad. Hohaha! Ska vi arkivera knäppkäringen nu under A som i Asgarv?

Inga kommentarer: